Οι στρατηγικές της αγάπης

Η Louise Hay δεν χρειάζεται συστάσεις. Κοσμαγάπητη συγγραφέας (πολλά από τα βιβλία της με πιο γνωστό το Μεταμορφώστε τη ζωή σας κυκλοφορούν και στα ελληνικά), εκδότης και δασκάλα, άνοιξε όσο λίγοι δρόμο στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης. Μία από τις πιο πρωτοποριακές δουλειές της ήταν και η δημιουργία μιας ομάδας υποστήριξης για ασθενείς και  φορείς του AIDS, και μάλιστα στη δεκαετία του 1980, όταν πρωτοστατούσαν η προκατάληψη και η άγνοια για τη συγκεκριμένη  νόσο.

Η προσέγγιση της Hay απέναντι στο AIDS επικεντρώθηκε στην καλλιέργεια της αγάπης και της αποδοχής του εαυτού (και της ασθένειας) χωρίς όρους και στη συνειδητή βελτίωση της ποιότητας  ζωής  με τη  χρήση «στρατηγικών αγάπης«, δηλαδή τεχνικών ελέγχου του νου, δημιουργικού οραματισμού και θετικών δηλώσεων.

Το αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει εκπληκτικά προς το καλύτερο η καθημερινότητα των μελών της ομάδας υποστήριξης και να ανταποκριθεί ανάλογα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Οταν πρωτοξεκίνησε η ομάδα αυτή είχε μόλις έξι μέλη, ενώ σήμερα αριθμεί περισσότερα από 600 (ανάμεσά τους και πολλοί επαγγελματίες της υγείας και συγγενείς ασθενών).

Στο πέρασμα των ετών ένα μέρος της δουλειάς αυτής κινηματογραφήθηκε, με σεβασμό και αγάπη, αποτελώντας την πρώτη ύλη για την ταινία με τίτλο Doors Opening, η οποία προβλήθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε πρόσφατα η Hay στο Τορόντο του Καναδά, συγκινώντας βαθιά όσους είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν και να τη σχολιάσουν στη συνέχεια στις προσωπικές τους ιστοσελίδες, παρουσιάζοντας παράλληλα και τις  βασικές «στρατηγικές αγάπης» της Louise Hay.

Να πώς συνοψίζει τις στρατηγικές αυτές, λιτά και ουσιαστικά,  η επίσης πολύ αγαπημένη συγγραφέας και δασκάλα Cheryl Richarson, εμπνευσμένη από την ταινία:

  1. Σταμάτα να κρίνεις τον εαυτό σου και τους άλλους. Αν ξεχαστείς και πιαστείς στο δόκανο του κουτσομπολιού και της κακίας, συνειδητά άλλαξε τη συμπεριφορά σου αμέσως.
  2. Σταμάτα να τρομάζεις τον εαυτό σου. Μην επιτρέπεις ούτε στους άλλους να σε τρομάζουν με διάφορα σενάρια καταστροφής. Αν παρασυρθείς στη δίνη του φόβου, επικέντρωσε αμέσως το νου σου σε μια εικόνα που σε γεμίζει αγάπη (του παιδιού σου, για παράδειγμα) προκειμένου να αλλάξεις το συναίσθημά σου.
  3. Πάντα να είσαι υπομονετικός και ευγενικός με τον εαυτό σου.
  4. Επιβράβευσε τον εαυτό σου. Αρχισε να παρατηρείς τα δυνατά σου σημεία, τις μικρές καθημερινές σου νίκες που συνήθως περνούν απαρατήρητες όταν δίνεις σημασία σε ό,τι δεν καταφέρνεις ή σε ό,τι σου λείπει.
  5. Υποστήριξε με κάθε τρόπο την προσωπική σου ανάπτυξη. Αν νιώθεις πως χρειάζεσαι βοήθεια μη διστάσεις να τη ζητήσεις από κάποιον που εμπιστεύεσαι. Δεσμεύσου σε ένα προσωπικό και κατάλληλο για σένα πρόγραμμα με συγκεκριμένα καθημερινά βήματα.
  6. Φρόντισε τον εαυτό σου. Πρόσφερέ του θρεπτικές τροφές και άσκηση που να του αρέσει.
  7. Αξιοποίησε, με συνέπεια και σε καθημερινή βαση, τα πολύτιμα εργαλεία του δημιουργικού οραματισμού και των θετικών δηλώσεων. Αγαπημένη άσκηση της Hay είναι να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη, σε διάφορες στιγμές της μέρας σου, και να του λες πως τον αγαπάς και τον αποδέχεσαι. Φαίνεται απλοϊκό και εύκολο (δεν είναι όμως), αλλά είναι πανίσχυρο και λειτουργεί.

Με δυο λόγια, οι στρατηγικές της αγάπης σε οδηγούν να ζεις διαφορετικά. Στην πραγματικότητα η εφαρμογή τους, με τέτοια αφθονία πηγών και γνώσης που υπάρχουν διαθέσιμες στην εποχή μας, δεν απαιτεί περισσότερα χρήματα. Αντιθέτως απαιτεί προσωπική δέσμευση, ισχυρή και στέρεα.

Κι αυτό είναι το προσωπικό στοίχημα για κάθε έναν από μας.

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Ζωή εδώ, Της καρδιάς and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Οι στρατηγικές της αγάπης

  1. Ο/Η Λιακαδα © λέει:

    Στρατηγικές αγάπης και αυτο εκτίμησης! Πολύτιμες .. Σ ευχαριστουμε!

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s