Δέκα τρόποι για να απλουστεύσεις τη ζωή σου

«Η ζωή δεν είναι πολύπλοκη. Εμείς είμαστε πολύπλοκα όντα. Η ζωή είναι απλή και πάντα το απλό είναι το καλύτερο» –  Οσκαρ Ουάϊλντ

Οταν παρατηρείς τα μικρά παιδιά μαθαίνεις πολλά. Τα παιδιά τρώνε όταν πεινάνε, κοιμούνται όταν νυστάζουν, κλαίνε όταν στεναχωριούνται και γελάνε όταν είναι χαρούμενα. Δεν κρατάνε στο μυαλό τους «δεύτερες σκέψεις»,  δεν σκοτίζονται και πολύ για τη γνώμη των άλλων, ούτε ανησυχούν προκαταβολικά για το τι θα συμβεί αύριο.

Αντιθέτως, εμείς οι μεγάλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δυσκολέψουμε τη ζωή μας, χτίζοντας μια όλο και πιο σύνθετη καθημερινότητα. Πέρα από τα «υποχρεωτικά» (τη φροντίδα των παιδιών, τη δουλειά, τις αυτονόητες για τους περισσότερους ευθύνες) επιδιδόμαστε με ζήλο και σ΄έναν αγώνα να ικανοποιήσουμε ψεύτικες ανάγκες, να ευχαριστήσουμε τρίτους, να προλάβουμε καταστάσεις και να σηκώσουμε το βάρος μιας ολοένα αυξανόμενης αρνητικότητας.

"Aρχισε να ονειρεύεσαι" από τον απίθανο Ben Heine, flickr

Ωρα να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Η επιστροφή στην απλότητα είναι πια θεμελιώδης ανάγκη, για να ανακτήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της χαμένης μας δύναμης. Πάρε μερικές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει:

1. Βάλε φραγμό στον καταναλωτισμό: Το πιο πιθανό είναι να έχεις ήδη περιορίσει τις καταναλωτικές σου δαπάνες είτε από ανάγκη είτε από φόβο . Αυτό είναι καλό, αλλά χρειάζεται και κάτι ακόμα: να έχεις μέσα σου την πρόθεση και την αποφασιστικότητα να λειτουργήσεις επιλεκτικά από στάση ζωής, όχι απλώς επειδή δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς.

2. Σταμάτα να προσπαθείς να μαντεύεις τη σκέψη των άλλων:  Σταμάτα επίσης να είσαι κρυψίνους και απροσπέλαστος. Μάθε να επικοινωνείς με λόγια, ρώτα, μίλα, συζήτησε. Δεν υπάρχει πιο ανόητη σπατάλη ενέργειας και χρόνου από το να εικάζεις τι έχουν στο νου τους οι άλλοι και να λειτουργείς βάσει  σεναρίων. Αν έχεις απορίες, κάνε ερωτήσεις. Αν έχεις να δώσεις απαντήσεις, πάρε το λόγο. Με ηρεμία και καλή πρόθεση.

3. Μείνε συστηματικά και αδιάλειπτα μακριά από όλους αυτούς που στραγγίζουν την ενέργειά σου (διάβασε σχετικό ποστ εδώ) και σταμάτα συνειδητά να αναπαράγεις το ρόλο του θύματος, αναμασώντας καταστάσεις της ζωής που σε πλήγωσαν. Τελεία και παύλα. Κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, η θυματοποίηση είναι επικίνδυνη και για έναν ακόμα λόγο: σπαταλά πολύτιμο δυναμικό σε αδιέξοδες καταστάσεις.

4. Να λειτουργείς με εντιμότητα, ακεραιότητα, ευθύτητα, υπευθυνότητα: Οχι πλάγια μέσα, όχι ψέματα, όχι «ναι μεν, αλλά…». Μια για πάντα. Από αυτή τη στιγμή. Τα μεγαλύτερα ψέματα είναι οι μισές αλήθειες.

