Τα κιλά της Μπάρμπι

Δεν είχαν περάσει λίγες ώρες από το ανέβασμα της προηγούμενης ανάρτησης, και οι λεπτές και αεικίνητες κόρες μου μού ανακοίνωσαν, ενώ έπαιζαν, πως σκοπεύουν να έχουν για όλη τους τη ζωή τα κιλά και το σώμα της Μπάρμπι, της αγαπημένης τους κούκλας. Εξάλλου και οι αγαπημένες τους ηρωίδες Winx, και οι νεράϊδες, και τα ξωτικά είναι λεπτές, πολύ λεπτές!

Απέφυγα τα αυθόρμητα σχόλια, για να μη δώσω ενέργεια σε μια κουβέντα της στιγμής. Την έχω πατήσει άλλες φορές αντιδρώντας υπερβολικά και, φυσικά, προκαλώντας τα πιο ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Θορυβήθηκα πάντως και σκέφτηκα πόσο δύσκολο είναι να κρατήσεις τα παιδιά σου, και τον ίδιο σου τον εαυτό φυσικά, απρόσβλητο από τις πολιτισμικές εικόνες ομορφιάς.

Συνειδητοποίησα επίσης (για άλλη μια φορά) πόσο σημαντικό είναι να αναπτύξουμε πρώτα εμείς, οι γονείς, μια υγιή σχέση με την τροφή και το ίδιο μας το σώμα και να εκπαιδεύσουμε ξανά τα μάτια μας! Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα δημοφιλή μοντέλα της εποχής μοιάζουν λεπτότερα από τους φυσιολογικούς ανθρώπους που ξέρουμε και βλέπουμε καθημερινά και πως οι εικόνες τους στα  μήντια είναι τόσο ρετουσαρισμένες, που ούτε τα ίδια τα μοντέλα δεν μοιάζουν στους εαυτούς τους. Πώς μπορεί κάποια από μας να νιώθει ελκυστική με ένα υγιές ποσοστό σωματικού λίπους όταν όλα σχεδόν τα μοντέλα έχουν λίπος λιγότερο από 18%;

Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να εκπαιδεύσουμε ξανά τα μάτια μας για να βλέπουν την εγγενή ομορφιά μιας υγιούς γυναίκας, με υγιή σωματική σύσταση, της οποίας η εικόνα δεν είναι ένα ρετουσαρισμένο – από τη στέρηση, τις πλαστικές και το Photoshop – ανορεξικό σώμα που μοιάζει με παιδί με λίγο στήθος.

Διάβασα χτες κάτι πολύ εύστοχο, που έγραψε η γιατρός και συγγραφέας Christian Northrup, και το μοιράζομαι μαζί σας:
Οι περισσότερες γυναίκες έχουν σώματα  προορισμένα να είναι μεγαλύτερα από το πολιτισμικό ιδεώδες. Τα γυναικεία σώματα έχουν περισσότερο λίπος από τα αντρικά και αυτός είναι ο τρόπος της φύσης να εξασφαλίζει ότι οι ενεργειακές ανάγκες της εγκυμοσύνης και του θηλασμού θα καλυφθούν σε εποχές πείνας. Η μεγαλύτερη ποσότητα τεστοστερόνης που παράγουν τα αντρικά σώματα συμβάλλει στο πιο λεπτό αντρικό σώμα και σε υψηλότερους μεταβολικούς ρυθμούς από των γυναικών. Επίσης οι άντρες έχουν αρκετά περισσότερο μυικό ιστό από τις γυναίκες, ο οποίος επίσης είναι παράγοντας που οδηγεί σε υψηλότερους μεταβολικούς ρυθμούς.

Αφού οι πολιτισμικές προσδοκίες είναι ότι οι γυναίκες ποτέ δεν μπορεί να είναι πολύ λεπτές και αφού αυτό συνδέεται με τον αυτοέλεγχο, μια ισόβια πάλη με το φαγητό και το σωματικό βάρος είναι πολιτισμικός θεσμός. Το σώμα μας και το βάρος του είναι το βαρόμετρο με το οποίο η κοινωνία μετράει πόσο καλές είμαστε, πόσο ελκυστικές είμαστε, πόσο άξιες είμαστε.

Πόσο αυτοέλεγχο και πόση σωματική κακοποίηση πρέπει να υποστούμε οι γυναίκες πριν καταλάβουμε ότι υπάρχει κάτι βαθιά λανθασμένο στην όλη μας προσέγγιση για το «πρόβλημα βάρους» ; Η δύναμη της θέλησης και του αυτοελέγχου είναι ακριβώς αντίθετο αυτού που χρειαζόμαστε. Χρειάζεται να δούμε στα μήντια εικόνες γυναικών που είναι φυσιολογικές, υγιείς, δυνατές και λεπτές, αλλά όχι ανορεξικές. (……………….)

