Σχέσεις που τροφοδοτούν την ενέργειά σου

Οι τύποι των ανθρώπων που προσθέτουν ποιότητα στη ζωή σου με θετικό τρόπο, που σε τροφοδοτούν με καύσιμα πρώτης ποιότητας:

Θετικά δραστήριος: Αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται στο δρόμο της προσωπικής ανάπτυξης και δρα με θετικούς τρόπους προκειμένου να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο.

Οπως ανθίζουν τα δέντρα την άνοιξη, έτσι ανθίζουν οι ωραίες σχέσεις. Της felixcat, flickr

Ευγνώμων: Εκτιμάει πάντα και θεωρεί πολύτιμη τη σχέση σας, καθώς και τα χαρίσματα, τα ταλέντα και τις δυνάμεις σου.
Επικοινωνιακός: Επικοινωνεί με τρόπους που δηλώνουν σεβασμό και αποδοχή. Αυτό είναι το είδος της επικοινωνίας που φέρνει κοντά τους ανθρώπους που έχουν μια σχέση.
Περιποιητικός: Δίνει προσοχή σ΄αυτά που λες, δεν σε κρίνει και ενδιαφέρεται για το τι χρειάζεσαι για να νιώθεις ασφαλής.
Ειλικρινής: Είναι απόλυτα αφοσιωμένος στην ακεραιότητα και στην ειλικρίνεια.
Αξιόπιστος: Αναλαμβάνει απόλυτα την ευθύνη για το δικό του μέρος στη σχέση και είναι πρόθυμος να δει και να αντιμετωπίσει εκείνα που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

Αλλο ένα ανθισμένο μεγαλείο από την Team HelMa, flickr.

Επειδή οι δεσμοί ψυχής απαιτούν επένδυση χρόνου και ενέργειας, καλό είναι να επιλέξεις με προσοχή τους ανθρώπους με τους οποίους κάνεις παρέα. Για να προσδιορίσεις αν μια σχέση σε στραγγίζει ή σε τροφοδοτεί, βασίσου στη σύνδεσή σου με το σοφό εαυτό σου. Μπορείς πάντα να εμπιστεύεσαι την εσωτερική σου καθοδήγηση για να σου δείξει τη σωστή κατεύθυνση.

Για να κάνεις μια δοκιμη, διάλεξε κάποιον από τη συντροφιά σου και, έχοντας αυτό τον άνθρωπο στο νου, κάνε στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις:

1. Μπορώ να είμαι ο εαυτός μου μ΄αυτόν τον άνθρωπο; Αισθάνομαι να με αποδέχεται;
2. Με κατακρίνει;
3. Εχει αυτή η σχέση μια ισότιμη ανταλλαγή ενέργειας;
4. Αισθάνομαι γεμάτος και ενεγοποιημένος όταν είμαι μ΄αυτόν τον άνθρωπο ή νιώθω άδειος και στραγγισμένος;
5. Μοιράζεται αυτός ο άνθρωπος τις αξίες μου; Το δικό μου επίπεδο ακεραιότητας;
6. Είναι αφοσιωμένος στη σχέση μας;
7. Χαίρεται με τις επιτυχίες μου;
8. Νιώθω καλά με τον εαυτό μου όταν είμαι μαζί του;

Αν ο κόσμος ήταν ιδανικός, θα είχαμε σχέσεις υψηλής ποιότητας με ανθρώπους που νοιάζονται για μας, που μας προκαλούν να είμαστε ο καλύτερος εαυτός μας και αυτοδεσμεύονται να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να γίνεται η σχέση καλύτερη. Οταν βιώνεις αυτό το είδος του δεσμού ψυχής, το πιθανότερο είναι ότι θα αποφασίσεις να ξοδεύεις το χρόνο και την ενέργειά σου σε λιγότερες σχέσεις που έχουν βάθος, παρά σε πολλές που λειτουργούν σε πιο επιφανειακό επίπεδο.

Ανθισμένο δάσος από τους Ed Coyle Photo, flickr

Διάλεξε προσεκτικά την παρέα σου. Καθώς αρχίζεις να δημιουργείς δεσμούς ψυχής, μαθαίνεις γρήγορα ότι ο πλούτος βρίσκεται στο βάθος που έχει μια σχέση. Ο σοφός εαυτός σου είναι αυτός που μπορεί να σου υποδείξει καλύτερα ποιες είναι για σένα οι  κατάλληλες σχέσεις.