5. Οργάνωσε τη ζωή σου με γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων και την ευκολία: Φτιάξε μέσα στο Σαββατοκύριακο ένα εβδομαδιαίο μενού και ψώνισε ό,τι χρειάζεται μία φορά την εβδομάδα. Πλήρωσε έγκαιρα τους λογαριασμούς. Απόφυγε τις πιστωτικές κάρτες. Μοίρασε δουλειές σε όλα τα μέλη της οικογένειας, που θα γίνονται στην ώρα τους μέσα στην εβδομάδα.

6. Φρόντισε για την υγεία (σωματική, ψυχική, πνευματική) όσο καλύτερα μπορείς: Ασκήσου, περπάτα, τροφοδότησε τον οργανισμό σου με υγιεινό σπιτικό φαγητό, μην αρκείσαι στις εύκολες λύσεις, κοιμήσου ένα γεμάτο οκτάωρο τη νύχτα. Να τρως όταν πεινάς, να πίνεις νερό όταν διψάς. Μην αρνείσαι την ξεκούραση. Τα παιδιά σου μέσα από τη στάση σου θα μάθουν κι αυτά να φροντίζουν και να προσέχουν τον εαυτό τους.

7. Αρχισε να ξυπνάς καθημερινά μισή ώρα νωρίτερα: Αυτό το μισάωρο κάνει θαύματα γιατί σου επιτρέπει να ετοιμαστείς κι εσύ κι όλη η οικογένεια το πρωί όμορφα και χαλαρά, χωρίς εκνευρισμούς και  καθυστερήσεις. Δίνει επίσης τη δυνατότητα να  προλάβεις την κίνηση και το στριμωξίδι της τελευταίας στιγμής στα μέσα μεταφοράς. Γιατί όλο αυτό είναι τόσο σημαντικό; Γιατί αν ξεκινάς τη μέρα σου με την αδρεναλίνη στα ύψη, έτσι θα συνεχίσεις,  και μέχρι το μεσημέρι θα έχεις ήδη εξαντλήσει την ενέργειά σου.

8. Διώξε την αναβλητικότητα από τη ζωή σου: Οταν προκύπτει ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί άμεσα, ρύθμισέ το εσύ ο ίδιος ή ανάθεσέ το χωρίς καθυστέρηση. Τα μικροπράγματα που συσσωρεύονται, περιμένοντας την «κατάλληλη στιγμή» για να επιλυθούν, καταλήγουν να σε πνίγουν και να απορροφούν τις πολύτιμες δυνάμεις σου.

9. Τίμα την πνευματική σου ευεξία: Φρόντισε και θρέψε την ψυχή σου με όμορφες εικόνες, με τη μουσική που αγαπάς, με τα βιβλία που σε γεμίζουν, με μια δραστηριότητα που σε κάνει να ξεχνάς το χρόνο, με στιγμές σύνδεσης με τους αγαπημένους, με ό,τι σε κάνει να νιώθεις πλουσιότερος σε συναισθήματα. Δείξε την αγάπη σου, πρόσφερε το χαμόγελό σου, αγκάλιασε τους ανθρώπους σου…Οσο απασχολημένος κι αν είσαι, όσες δυσκολίες κι αν περνάς, η ζωή αποκτά άλλο νόημα  όταν κρατάς ζωντανή τη σύνδεση και  μοιράζεται με αγάπη!

10. Πάρ΄το απόφαση. Ανεξάρτητα απ΄το αν μια κατάσταση είναι καλή ή κακή, κάποια στιγμή θα αλλάξει. Η αλλαγή είναι ο φυσικός νόμος της ζωής και έχουμε να μάθουμε να τη διαχειριζόμαστε. Αν ανησυχούμε όλη την ώρα για το πώς, γιατί  και αν θα αλλάξει κάτι, απλώς ματαιοπονούμε. Καλύτερα να διοχετεύουμε συνειδητά το δυναμικό μας σε δημιουργικές λύσεις, όσο κι αν ένα κομμάτι του εαυτού μας πάντα θα ανησυχεί για το άγνωστο.

