Δώσε μια ευκαιρία στο αναπάντεχο

«Ουτοπία είναι μια πρόωρη αλήθεια»- Λαμαρτήνος

Μέρα με τη μέρα, ακόμα κι όταν το κλίμα της εποχής είναι αντιφατικό, με την αβεβαιότητα να υποβόσκει διαρκώς όπως σήμερα, αφήνουμε σταδιακά τον  εαυτό μας να νανουριστεί από το τραγούδι της καθημερινότητας. Η ρουτίνα υφαίνει αργά και σταθερά τον ιστό της στη ζωή μας κι έτσι νιώθουμε, μέσα στον μικρόκοσμό μας, με τον τρόπο μας, ασφαλείς. Εκτιμάμε ότι η μέρα που ξεκινάει κάθε πρωί θα είναι προβλέψιμη, ίδια ίσως με τη χθεσινή ή όπως αλλιώς την έχουμε ήδη σχεδιάσει.

Ετσι απλά, κάποια στιγμή μάς αγκαλιάζει η πλήξη. Αυτό είναι το τίμημα για τη ρουτίνα και τη βολή μας. Κι αν η επόμενη και η μεθεπόμενη μέρα είναι κι αυτές προβλέψιμες,  ο δημιουργικός και ανήσυχος εαυτός μας  αρχίζει να δυσανασχετεί, όπως ένα παιδί που λαχταράει να τρέξει στην παραλία κι  εμείς το κρατάμε κλεισμένο στα διαμέρισμα για να παίξει ξανά και ξανά με τα ίδια παιχνίδια.

Αρκεί να αφήνουμε πού και πού το παιδί που κρύβουμε μέσα μας να τρέχει στην παραλία για να αποφορτιζόμαστε από τις συνέπειες της ρουτίνας; Αρκεί ένας μήνας διακοπών ή μια περιστασιακή αίσθηση περιπέτειας για να καταλαγιάσει το κομμάτι μας που διψάει για αλλαγή, θέλει το καινούργιο και διαφορετικό και αντιστέκεται στη βολική και στρωμένη καθημερινότητα;

Μάλλον όχι. Καλά είναι τα παραπάνω, αλλά δεν αρκούν από ένα σημείο και μετά. Πιστεύω πως χρειάζεται να αφήνουμε, διαρκώς και συνειδητά, ένα παράθυρο ανοιχτό στο αναπάντεχο. Να καλλιεργούμε με επίγνωση και πίστη καθημερινά την αίσθηση πως τα πάντα μπορούν να συμβούν. Να αφήνουμε μια ρωγμή στη δομημένη ιεραρχία της ζωής μας για να έλθει το απρόσμενα καλύτερο. Ετσι απλά. Το πιο τρελλό μας όνειρο μπορεί να συμβεί, η πιο βαθιά μας επιθυμία να πάρει σάρκα και οστά.

Πώς; Η διεθνώς καταξιωμένη συγγραφέας, δασκάλα και διαισθητική Caroline Myss υποστηρίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας να επιτρέπουμε στη φαντασία μας να λειτουργήσει όπως ενός νηπίου, χωρίς αποκλεισμούς και όρους. Σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων να εξερευνούμε με τη δύναμη της φαντασίας και την πιο απίθανη – πέρα από τη σκοπιά της λογικής – λύση σε ένα πρόβλημα που μας απασχολεί. Να ενεργοποιούμε τη δημιουργική ευφυία τιμώντας μια πιθανότητα που θα είχε στατιστικά απειροελάχιστη δυνατότητα υλοποίησης.

 • Η Myss προτείνει να κρατάμε ανοιχτό το παράθυρο στο αναπάντεχο με την εξής καθημερινή άσκηση:
  · Φτιάχνουμε καθημερινά για τη ζωή μας μια λίστα από έξι «αδύνατον να συμβούν» πράγματα ή καταστάσεις.
  · Στη συνέχεια τα φανταζόμαστε να συμβαίνουν. Για παράδειγμα, βλέπουμε τον εαυτό μας να φοράει κάτι που θα ήταν εντελώς έξω από τα δεδομένα του. Ή να πιάνει την κουβέντα με ένα συνάδελφο που μέχρι τώρα ούτε που πλησίαζε. Ή να οδηγεί βέσπα για να πάει στη δουλειά. Ή να βγάζει εισιτήρια για Νέα Υόρκη. Με την τεχνική αυτή εξασκούμε τη φαντασία και επιτρέπουμε σταδιακά στο διαφορετικό και αναπάντεχο να μας απασχολήσει και να κατοικήσει στη ζωή μας.
  · Όταν ο λογικός μας νους αρχίσει να σαμποτάρει τις φανταστικές μας διαδρομές (με άσχετες σκέψεις, ειρωνικά σχόλια ή σενάρια φόβου) δεν δίνουμε σημασία, απλώς αναγνωρίζουμε ήρεμα την ύπαρξη και αυτών των σκέψεων.
  · Αφού εξοικειωθούμε μετά από κάποιο διάστημα με τη δημιουργική μας φαντασία, περνάμε – σε πρώτο επίπεδο συμβολικά – στη δράση. Για παράδειγμα αν συχνά φανταζόμαστε ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, μπαίνουμε σ΄ ένα ταξιδιωτικό γραφείο και ρωτάμε για τις τιμές των εισιτηρίων. ΄Η ζητάμε από μια φίλη μας που έχει πάει να μας μιλήσει για την εμπειρία της. Με τη δράση αυτή καλούμε πιο ενεργά ό,τι επιθυμούμε, σαν να στέλνουμε μια πρόσκληση σ΄ αυτό που θέλουμε να συμβεί.

Ισως όλα τα παραπάνω να ξενίζουν και να προκαλούν τη ιεραρχικά δομημένη λογική μας σκέψη. Όμως τι έχουμε να χάσουμε; Γιατί να μην κατευθύνουμε ένα μέρος της νοητικής μας ενέργειας σε κάτι που επιθυμούμε να συμβεί, ακόμα κι αν φαίνεται ανέφικτο ή ουτοπικό αυτή τη στιγμή; Είναι προτιμότερο να ασχολούμαστε με τα διάφορα σενάρια χρεωκοπίας και καταστροφής; Ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο! Ας δώσουμε μια ευκαιρία στο αναπάντεχο να μας εκπλήξει ευχάριστα!

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Ζωή εδώ, Της καρδιάς and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Δώσε μια ευκαιρία στο αναπάντεχο

 1. Ο/Η adrianh λέει:

  ΜΕΣΑ ΑΠ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡ ΙΝΟΤΗΤΑ, ΜΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΤΕ ΛΥΠΗΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΧΑΡΑΣ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ,ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΥΤΟ ……..

 2. Ο/Η silia λέει:

  Το έχω εφαρμόσει στο παρελθόν με κάποιο πρόβλημα υγείας και είχε θαυματουργά αποτελέσματα . Εντάξει … Δεν είναι πανάκεια , αλλά όπως πολύ σωστά λες «Είναι προτιμότερο να ασχολούμαστε με τα διάφορα σενάρια χρεωκοπίας και καταστροφής ;»
  Δεν υπάρχουν καλύτερα «ταξίδια» από τα ταξίδια του Νου … της Φαντασίας … Κι ακόμα όταν ένα ταξίδι πιάνει άσχημη πορεία (προς το δυσάρεστο και το μαύρο) δεν έχεις παρά να το … διακόψεις .
  Η ευτυχία τελικά , δεν θέλει κόπο . Θέλει τρόπο .

 3. