΄Εξω από τη ζώνη!

  

"Neon art": Photo by Dimitris Papazimouris

Θυμάμαι να το ακούω από παιδί: «Μην αναβάλλεις για αύριο ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα». Αν και προσπάθησα να το εφαρμόσω για να απλουστεύσω τη ζωή μου, διαπίστωσα ότι σε μένα η τακτική αυτή δεν φέρνει την πολυπόθητη απλούστευση. Αντιθέτως με οδηγεί να τακτοποιώ τη μια δουλειά μετά την άλλη, χωρίς ιεράρχηση, οπότε – αναπόφευκτα – καταλήγω στον εκνευρισμό, έχοντας την αίσθηση πως ό,τι κι αν κάνω δεν είναι ποτέ αρκετό.     

 Όμως, το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Εφάρμοσα με λίγο ψάξιμο μια παραλλαγή, που με απελευθέρωσε και αύξησε σημαντικά την αποτελεσματικότητά μου. Στο ξεκίνημα κάθε μέρας ρωτάω τον εαυτό μου: «Τι είναι αυτό που έχεις να κάνεις και  θα προτιμούσες να αποφύγεις?» Μόλις μου δώσω την απάντηση, χωρίς δεύτερη κουβέντα, πάω αμέσως και κάνω πρώτο – πρώτο αυτό που θα  ήθελα να αποφύγω!     

Ουφ! Αυτό ήταν! Εχω παρατηρήσει ότι αμέσως μετά νιώθω πιο ευδιάθετη και  ενεργητική και η  μέρα μου κυλάει πιο όμορφα και δημιουργικά!      

Γιατί άραγε? Τις περισσότερες φορές, αυτό αναβάλλω δεν είναι ούτε χρονοβόρο  ούτε κουραστικό. Συνήθως πρόκειται για  κάτι σημαντικό, που όμως με ξεβολεύει ή με φοβίζει: ένα τηλεφώνημα για ένα επαγγελματικό ραντεβού που ίσως ανοίξει (ή κλείσει) κάποια πόρτα, μια δουλειά που απαιτεί να χρησιμοποιήσω δεξιότητες για τις οποίες δεν εμπιστεύομαι αρκετά τον εαυτό μου, μια συνεννόηση με κάποιον «απαιτητικό» που στην πορεία έχει πάντα να μου μάθει κάτι καινούργιο… Σε όλες τις περιπτώσεις παρατήρησα ότι θα έπρεπε να κινηθώ έξω από τη ζώνη της άνεσής μου και να πάρω κάποιο ρίσκο, γι΄ αυτό «κλωτσούσε» η πλευρά του εαυτού μου που προτιμά να ζει στην ασφάλεια του οικείου.      

"From Art Athina 2009": Photo by Dimitris Papazimouris

΄Ο,τι κι αν είναι αυτό που αποφεύγεις, μη χάνεις στιγμή! Κινήσου έξω από τη ζώνη της άνεσής σου και άφησε τον  στον εαυτό σου να σε εκπλήξει ευχάριστα. Μην ξεχνάς πως όταν λειτουργείς πάντα με τον ίδιο προβλέψιμο τρόπο θα δημιουργείς την ίδια, προβλέψιμη πραγματικότητα. Το όνειρό σου, ό,τι λαχταράς να φέρεις στη ζωή σου, σε καλεί να λειτουργήσεις διαφορετικά, παραμερίζοντας την αναβλητικότητα. Βγες τώρα έξω από τη ζώνη!

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Κοινή λογική and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΄Εξω από τη ζώνη!

  1. Ο/Η kalli λέει:

    Ο εαυτός μας έχει πολλές πτυχές καλές (& άσχημες). Όρια νομίζω δεν υπάρχουν. Αρκεί να είμαστε ανοιχτεί για να ανακαλύψουμε μέχρι πού αντέχουμε! Μπράβο!

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s