Θετικές δηλώσεις για παιδιά

Αν οι θετικές δηλώσεις είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να κάνουμε εμείς, οι «μεγάλοι», τη ζωή μας καλύτερη, φανταστείτε πόση δύναμη έχουν στα παιδιά. Ο νους των παιδιών είναι σαν το εύφορο έδαφος, έτοιμο να φιλοξενήσει τους σπόρους σκέψης που θα δώσουν νέες πεποιθήσεις, αντιλήψεις και συμπεριφορές για τον εαυτό τους και τον κόσμο.

"Iπτάμενο παιδί", φωτογραφία του iconinho, flickr

Τα παιδιά συντονίζονται πολύ πιο εύκολα με τον θετικό τρόπο σκέψης γιατί κρατούν ακόμα μέσα τους ζωντανή την επαφή με την εσωτερική τους δύναμη, την πηγή της δημιουργίας, της αγάπης και της αθωότητας. Ας τα βοηθήσουμε, λοιπόν, να «φυτέψουν» σπόρους σκέψεις που θα τα οδηγήσουν σε περισσότερη αυτοπεποίθηση, υψηλότερη αυτοεκτίμηση, θάρρος και σεβασμό για τον εαυτό τους και τους άλλους!

Βασικές αρχές

1. Οι σκέψεις που κάνουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους επηρεάζουν τη ζωή (και το μέλλον μας). Δεν πρόκειται για μεταφυσική, αλλά για κοινή λογική. Για παράδειγμα, ένα παιδί που αναμασά τη σκέψη «κανείς δεν μ΄ αγαπάει, κανείς δεν θέλει να παίξει μαζί μου», είναι εύκολο να νιώσει απομονωμένο, να εισπράξει απόρριψη και να μην πλησιάζει άλλα παιδιά που θα μπορούσαν να γίνουν φίλοι του. Αντιθέτως, ένα παιδί που καλλιεργεί την πεποίθηση πως είναι αξιαγάπητο γίνεται πιο κοινωνικό, συνδέεται πιο εύκολα με τους άλλους και δεν αποθαρρύνεται από αρνητικές συμπεριφορές. Φαίνεται απλοϊκό αλλά λειτουργεί.

 

«Superhero» από τον JimJamAATC, flickr

 2. Οι δηλώσεις γίνονται πάντα σε χρόνο ενεστώτα, σαν να συμβαίνει ήδη το επιθυμητό γεγονός. «Κάθε μέρα γίνομαι όλο και πιο καλός στα Μαθηματικά» και  όχι «θα γίνω καλός…».

3. Χρησιμοποιούμε θετικές λέξεις και έννοιες. «Είμαι θαρραλέα» και όχι «δεν φοβάμαι».

4. Το «μαγικό ραβδί» που κάνει μια δήλωση πραγματικά αποτελεσματική είναι η φόρτιση με το  όμορφο συναίσθημα που προκαλεί: Η δήλωση «πιστεύω σε μένα και στις ικανότητές μου!» ενεργοποιεί στο παιδί το συναίσθημα περηφάνειας για τον εαυτό του και τα επιτεύγματά του και αυτό ακριβώς εδραιώνει ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθησή του.

5. Για τα παιδιά οι θετικές δηλώσεις μπορούν να είναι ένα διασκεδαστικό, νέο παιχνίδι. Στην αρχή τις επαναλαμβάνουμε μαζί τους, τα αφήνουμε να διαλέξουν όποια τα αγγίζει περισσότερο, τα παροτρύνουμε να τη γράφουν, να την τραγουδούν, να τη λένε δυνατά, από μέσα τους πριν κοιμηθούν το βράδυ, μπροστά στον καθρέφτη όταν ντύνονται ή πλένονται κοκ.

Θετικές δηλώσεις

1. Είμαι αξιαγάπητος -η!

2. Εχω γύρω μου ανθρώπους που μ΄ αγαπάνε

3. Κάνω εύκολα φίλους και παίζω μαζί τους υπέροχα!

4. Η μέρα μου είναι γεμάτη χαρά

5. Φροντίζω τον εαυτό μου με αγάπη.

6. Είμαι έξυπνος! Mαθαίνω κάθε μέρα κάτι καινούργιο!

7. Moυ αρέσει ο εαυτός μου!

8. Κάθε μέρα γίνομαι όλο και πιο επιμελής.

9. Μαθαίνω από τα λάθη μου και συνεχίζω.

10. Εχω καταπληκτική φαντασία!

11. Μ΄ αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα.

12. Εχω υπέροχες ιδέες!

13. Μαθαίνω εύκολα να ……

14. Μπορώ να τα καταφέρω!

15. Νιώθω ευγνωμοσύνη για ό,τι έχω.

16. Εκφράζω με ευκολία τις ιδέες και τις σκέψεις μου.

17. Νοιάζομαι για τους άλλους και τα συναισθήματά τους.

18. Διαλέγω την αγάπη!

19. Φέρνω καθημερινά ομορφιά και αγάπη στη ζωή μου.

20. Μου αξίζει το καλύτερο!

 Mε αφορμή τα παιδιά είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αφεθούμε κι εμείς στην ομορφιά των θετικών δηλώσεων. Ετσι θα τους δώσουμε και ένα ζωντανό μήνυμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στον εαυτό τους και τη ζωή.

Δες ακόμη: Θετικές δηλώσεις για μανούλες (και όχι μόνο)

 Πηγές: 1. Louise Hay & Kristina Tracy I think I am (Hay House, 2008), 2. Louise Hay, You can heal your life (Hay House, 1984, rev. 1987 & 2004), 3. Louise Hay, I can do it. How to use affirmations to change your life (Hay House, 2004)

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Κοινή λογική, Μαμαδίστικα and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Θετικές δηλώσεις για παιδιά

 1. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Και θα προσθέσω: Θετικές δηλώσεις για όλους!!! 😉
  Δεν σταματά ποτέ η μάθηση και πάνω απ’ όλα να λέμε ευχαριστώ στη ζωή…η ευγνωμοσύνη!
  Καλή συνέχεια Παναγιώτα μου! :))

 2. Ο/Η Rebecca Christofi λέει:

  Παναγιώτα μου,ευχαριστώ, γιατί με τις σκέψεις που μοιράζεσαι μαζί μας δροσίζεις την ψυχή μου και πλουτίζεις την καρδιά μου!Φίλη μου ,συνέχισε τον όμορφο δρόμο της προσφοράς!

 3. Ο/Η Νewagemama λέει:

  Σας ευχαριστώ ψηφιακές φίλες για τα ενθαρρυντικά σας λόγια. Είναι μεγάλη χαρά να έχεις την αίσθηση πώς έστω και για λίγο μπορείς να κάνεις κάποιον άλλο να νιώσει καλύτερα ή να βρει κάτι που του ταιριάζει σ΄αυτό εδώ το ιστολόγιο…

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s