Αγκάλιασε την ευκολία

 Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ υπήρξα εξπέρ στη δυσκολία. Ημουν δηλαδή από τους ανθρώπους που,   όταν συνέβαινε κάτι, περίμενα συνήθως τη χειρότερη εξέλιξη ή την εξέλιξη που – λόγω πολυπλοκότητας – θα με ανάγκαζε να καταβάλω τον περισσότερο κόπο για να βρω την άκρη!

"Painter of garden" art από την W. K. McElfish

Από καιρό σε καιρό η παλιά μου αγάπη για τη δυσκολία ξυπνάει και έρχεται στο προσκήνιο. Όταν σταμάτησε να δουλεύει το πλυντήριο ρούχων ξαφνικά, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι έφαγε τα ψωμιά του και ότι θα αναγκαστούμε τώρα, σε εποχή κρίσης, να πετάξουμε το παλιό, να αγοράσουμε καινούργιο κλπ κλπ. Όταν ο τεχνικός ήρθε και το επισκεύασε σε  πέντε λεπτά καθαρίζοντας απλώς την αντλία, το δραματικό μου σενάριο έπεσε στο κενό και αμέσως αναρωτήθηκα και μάλιστα φωναχτά: «Γιατί δεν θεώρησα αυτονόητο ότι το θέμα θα λυνόταν εύκολα και απλά, χωρίς  κόπο και φασαρία?»

 Είχα λοιπόν ακόμα την τάση να περιμένω τη δυσμενέστερη εξέλιξη. Συνειδητοποίησα επίσης ότι φορτιζόμουν συναισθηματικά οπτικοποιώντας τις σκέψεις μου. Όταν έψαχνα, ας πούμε, για δουλειά, φανταζόμουν τον εαυτό μου κουρασμένο από την αναζήτηση, να στέλνει δεκάδες φακέλους με βιογραφικά και να παίρνει αποκαμωμένος αρνητικές απαντήσεις! ΄Η να βρίσκει επιτέλους μια δουλειά μετά από χίλια βάσανα!

 Υποτίθεται πως όταν περιμένεις να συμβεί το χειρότερο προετοιμάζεσαι καλύτερα για να αντιμετωπίσεις την απογοήτευση και τις συνέπειές της. Στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνεις είναι  να σπαταλάς άσκοπα  προς τη λάθος κατεύθυνση την πολύτιμη ενέργειά σου. Φορτίζοντας αρνητικά τον εαυτό σου εκ των προτέρων αφενός βασανίζεσαι, αφετέρου είναι πιθανό να αρχίσεις να συμπεριφέρεσαι με τρόπο που θα σου προκαλέσει προβλήματα ή και θα φέρει πιο κοντά τη χειρότερη εκδοχή των πραγμάτων (κάτι σαν το ανέκδοτο με το γρύλο)!

"Fairy Magic Oasis" από την C.T. Haggerty

Αντιθέτως, όταν καλλιεργείς μια ρεαλιστική στάση θετικής αναμονής, όταν περιμένεις να είναι εύκολη η λύση, έχεις περισσότερες πιθανότητες να  λειτουργείς  δημιουργικά και ευέλικτα. Είσαι πιο ανοιχτός να δεις το διαφορετικό και το καινούργιο και να αναζητήσεις τους πόρους και τη βοήθεια που έχεις ανάγκη.

Ας δοκιμάσουμε λοιπόν την καινούργια προσέγγιση και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε:

1. Παίρνω συνειδητά την απόφαση να εκπαιδεύσω ξανά το νου μου ώστε να δεχτεί την ευκολία και την απλούστευση.

2. Διαλέγω έναν τομέα της ζωής μου που χρειάζεται υποστήριξη. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι θέλω να νοικιάσω ένα κοινούργιο σπίτι, προσιτό οικονομικά, κοντά στη δουλειά μου. Ενώ ψάχνω, αντί να βουλιάζω στην αυτολύπηση και την αρνητικότητα, οραματίζομαι τα χαρακτηριστικά του σπιτιού που επιθυμώ (φωτεινό, μικρό ή μεγάλο, ηλόλουστο, σε όροφο ή όχι), φαντάζομαι τον εαυτό μου ευχαριστημένο να μετακομίζει με άνεση στο νέο του χώρο,  να απολαμβάνει τη διαμονή εκεί, να δέχεται φίλους κοκ. Στόχος δεν είναι να γίνω αιθεροβάμων, αλλά να είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος και λειτουργικός στην καθημερινότητά μου.

