Tι έμαθα τη χρονιά που πέρασε

Κοιτάζω πίσω το χρόνο που αποχωρεί από τις ζωές μας σε λίγες μέρες και, ναι, νιώθω λίγο στραπατσαρισμένη. Εφαγα τις σφαλιάρες μου φέτος και, τώρα που το σκέφτομαι, μου φαίνεται  ότι τις χρειαζόμουν. Είναι καιρός να κάνω τον απολογισμό μου και να αναγνωρίσω τα μαθήματα που μου έδωσε γενναιόδωρα το  2011: Γράφω αυθόρμητα όπως βγαίνει και δεν θα αλλάξω τη σειρά:

1. Η ωραία κοιμωμένη  ξύπνησε μόνη της και αντιλήφθηκε ότι το παραμύθι είναι στημένο.  Ναι,  έχω την ευθύνη που μου αναλογεί για την ανοχή που σιωπηλά έδειχνα όλα αυτά τα χρόνια απέναντι σ΄ ό,τι μ΄ενοχλούσε. Ναι, έχω την ευθύνη για τη φούσκα της δικής μου ζωής που έσκασε (ευτυχώς) με κρότο και με ξύπνησε . Οχι άλλες δικαιολογίες.

2. Κύκλοι στη ζωή μας κλείνουν για ν΄ανοίξουν άλλοι, μα τίποτα όμορφο απ΄ό,τι ζήσαμε δεν ακυρώνεται. Η ζωή μάς σπρώχνει παρακάτω και είναι ανώφελο να στερούμαστε το καινούργιο για να παραμείνουμε στο οικείο γνώριμο παλιό. Εξάλλου η  ομορφιά και η αγάπη που μοιραστήκαμε δεν χάνονται ποτέ.

3. Η πραγματική μας πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία. Παντού μας ακολουθεί, μας στηρίζει, μας ανοίγει δρόμους και μας φέρνει αντιμέτωπους με τις εκκρεμότητες της προσωπικής μας ιστορίας. Οταν προκύψει ένας ανοιχτός λογαριασμός, μην το βάζεις στα πόδια. Κοίταξέ τον στα μάτια για να απελευθερωθείς και να φύγεις ανάλαφρος μπροστά.

4. Είναι κουραστικό και συχνά ανώφελο να προσπαθείς να είσαι καλός με τους άλλους. Είναι κουραστικό  και συχνά ανώφελο να προσπαθείς να τους αναγνωρίζεις ελαφρυντικά, κατανοώντας τη δική τους οπτική. Καιρός είναι να γίνεις καλός με σένα, να αναγνωρίσεις τα δικά σου ελαφρυντικά και να αποδεχτείς ότι οι άλλοι κάνουν αδιανόητες για σένα επιλογές, επειδή ακριβώς νιώθουν τελικά καλά μ΄αυτές.

5. Οταν μέσα σου νιώθεις να καίγεσαι αληθινά από την επιθυμία να βρεις τη λύση σε κάτι που σ΄ απασχολεί, όταν πράγματι αυτή η επιθυμία είναι σφοδρή και μεγαλειώδης, τότε η λύση θα βρεθεί στο δρόμο σου (και θα σου κάνει κλικ όταν τη συναντήσεις). Δεν υπάρχει περίπτωση, η δυνατή επιθυμία είναι μαγνήτης πανίσχυρος.

6. Ο φόβος και η αβολεψιά είναι σημάδια  που φανερώνουν ότι είσαι έξω από τη ζώνη άνεσής σου. Βρέθηκες – ίσως χωρίς καν να το επιδιώκεις συνειδητά – να ψαρεύεις σε άγνωστα νερά. Ψυχραιμία. Κάτι καλό έρχεται, μόλις άνοιξες έναν καινούργιο κύκλο εμπειριών που θα σε πάει αλλού.

7. Μαθήματα ζωής που νομίζεις ότι τα έχεις περάσει προ πολλού με επιτυχία, έρχονται καμιά φορά πάλι μπροστά σου. Γιατί; Εδώ σε θέλω,  είσαι ακόμα σε φόρμα ή έχεις βολευτεί σε κανέναν καναπέ και παριστάνεις τον «παλιό» και τον «εγώ ξέρω, το΄χω ζήσει»; «Για δείξε μας τι ξέρεις» απαντάει η ζωή. Σήκωσε ξανά τα μανίκια και πιάσε δουλειά χωρίς μεμψιμοιρία.

8. Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να αποδείξεις τίποτα. Απλά κάνε το καλύτερο που μπορείς με τα μέσα που διαθέτεις. Ο,τι αληθινά είσαι οι άλλοι το αντιλαμβάνονται με την πρώτη ματιά. Κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει κανένα (έστω κι αν υποκρίνεται το αντίθετο).

9. Οι πιο δυνατοί μας σύμμαχοι είναι καμιά φορά άνθρωποι που ούτε καν φανταζόμαστε. Η «καλοσύνη των ξένων» και η γενναιοδωρία των αγνώστων είναι πηγές ανέλπιστης υποστήριξης και αγάπης κι αυτό δεν είναι σπάνιο. Η ανθρώπινη αρετή είναι υπαρκτή, ζωντανή και ακμαία, σε πείσμα όσων λυσσαλέα προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.

10. Η έμπνευση δεν είναι ουρανοκατέβατη. Ερχεται όταν έχεις αληθινή πρόθεση να μοιραστείς  ένα κομμάτι από το γνήσιο μέσα σου. Το βίωσα ξανά και ξανά μέσα απ΄αυτό το μπλογκ σ΄όλη τη διάρκεια του 2011 και το γράφω εδώ για να το θυμίζω στον εαυτό μου όταν δεν βρίσκει χρόνο να γράψει.

Αυτά τα μαθήματα μου έμαθε (ελπίζω μια κι έξω) το 2011. Θα αποχαιρετήσω αυτή τη γόνιμη χρονιά με το ποίημα «Γιορτινές ευχές» της Γιόλας Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου. Σας φιλώ σταυρωτά και σας ευχαριστώ από καρδιάς για τις όμορφες στιγμές υποστήριξης και έμπνευσης που μοιραστήκαμε τη χρονιά που φεύγει:

Ημέρα της γιορτής μου.

Χτύπησε το τηλέφωνο
κι άκουσα τη φωνή σου
να μου ψιθυρίζει γλυκά
ευχές γιορτινές.
Και ξαφνικά
ο ήχος αυτής της φωνής
έγινε μια γραμμή φωτός
που χώρισε τη ζωή μου
σε δυο μέρη.
Σ’ εκείνο του παρελθόντος,
όπου ποτέ δεν γιόρταζα.
Και σ’ εκείνο του μέλλοντος,
όπου η κάθε μέρα θα είναι
μέρα γιορτής.

Καλώς να δεχτούμε το 2012 με όλα τα μαθήματα ζωής που μάς επιφυλλάσει. Και δεν σας κρύβω πως πολύ θα ήθελα να μάθω ποιο ήταν το πιο «γερό μάθημα» που περάσατε το 2011! 

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Ζωή εδώ, Κοινή λογική, Της καρδιάς and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Tι έμαθα τη χρονιά που πέρασε

 1. Ο/Η mando λέει:

  Καλημέρα και χρόνια πολλά, πολύ όμορφα όλα όσα γράφεις Newagemama! Εγώ, μ’ ένα γερό αυχενικό που μ’ έχει οδηγήσει στον φυσιοθεραπευτή χρονιάρες μέρες, έμαθα πάντως πως καμιά φορά τα βάρη τα ασήκωτα τα σηκώνει τελικά η ψυχή, αυτή η αέρινη πεταλούδα με την δύναμη του Άτλαντα- κι ας καρπώνεται το φθαρτό κορμί τα «εύγε» του αγώνα. Ψυχή βαθιά, λοιπόν!

 2. Ο/Η Νewagemama λέει:

  Περαστικά! Εύχομαι λοιπόν η ψυχή βαθιά να αλαφρύνει σύντομα από το βάρος της και μαζί της και το σώμα. Καλή χρονιά με υγεία σε όλα τα επίπεδα!

 3. Ο/Η mamakoukouvagia λέει:

  «Η δυνατή επιθυμία είναι μαγνήτης πανίσχυρος»…Η σοφία της φράσης αυτής μου λέει πολλά…και σχετίζεται με το δικό μου μάθημα που μου έδωσε το 2011. Ένα άλλο μάθημα που πήρα είναι ότι ενωμένοι κερδίζουμε πιο πολλά, μπορούμε να καταφέρουμε να ισορροπήσουμε καλύτερα στο τεντωμένο σχοινί όλων των σχέσεων. Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία…και πιο πολλά χαμόγελα! Το έχουμε ανάγκη όλοι μας νομίζω!

 4. Ο/Η Τελευταίος λέει:

  Την καλημέρα μου και τις καλύτερες ευχές μου για τη χρονιά που έρχεται.

  Πολύ όμορφες οι σκέψεις σου… Νομίζω ότι μας αγγίζουν όλους. Κι αν έπρεπε να διαλέξω κάποιες από αυτές, θα ψήφιζα, 2, 3 και 8!

  Καλή χρονιά.

  🙂

 5. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Έμαθα να μη προτρέχω, να μη δικαιολογώ, να μη σκαλίζω, να μη χώνω τη μύτη μου εκεί που δεν μου επιτρέπουν, έμαθα να κατανοώ και νομίζω το σοβαρότερο έμαθα να συμπονώ!
  Περνώντας τα χρόνια, ανακάλυψα πως οι κεραμίδες που έπεφταν στο κεφάλι (και τα τελευταία χρόνια ήταν πολλές) ήταν όλες ευκαιρίες για να μάθω κάτι παραπάνω για μένα!

  Εύχομαι σ όλη την οικογένεια σου Παναγιώτα, η καινούργια χρονιά να είναι γεμάτη Αγάπη! :)))

  • Ο/Η Νewagemama λέει:

   Και οι μαγισσούλες παίρνουν μαθήματα λοιπόν! Ωραία η σκέψη σου για τις κεραμίδες της ζωής…Ευχαριστώ για τις ευχές, αντεύχομαι κι εγώ αγάπη και υποστήριξη σε όλα τα μαθήματα που μας περιμένουν το νέο έτος

 6. Ο/Η Δέσποινα λέει:

  Νιώθω ότι έμαθα πάρα πολλά την φετινή χρονιά, ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, εύχομαι να έχω μάθει καλά το μάθημα που είχε να μου δώσει και να μην χρειαστεί να επαναληφθεί. Το πιο σημαντικό μάθημα για μένα είναι ότι τίποτα μα τίποτα δεν είναι δεδομένο.

  • Ο/Η Νewagemama λέει:

   Σκληρό μάθημα Δέσποινα…Οι απώλειες της ζωής μάς μαθαίνουν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Το λέω στον εαυτό μου αλλά συχνά το ξεχνώ και χάνω την ομορφιά της τωρινής στιγμής που αύριο ίσως να μην είναι στα χέρια μου.

 7. Ο/Η Mamma El λέει:

  «10. Η έμπνευση δεν είναι ουρανοκατέβατη. Ερχεται όταν έχεις αληθινή πρόθεση να μοιραστείς ένα κομμάτι από το γνήσιο μέσα σου.»

  Πόσο συμφωνώ με το παραπάνω. Και με όλα όσα γράφεις φυσικά.
  Θα συμφωνήσω με τη Δέσποινα. Τίποτα μα τίποτα δεν είναι δεδομένο.
  Και το έχω γράψει και εγώ πολλές φορές στο δικό μου blog.
  Newagemama εύχομαι καλή χρονιά με πολλές υπέροχες αναρτήσεις γεμάτες αγάπη και φυσικά έμπνευση. Τόσο μεγάλη έμπνευση για να μοιραστείς μαζί μας ακόμα πιο δημιουργικές σκέψεις σου……

 8. Ο/Η SWEET NOVEMBER λέει:

  Πραγματικα εμαθες παρα πολλα φετος!!!
  Εγω παλι δεν νιωθω να εμαθα και παρα πολλα,περα απο το οτι η μεγαλυτερη εμπνευση
  τουλαχιστον για μενα ειναι η μητροτητα…αλλα και αυτο μαλλον το υποπτευομουν….ομως σιγουρα δεν περιμενα οτι ακομη και απο αυτη τη μαγικη σχεση θα χρειαζομουν τα διαλειμματα μου για να παιρνω ανασα….ομως νιωθω πως αν την εχανα αυτη τη σχεση θα μου κοβονταν για παντα η ορεξη για ζωη…..ουτε αυτο το περιμενα.Εν ολιγοις το 2011 για μενα δεν ηταν μαθηματα ζωης αλλα πιο πολύ συναισθηματα ζωης…
  Ευχομαι σε σενα και σε ολες τις μανουλες ευτυχισμενο το νεο ετος
  και κυριως σε αυτες που προσπαθουν να τις ευλογησει η ζωη με ενα παιδακι
  γιατι πραγματικα αυτη η εμπειρια ειναι ενα θειο δωρο……πολλα φιλια!!!

  • Ο/Η Νewagemama λέει:

   Μα υπάρχει πιο μεγάλος δάσκαλος από τα συναισθήματα που πλουτίζουν τη ζωή μας; Είναι υπέροχο που βιώνεις τόσο βαθιά την ευλογία της μητρότητας…Σου εύχομαι το 2012 να φέρει ακόμα περισσότερη αγάπη και ευγνωμοσύνη για τα θεία δώρα που λέγονται «παιδιά μας»!

 9. Πέρασα να σου πω χρόνια πολλά! Να έχεις μια καινούρια χρονιά που θα σου μάθει ακόμα περισσότερα. Είναι σοφά αυτά που έμαθες και πολύ ωραία διατυπωμένα. Όλα να είναι λοιπόν όμορφα για τη νέα χρονιά, με υγεία, αγάπη και πολλά posts για να διαβάζουμε με σκέψεις για να μοιραζόμαστε!

  Καλή χρονιά!

 10. Ο/Η Liakada λέει:

  Ολοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης για την ανοχή που σιωπηλά δειχναμε όλα αυτά τα χρόνια απέναντι σ΄ ό,τι ΄ενοχλούσε. Ναι, έχω κι εγω ευθύνη για τη φούσκα της δικής μου ζωής που έσκασε (ευτυχώς) και αυτή με τιο δικό της κρότο μικρό ή μεγάλο και με ξύπνησε! Ισως τωρα μαθουμε να ζουμε πιο κοντα ο ενας στον άλλο και να μοιραζόμαστε καποια πραγματα. Ισως τωρα εκτιμησουμε κάποια πραγματα περισσότερο απο πριν και ας τα πέρναμε ως τώρα δεδομενα! Καιρος να μαθουμε να ζουμε προφεροντας ΄συχνοτερα το εμεις και αραιότερα το Εγώ!
  Τις καλύτερες ευχες μου για το νεο έτος ..ευχες να είναι καλό … καλύτερο απο οτι φοβόμαστε!

 11. Ο/Η vasoula2 λέει:

  Πολύ μου άρεσαν τα λόγια σου..Συγχαρητήρια για το μπλόγκ σου!!
  Έγω έμαθα να είμαι πιο προσεκτική όσον αφορά τη διαχείριση των χρημάτων μου..μετράω κ το τελευταίο σέντς!Παλιότερα δεν έδινα και πολύ σημασία στις τιμές των προιόντων τώρα τα προσέχω όλα..δύσκολη χρονιά μας περιμένει..θα τα καταφέρουμε που θα παέι..
  Έμαθα επίσης να είμαι πιο υπομονετική με τους γύρω μου και να μην στεναχωριέμαι εύκολα για πράγματα που διορθώνονται..δυστυχώς υπάρχει τόση δυστυχία γύρω μας που άδικα στεναχωριόμαστε για ανούσια πράγματα…
  Επίσης έμαθα οτι αν βοηθήσουμε κάποιον που μας έχει ανάγκη σίγουρα δεν θα γίνουμε φτωχότεροι και ούτε θα είμαστε πλουσιότεροι αν δεν βοηθήσουμε…
  Αυτά ..Καλή χρονιά σου εύχομαι με υγεία πανω απ’όλα!!

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s