Το πιο ξεχωριστό δώρο

«To μόνο γνήσιο δώρο που υπάρχει είναι ένα κομμάτι του ίδιου μας του εαυτού»    –   Ralph W. Emerson

Mε την οικονομική στενότητα της εποχής, η αγορά των χριστουγεννιάτικων δώρων είναι πια δύσκολη υπόθεση. Γι΄ αυτό έχω να προτείνω κάτι εναλλακτικό, που θα σε φέρει πιο κοντά στα αγαπημένα πρόσωπα, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψεις  ήματα.

Σκέψου τι είναι αυτό που απασχολεί στην καθημερινότητα τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεσαι: Υπάρχει κάποιος φίλος που θέλει να διακοσμήσει εορταστικά το χώρο του αλλά δεν έχει χρόνο; Μια φίλη μανούλα που λαχταράει να βγει μια βόλτα αλλά δεν έχει κάποιον να της κρατήσει το παιδί; Ενας συνάδελφος που δεν βρίσκει άκρη με μια υπόθεσή του στο Δημόσιο που εσύ έχεις τη γνώση ή τη δυνατότητα να διαχειριστείς;  Ενας αδελφός που αγόρασε καινούργιες κουρτίνες για το διαμέρισμά του αλλά δεν ξέρει να τις κρεμάσει; ΄Η μια θεία που θέλει παρεούλα για να πάει σε μια θεατρική παράσταση;

«Τόσο καλό όσο εύχεται η καρδιά σου» από τον harold.lloyd, flickr

Πολλές παρόμοιες αφορμές  μπορείς να βρεις για να πλησιάσεις τους ανθρώπους που αγαπάς και να τους προσφέρεις το πιο ξεχωριστό και ιδιαίτερο δώρο: το δώρο του χρόνου, της γνώσης και της δημιουργικότητάς σου.

Φέτος, αντί να ξοδέψεις χρήματα  για να  αγοράσεις κάτι υλικό, καθιέρωσε μια καινούργια «εορταστική παράδοση»:

  • Φτιάξε έναν κατάλογο των ανθρώπων για τους οποίους σκόπευες να πάρεις δώρο
  • Τηλεφώνησε και εξήγησέ τους την ιδέα σου. Βρείτε από κοινού αυτό που μπορείς να κάνεις για λογαριασμό τους για να τους βοηθήσεις να νιώσουν όμορφα
  • Καθορίστε ημερομηνία και ώρα για να βρεθείτε και να περάσετε στη δράση

Το «εναλλακτικό» αυτό δώρο προσφέρει καταπληκτικές δυνατότητες: Πρώτον, ίσως απελευθερώνεις έναν αγαπημένο από κάτι που τον απασχολεί ή τον βαραίνει. Δεύτερον, δείχνεις με τον πιο χειροπιαστό τρόπο πόσο νοιάζεσαι. Τρίτον, δημιουργείς, μέσω της ουσιαστικής προσφοράς, το άνοιγμα που θα επιτρέψει στη ζωή να σου ανταποδώσει με το παραπάνω το καλό. Και τέταρτον, απoδεσμεύει και σένα τον ίδιο από τα «ψευτο-δώρα», αυτά που νιώθεις υποχρεωμένος να αγοράσεις για κάποιους, χωρίς στην πραγματικότητα να το επιθυμείς.

Εμπρός λοιπόν για ένα  καινούργιο γιορταστικό έθιμο! Χωρίς καταναλωτισμό, εμπορικά κέντρα, πιστωτικές, άτοκες δόσεις και «πρέπει». Αλλά με νοιάξιμο,  σύνδεση, αληθινό ενδιαφέρον και χειροπιαστές κινήσεις αγάπης, τρυφερότητας και υποστήριξης.

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Ζωή εδώ, Κοινή λογική, Της καρδιάς and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Το πιο ξεχωριστό δώρο

  1. Ο/Η Kalli λέει:

    Πολύ καλή η ιδέα σου!! Μακάρι να το κάναμε όλοι αυτό, όχι μόνο στις εορτές αλλά και στην καθημερινότητά μας!

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s