Eργο της αγαπημένης μας Eddie Art

3. Χρησιμοποιώ το πολύτιμο εργαλείο των θετικών δηλώσεων για να εστιάσω την ενέργειά μου σε ό,τι επιθυμώ. Επιλέγω μια δήλωση που αντανακλά τη νέα μου πραγματικότητα,  τη γράφω σε ενεστώτα χρόνο με μεγάλα γράμματα κάπου για να τη βλέπω τακτικά και την επαναλαμβάνω όσο περισσότερες φορές μπορώ από μέσα μου ή φωναχτά. Μερικά παραδείγματα:  

  • «Το σπίτι/η δουλειά/η ευκαιρία που αγαπώ έρχεται σε μένα εύκολα και απλά» 
  • «Μετακινούμαι εύκολα από το παλιό στο καινούργιο με ευκολία και χαρά» ,   
  • » Βάζω εύκολα τη γυμναστική/υγιεινή διατροφή στη ζωή μου και το απολαμβάνω», 
  • » Νιώθω όμορφα όταν φυτεύω με ευκολία έναν καινούργιο σπόρο σκέψης»    
  •  «Ο,τι χρειάζομαι έρχεται εύκολα σε μένα με τέλειους τρόπους, τη σωστή στιγμή«.

Αν πού και πού ο νους ξεστρατίζει προς την παλιά συμπεριφορά της ταλαιπωρίας, απλώς χαμογέλασε με κατανόηση. Η αλλαγή αυτή θέλει το χρόνο της. Αγκάλιασε σταδιακά την ευκολία και άφησε τη ζωή να σε εκπλήξει ευχάριστα!

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Ζωή εδώ, Κοινή λογική and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Αγκάλιασε την ευκολία

  1. Ο/Η clotho.lachesis λέει:

    Όμορφο blog. Το ανακαλύπτω σιγά – σιγά. Λέτε όμορφα πράγματα και σίγουρα έχετε πολλά ακόμη να πείτε.

  2. Ο/Η Φλώρα λέει:

    Πόσο δίκιο έχεις!

  3. Ο/Η efal λέει:

    Και μετά από ένα τέτοιο ποστ, μάθε να απολαμβάνεις και τη μοναξιά σου. Μάθημα πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους που αγαπάνε εαυτόν όπως είναι, χωρίς μα και μου.
    keep it up newagemama!

  4. Ο/Η manolis λέει:

    πολυ ωραίο άρθρο!!

    Έχω την εντύπωση οτι οι περισσότεροι άνθρωποι (και οχι μονο εσυ) τείνουν να σκέφτονται πάντοτε το χειρότερο ενδεχόμενο γιατι έτσι ειναι η φύση τους …

    με αυτό το τρόπο ίσως προετοιμάζονται πάντα ψυχολογικά για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί για να μπορούν να έχουν ίσως τη δύναμη να το αντιμετωπίσουν!!

    Στο παραδειγμα σου στο πληντύριο αν δεν σκεφτόσουν το χειρότερο σεναριο(του να πάρεις νεο) και σκεφτόσουν οτι όλα θα φτιαχτουν απλά και τελικά δε γινόταν αυτό μετά δε θα βρισκόσουν προ εκπλήξεως ίσως και ανέτοιμη ψυχολογικα να αντιμετωπίσεις τη δυσκολία?

    νομιζω είναι λίγοι άνθρωποι που έχουν την υπομονή και το κουράγιο σε δύσκολες πραγματικα καταστάσεις να σκέφτονται απολύτως ορθλογικά !!Αλλά ειναι αλήθεια οτι αυτό τους βοηθάει

    Συγχαρητήρια και πάλι για το blog σου , πραγματικά βρίσκω αρκετά ωραία άρθρα που ταυτίζομαι με μερικά απο αυτα (οπως πολυς κόσμος υποθέτω)

    Φιλικα
    Μανόλης

    • Ο/Η newagemama λέει:

      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, Μανόλη.
      Οντως οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να σκέφτονται αρνητικά, όμως πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στον πολιτισμό μας και όχι στην ίδια τη φύση μας. Βλέπω στα μικρά παιδιά, που δεν έχουν ακόμα υποστεί την αρνητική πλύση εγκεφάλου, να είναι χαρούμενα και ζωντανά, χωρίς να φοβούνται την αποτυχία και την απόρριψη.

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s