Η μαμά εκπαιδεύεται

Η μικρή μου γοργονίτσα γίνεται έξι χρονών κι εγώ έχω τόσες σκέψεις και συναισθήματα να μοιραστώ, που έχω χάσει τον ύπνο μου

Μικρή μου γοργονίτσα

Εδώ και ώρες κοιμούνται όλοι στο σπίτι εκτός από μένα. Ηρθα δίπλα σου και σε χαζεύω καθώς κοιμάσαι, θαυμάζω σιωπηλά αυτό το τρυφερό προσωπάκι που είναι παραδομένο στην αθωότητα και την εμπιστοσύνη. Σήμερα γίνεσαι έξι ετών κι έχω  πολλά να σου πω, τόσα που οι λέξεις είναι φτωχές να περιγράψουν. Είμαι καθισμένη δίπλα σου, με τη βεβαιότητα πως θα νιώσεις όσα σκέφτομαι και θα τα αντιληφθείς με τον δικό σου τρόπο μέσα από τη γλώσσα της καρδιάς.

Ηρθες στη ζωή  σαν ένα αναπάντεχο δώρο, μια εγκυμοσύνη αληθινά ουρανοκατέβατη, μόλις έξι μήνες αφότου είχε γεννηθεί η αδερφή σου. Ακόμα γελάω, με μια δόση θριαμβευτικής  χαιρεκακίας είναι αλήθεια, με την έκπληξη και την απορία στο πρόσωπο της (καλής) γυναικολόγου. Υποτίθεται πως είχαμε  σταθεί πολύ-πολύ τυχεροί την πρώτη φορά («η πιθανότητα να αποκτήσετε παιδί χωρίς ιατρική παρέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή είναι σχεδόν μηδαμινή»), αλλά τόση τύχη ξανά; Μόνο ο μαιευτήρας στο «Ελενα», ό ίδιος που είχε ξεγεννήσει την αδελφούλα σου, μόλις με είδε πάλι  στα λημέρια του χαμογέλασε με νόημα, γιατί είχε δει το ίδιο έργο πολλές φορές και γνώριζε, μετά από τόσες γέννες,  πόσο φτωχές είναι οι γνώσεις των ανθρώπων μπροστά στο μυστήριο της Ζωής…

H νεράϊδα των κοριτσιών από την Judy Mastrangelo

 Ηρθα λοιπόν στο προσκεφάλι σου γοργονίτσα μου για να σου πω «σ΄ ευχαριστώ».

Σ΄ευχαριστώ που ξεπήδησες μεσ΄ τη ζωή μου και  άνοιξες, με φόρα και  δύναμη μαζί με την αδελφή σου, όλες αυτές τις άπειρες πόρτες που οδηγούν στη χαρά, το γέλιο, τη γνώση, τη σύνδεση  και την κατανόηση των αναγκών του κόσμου.

Σ΄ ευχαριστώ που μου έμαθες να εμπιστεύομαι το σώμα και τη διαίσθησή μου, όταν οι «ειδικοί» έλεγαν το αντίθετο απ΄ αυτό που μέσα μου γνώριζα πως ήταν σωστό για μένα.

Σ΄ευχαριστώ που μου εμπιστεύτηκες την ύπαρξή σου, τους χτύπους της καρδιάς σου, το πρώτο σου κλάμα, το πρώτο σου γέλιο, την πρώτη σου αγκαλιά, το πρώτο σου χαμόγελο, το πρώτο σου θυμό….

Σ΄ ευχαριστώ που έρχεσαι με μια αγκαλιά τόσο ζεστή κι αληθινή, τόσο αληθινή που φέρνει δάκρυα στα μάτια, και μου αφήνεις τα παράπονα και τους καημούς σου, τους φόβους και τις αγωνίες σου, τα αστεία και τις σκανταλιές σου.

"Οχι μαμά! Δεν θα κάνω εγώ αυτό που θέλεις εσύ!"

Σ΄ ευχαριστώ που φέρνεις μπροστά μου, τόσο κοντά που δεν μπορώ να αγνοήσω, τ΄ αγκάθια της δικής μου παιδικής ηλικίας, τη συστολή και την ντροπή, για να τα αντιμετωπίσω και να τα υπερβώ μέσα απ΄το ξεδίπλωμα της δικής σου ζωής.

Σ΄ ευχαριστώ που με ζορίζεις με το πείσμα σου, με το  «μαμά, δεν θα  κάνω εγώ αυτό που θέλεις εσύ!», που με βάζεις στη θέση μου, που με μαθαίνεις να σέβομαι, να αποδέχομαι και ν΄αγαπάω χωρίς όρους.

Σ΄ ευχαριστώ που με ξεβολεύεις με τη λαχτάρα σου για παιχνίδι, αναγκάζοντάς με  να βγω απ΄ τον γεμάτο κουτάκια κι έγνοιες στεγνό κόσμο των ενηλίκων και να ακουμπήσω το κέφι και την πηγαία, αγνή χαρά της παιδικού σου σύμπαντος.

Χρόνια σου πολλά γοργονίτσα μου, να ζήσεις αυθεντικά κι ευλογημένα, ακολουθώντας το δικό σου κάλεσμα στη ζωή. Κι εγώ θα  ΄μαι δίπλα σου για ν΄ ανταποκριθώ, ελπίζω με επιτυχία, στα μαθήματα ζωής που μου επιφυλάσσεις με υποστήριξη κι αγάπη!

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Μαμαδίστικα, Της καρδιάς and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Η μαμά εκπαιδεύεται

  1. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Να σας ζήσει και να τη δείτε όπως αυτή αγαπάει!!
    Μετά 27 χρόνια που κλείνει την Κυριακή η δικιά μου γοργόνα σε πληροφορώ ότι έχω τα ίδια συναισθήματα!!!
    Χρόνια της Πολλά Καλότυχα!!!

  2. Ο/Η gaitanaki λέει:

    Χρόνια της πολλά! Πάντα αγαπημένες μαμά κ κόρη! Να έχει η γοργονίτσα σου δυνατές χαρές στη ζωή της!

  3. Ο/Η Φλώρα Ράνιετς λέει:

    Κλαίω με λυγμούς!!! Κορίτσι μου να σου ζήσει κι αυτή και η άλλη γοργονίτσα και να γίνουν οι γυναίκες που ονειρεύονται και ονειρεύεσαι!

  4. Ο/Η Nefosis λέει:

    Με συγκίνησε αυτό το κείμενο. Να ζήσει η γοργονίτσα και να οργώσει ωκεανούς, θάλασσες, ουρανούς κι αγκαλιές αγάπης.

  5. Ο/Η mando λέει:

    ΧΙΛΙΕΣ ΕΥΧΕΣ ΠΛΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΣΟΥ ΓΟΡΓΟΝΑ! ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΑΛΙΣΑΧΝΗ ΔΡΟΣΕΡΗ!

  6. Ο/Η Βάσω λέει:

    Χρόνια της πολλά! Να την δεις όπως επιθυμείς!!!

  7. Ο/Η mamakoukouvagia λέει:

    Χρόνια πολλά, χρόνια καλά, χρόνια ευτυχισμένα…..Να την χαίρεσαι, και να είσαι πάντα στο προσκεφάλι της, φύλακας άγγελος. Και θα το νιώθει….πάντα!!!
    Πάντως, κι εγώ τα χαζεύω τα μικρά μου όταν κοιμούνται, πολλές φορές μπαίνω στο δωμάτιο τους και τα κοιτώ, και πάντα συγκινούμαι, πάντα δακρύζω με την απόλυτη αθωότητα που βλέπω στα γλυκά τους προσωπάκια…και πάντα νιώθω ένα σφύξιμο στην καρδιά, για τα λάθη που κάνω, για τις στιγμές που περνάνε σαν νερό….για όσα θέλω να πω και δε λέγονται…ακόμα ίσως!!!

  8. Ο/Η georgia λέει:

    πολύ συγκινήθηκα…
    σήμερα έχει και η δικιά μου η κόρη γενέθλια, το γλυκό μου το Μαράκι το πεισματάρικο, αλλά τόσο καλοσυνάτο
    πριν 5 χρόνια ήρθε στη ζωή μου και της έδωσε νόημα και αυτή και τα αδέρφια της
    να είναι πάντα καλά, πάντα ευτυχισμένες

  9. Ο/Η πρεσβύωψ λέει:

    Xρόνια της πολλά. Να χαίρεστε και τις δυό κοράκλες σας.

  10. Ο/Η elli λέει:

    Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα να είναι γερές και τυχερές στη ζωή τους οι κορούλες σου !!!!

  11. Ο/Η newagemama λέει:

    Ευχαριστώ, ευχαριστώ από καρδιάς! Γονείς ενωμένοι ποτέ νικημένοι!

  12. Ο/Η Afroditi λέει:

    Xρόνια πολλά καλά & ευτυχισμένα στην μικρή γοργόνα σου newagemama!
    Να την δείς όπως εκείνει επιθυμεί και εσύ ονειρεύεσαι 🙂

  13. Ο/Η Aspa λέει:

    Πλούσια συναισθήματα που μας τα μετέδωσες στο έπακρο 🙂
    Χρόνια πολλά Παναγιώτα!

  14. Ο/Η Elena Tsoka λέει:

    Μα τι γλυκό κείμενο! Μαγεία! Πάντα έλεγα ότι στα γενέθλια γιορτάζουν και οι μαμάδες… Αυτό το κείμενο το επιβεβαιώνει απόλυτα! Χρονια πολλά λοιπόν μανούλα γλυκειά (και Newage) αλλά και χρόνια πολλά στην γοργονίτσα σου!

  15. Ο/Η newagemama λέει:

    Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά! Μου φαίνεται ότι εγώ το γιόρτασα πιο πολύ κι απ΄το ίδιο το παιδί, μόνο κεράκι στην τούρτα δεν έσβησα! Κάποια γεγονότα είναι ορόσημα, εξ ου και το έντονο συναίσθημα.

  16. Ο/Η gorgw λέει:

    Να είναι ευτυχισμένη και να τη χαίρεσαι!Πολύχρονη και πολύχρωμη! Η ανάρτηση σου με άγγιξε πραγματικά γιατί ήταν ολότελα ειλικρινής.

  17. Ο/Η Νewagemama λέει:

    Ευχαριστώ πολύ, με συγκινείς! Να είσαι καλά και να χαίρεσαι την οικογένειά σου!

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s