Ανεξάρτητα από το σωματικό μέγεθος, η αυτοαποδοχή και ο αυτοσεβασμός είναι τα σημεία εκκίνησης, για να κάνουμε ειρήνη με το μέγεθός μας. Εχουμε τη δύναμη να βγούμε από το μαγγανοπήγαδο του βάρους και να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας όπου κι αν είμαστε αυτή τη στιγμή. Οσο για το σώμα μας, θα ήταν σοφό να ακούσουμε τη συμβουλή της Louise  Hay, που διδάσκει ότι οι αλλαγές που γίνονται με αγάπη στη ζωή (και στο σώμα μας) είναι μόνιμες, ενώ οι αλλαγές που γίνονται μέσα από την άρνηση και την κακοποίηση του εαυτού μας πάντα θα είναι πρόσκαιρες!

Για το θέμα της επιρροής της Μπάρμπι στα κορίτσια φυσικά θα επανέλθω, αφού το ψάξω πρώτα. Το σημαντικό για μένα είναι να βρω πρακτικούς και καθημερινούς τρόπους να προάγω την υγεία στη σχέση των παιδιών με το φαγητό  και το σώμα τους.

Πηγή αποσπάσματος:  Christian Northrup, Women’ s Bodies, Women ‘s Wisdom (Random House, 2010). Κυκλοφορεί και στα ελληνικά, σε θαυμάσια μετάφραση της Ρουμπίνης Βασιλοπούλου, από τις εκδόσεις Φυτράκη, με τον τίτλο Η σοφία του γυναικείου σώματος.

Οι σαγηνευτικές εικόνες είναι δημιουργίες της ζωγράφου Julie Fain.

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Κοινή λογική, Μαμαδίστικα and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Τα κιλά της Μπάρμπι

 1. Ο/Η silia λέει:

  «Απέφυγα τα αυθόρμητα σχόλια, για να μη δώσω ενέργεια σε μια κουβέντα της στιγμής.»
  ———————————————
  Πέρα από την ουσία της ανάρτησης σου , που την βρίσκω υπέροχη και βρίσκω ότι πρέπει να επιδοθούμε σε … λυσσαλέο αγώνα για την διάδοση και την εμπέδωση του , εγώ , θα μείνω λίγο παραπάνω σ’ αυτό το … εντυπωσιακό «Απέφυγα τα αυθόρμητα σχόλια, για να μη δώσω ενέργεια σε μια κουβέντα της στιγμής» , που με έκανε να νιώσω αισιοδοξία … Αισιοδοξία , για το ότι αν υπάρχουν τέτοιοι γονείς μικρών παιδιών , που μπορούν πριν μιλήσουν να σκέφτονται έτσι … ε, τότε , … υπάρχει Ελπίς για την επερχόμενη γενιά .
  Να είσαι καλά .

 2. Ο/Η nefosis λέει:

  Δεν είναι μόνο τα ανορεξικά πρότυπα που μας καταδυναστεύουν. Και διαστάσεις μανεκέν να είχαμε, κάτι άλλο θα εύρισκε η βιομηχανία της ομορφιάς να βασανίσει τα κοριτσάκια. Διαφορετικά δεν θα πουλούσε εύκολα τα χιλιάδες προϊόντά της. Είναι πολύ σωστό το ότι όλοι πρέπει να εκπαιδευτούμε να αγαπάμε και να φροντίζουμε το σώμα μας. Απ’ την άλλη, δεν είναι κακό να ενημερώσουμε τα παιδιά (τα κορίτσια κυρίως, γιατί τα αγοράκια μάλλον αδιαφορούν) πως κάποιοι είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τις ανασφάλειες που οι ίδιοι καλλιεργούν. Κάτι σαν τους περίεργους τύπους στις παιδικές χαρές τους οποίους πρέπει να αποφεύγουν.

  • Ο/Η newagemama λέει:

   Eχεις απόλυτο δίκιο, απλά η ενημέρωση που λες πρέπει να γίνει με έξυπνο και σωστό τρόπο και σύμφωνα με την ηλικία τους. Μερικές φορές από τη φούρια μου να τις πείσω για το σωστό, δίνω ενέργεια στο λάθος! Χρειάζονται έξυπνες κινήσεις σε ανύποπτο χρόνο και φυσικά να έχει κατακτηθεί το ζητούμενο από εμάς τις ίδιες. Πώς θα πείσεις αν συνέχεια αγωνιάς για τα κιλά σου και κακοποιείς το σώμα σου με δίαιτες αστραπή και καθισιό στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση?