Πηγή: Cheryl Richarson, Take time for your life (Random House, 1998). Στα ελληνικά:Βρες χρόνο για τη ζωή σου, σε μετάφραση Ρένας Καρακατσάνη, από τις εκδόσεις “Δυναμική της επιτυχίας”

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Ζωή εδώ, Κοινή λογική and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Σχέσεις που τροφοδοτούν την ενέργειά σου

 1. Ο/Η Δέσποινα λέει:

  Πολύ ενδιαφέροντα τα τελευταία 2 ποστ! Το δύσκολο είναι ότι συνήθως οι ανθρωποι έχουν περισσότερα από ένα χαρακτηριστικά ανάλογα την στιγμή. Κ ότι μερικές δύσκολες σχέσεις είναι με πολύ κοντινούς ανθρώπους.

 2. Ο/Η ξωτικό λέει:

  χαίρομαι πολύ που έγραψες αυτό και ισορρόπησες το προηγούμενο!
  είσαι ζωντανό παράδειγμα αυτών που γράφεις!

 3. Ξεκίνησα ανάποδα, ψάχνοντας να βρω τον εαυτό μου μέσα σε όλους αυτούς τους τύπους θετικής ενέργειας που περιγράφεις……Δεν περιγράφεται η διαδικασία!!! Και ερωτώ: διακαιούμαι να ψάχνω για φίλους περιποιητικούς, ευγνώμονες, ειλικρινείς, αξιόπιστους αν εγώ δεν είμαι;; Προφανώς όχι σωστά; Μεγάλο κεφάλαιο έχεις ανοίξει αλλά πολύ ωραίο για να κάνουμε την αυτοκριτική μας.

  φιλιά

  • Ο/Η Νewagemama λέει:

   Εχεις απόλυτο δίκιο συντοπίτισσα μανούλα! Ας αναρωτηθούν όσοι δεν βρίσκουν έναν τύπο σαν αυτούς, που περιγράφει η ανάρτηση, στη ζωή τους. Αν κάποιος όλη την ώρα γκρινιάζει, κουτσομπολεύει, κακοκαρδίζει τους άλλους (και σίγουρα και τον ίδιο του τον εαυτό) ας μην παραπονιέται ότι «οι άλλοι φταίνε που δεν μ΄εκτιμούν»…Ετσι είναι!

 4. Ο/Η Mamma El λέει:

  1. Μπορώ να είμαι ο εαυτός μου μ΄αυτόν τον άνθρωπο; Αισθάνομαι να με αποδέχεται; ΟΧΙ!
  2. Με κατακρίνει; ΝΑΙ!
  3. Εχει αυτή η σχέση μια ισότιμη ανταλλαγή ενέργειας; ΟΧΙ!
  4. Αισθάνομαι γεμάτος και ενεγοποιημένος όταν είμαι μ΄αυτόν τον άνθρωπο ή νιώθω άδειος και στραγγισμένος; ΟΧΙ!
  5. Μοιράζεται αυτός ο άνθρωπος τις αξίες μου; Το δικό μου επίπεδο ακεραιότητας; ΟΧΙ!
  6. Είναι αφοσιωμένος στη σχέση μας; ΙΣΩΣ!
  7. Χαίρεται με τις επιτυχίες μου; ΟΧΙ!
  8. Νιώθω καλά με τον εαυτό μου όταν είμαι μαζί του; ΟΧΙ!

  Αλήθεια γιατί είμαι ακόμα μαζί του;
  Τι γίνεται όταν αυτός ο άνθρωπος αποτελεί το σύντροφο ζωής σου;
  Πόσο εύκολο είναι να χωρίσουν οι ζωές σας όταν υπάρχουν και παιδιά στην οικογένεια;

  • Ο/Η Νewagemama λέει:

   Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο, ούτε υπάρχουν συνταγές. Αν όμως αυτή είναι η αλήθεια, το πρώτο βήμα για να βρει κάποιος τη λύση είναι να αποδεχτεί την αλήθεια αυτή και την ευθύνη του που την έχει στη ζωή του.

 5. Ο/Η Rebecca Christofi λέει:

  Το καλύτερο μάθημα φιλίας και της θετικής της ενέργειας το παίρνεις διαβάζοντας το Μικρό Πρίγκιπα του Εξυπερύ.θετική ενέργεια παίρνω και από σας.Ευχαριστώ!

  • Ο/Η Νewagemama λέει:

   Μερσί, το σχόλιό σου μου έφτιαξε τη μέρα. Συνειδητοποιώ κι εγώ πώς η «ανταμοιβή» μου είναι ακριβώς αυτό το μοίρασμα και το συναίσθημα ότι κάποιος δικτυακός φίλος ή φίλη μπορεί να νιώσει όμορφα με κάτι που θα διαβάσει στο μπλογκ…

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s