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Ζωή εδώ, Κοινή λογική and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Δέκα τρόποι για να απλουστεύσεις τη ζωή σου

 1. Ο/Η Φλώρα λέει:

  Πολύ καλό! Ό,τι ακριβώς χρειαζόμουν ν’ακούσω σήμερα!
  Φιλιά

 2. Ο/Η nefosis λέει:

  Θα κάνω copy-paste τον κατάλογο και θα τον τοιχοκολλήσω στο γραφείο και στο ψυγείο. Αφαιρώντας το 1. 🙂

 3. Ο/Η Tάνια λέει:

  Τα είπες όλα! Το προώθησα σε όλες και σε όλους!
  Μπράβο!

 4. Ο/Η Βούλα Σούφη λέει:

  Αυτό ήταν το αγαπημένο μου Παναγιώτα! Νομίζω ναι, απ’ όσα έχω διαβάσει ως τώρα!
  Εξαιρετικά σημαντικό σε αυτό το χάος που ζούμε καθημερινά. Και πώς να μην είναι από τα αγαπημένα μου όταν κι εγώ αυτά προσπαθώ να φωνάζω.. Απλοποιήστε! 🙂
  Έχεις πολύ δίκιο σε αυτά που γράφεις – και κάνεις πολύ καλά που μας τα θυμίζεις.
  Σήμερα έγραφα το τελευταίο άρθρο (6ο) της σειράς «Επεξεργάσου τη ζωή σου» στο blog μου.
  Προτείνω να δείτε τα υπόλοιπα 5 της σειράς που είναι ήδη ανεβασμένα, ξεκινώντας από αυτό το πρώτο, που είναι για τις Υποχρεώσεις: http://www.zenhabits.gr/epexergasou-ti-zoi-sou-meros-proto/.
  Υποχρεώσεις που έπρεπε να έχουμε τις μισές των μισών από αυτές που έχουμε, όπως πολύ καλά γράφεις κι εσύ!
  Εμένα με έχουν βοηθήσει πολύ τα άρθρα της σειράς «Επεξεργάσου» με απλές + πρακτικές συμβουλές.
  Περιμένουμε το επόμενο αρθράκι!!

 5. Ο/Η Ranou λέει:

  Αυτο πρεπει καθε πρωι να το διαβαζουμε σαν προσευχουλα.Θα το προωθησω παντου ειναι πραγματι πηγη εμπνευσης τα παιδια και μαθαινουμε τοσα καθημερινα που πραγματικα ειναι κριμα να μην τα εφαρμοζουμε και να αφηνομαστε θεατες της ζωης μας….

 6. Ο/Η Liakada λέει:

  Eγω ενα εχω καταλαβει Μαμα μου ..Η ζωη μας ειναι τοσο πιο απλη και ευκολοτερη ( χωρις αγχη και αγωνιες) όσο λιγοτερες απαιτησεις εχουμε εμεις.. και απο μας απο τον ιδιο μας τον εαυτο αλλα και απο τους αλλους! Ε και με λιγη παραπανω αισιοδοξια και υπομονη τη διαβαινουμε πιο .. αναλαφρα!

 7. Ο/Η Νewagemama λέει:

  Φλώρα, Συννεφούλα, Τάνια, Βούλα, Ρανού, Λιακαδίτσα, σας ευχαριστώ. Μια λοίμωξη με κατατρόπωσε και δεν απάντησα αναλυτικά στα μηνύματά μου την περασμένη εβδομάδα.

  Ισως παρέλειψα στο κείμενό μου να αναφερθώ στη σημασία της «αναλαφρότητας» που έθιξε η Λιακάδα, ιδιότητα εξαιρετικά χρήσιμη, τόσο που ζηλεύω τους ανθρώπους που την έχουν από φυσικού τους. Εγώ χρειάζεται να την κερδίσω, μέσω της απλούστευσης!

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s