 3. Ο/Η mamastodromo λέει:

  Διάβαζα πριν από χρόνια τη συνέντευξη ενός εκπροσώπου γνωστής εταιρείας ενισχυμένων σουτιέν, που έλεγε για τις προσπάθειές τους να επεκταθούν στην Κίνα: «Διαπιστώσαμε ότι το 80% των γυναικών της Κίνας δηλώνουν ικανοποιημένες από το σώμα τους, αλλά σκοπεύουμε να το αλλάξουμε αυτό.»
  Ναι, κάνε ό,τι μπορείς για να βοηθήσεις τα κορίτσια να αναπτύξουν υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα τους, γιατί αυτό θα είναι η μόνη τους άμυνα στον κόσμο ιλλουστρασιόν περιοδικών και της διαφήμισης.
  Ίσως να θέλεις να τους δείξεις αυτό το βιντεάκι: http://www.youtube.com/watch?v=IHqzlxGGJFo ή κάποιο παρόμοιο.
  Ό,τι κι αν κάνεις, καλή επιτυχία.

  • Ο/Η newagemama λέει:

   Καταπληκτικό βίντεο mama, ευχαριστώ! Κι αυτή η συνέντευξη του σουτιέν seller, τι να πω! Η αγορά θέλει τις γυναίκες υποχείριά της και ο πιο εύκολος τρόπος για να αγοράσεις είναι να σε κάνει να πιστέψεις ότι έχεις κάτι στραβό πάνω σου! Θέλει δουλειά η αυτοεκτίμηση με τόσες παγίδες τριγύρω!

 4. Ο/Η αριάδνη λέει:

  Ψάχνω να βρω αυτό το βιβλίο new age μάνα μου και γκουγκλάροντας έπεσα επάνω σου. 🙂
  Πρέπει να είναι θησαυρός έτσι?

  Κατα τ’άλλα:

  «Απέφυγα τα αυθόρμητα σχόλια, για να μη δώσω ενέργεια σε μια κουβέντα της στιγμής.»
  Αχ και βαχ…πόσα λάθη τέτοια κάνω και θα κάνω ακόμη….

  • Ο/Η newagemama λέει:

   Είναι ένα βιβλίο που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει στο προσκεφάλι της. Τελεία και παύλα!
   Οσο για τα αυθόρμητα σχόλια, τώρα τελευταία τα έχω συμμαζέψει και βλέπω καλά αποτελέσματα. Χρειάζονται έξυπνες κινήσεις!

 5. Ο/Η Liakada λέει:

  Οταν υπαρχουν …new age mamas που σκεφτονται ετσι και που τα συζητανε τοσο πιο αισιοδοξες μπορουμε να γινομαστε εμεις οι παλιες με ολα τα προτερηματα και ολα τα μειονεκτηματα που μας εχει προσφερει η πολυχρονη εμπειρια μας σε αυτο το στιβο της ζωης! Δεν θα σχολιασω πιο ουσιαστικα την αναρτηση σου ( που μεταξυ μας τη βρισκω υπεροχη) , θα σου αφησω ομως ενα στιχακι που μετα απο μια…»κοντρα μας» μας μου αφησε σε ενα κιτρινο αυτοκολητο χαρτακι πανω στο ψυγειο , η δικια μου κορη.
  » Οι μαναδες σαν κι εσενα κρατανε το χερακι του παιδιου τους για λιγο!
  Την ψυχη τους στα χερια τους ομως για παντα! Μπορει να μαλλωσαμε αγρια οι δυο μας προσφατα και σκληρα να μ εκανες να καταλαβω… Το οτι ..μαλλωσαμε δειχνει πως εχουμε μια υγιη σχεση! Το οτι τα… βρηκαμε και μιλαμε ετσι οπως μιλαμε σημαινει οτι υπαρχει αμφιπλευρη επικοινωνια κι οτι νοιαζομαστε κι αγαπαμε βαθεια η μια την αλλη! Κι αυτο ειναι που μετραει τελικα! Ετσι δεν ειναι Μανα-μανουλα-μαμααα ? «

 6. Ο/Η newagemama λέει:

  Τι υπέροχο και αληθινό μήνυμα από την κόρη στη μάνα! Γι΄αυτές τις στιγμές αξίζει κάθε κόπος…

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s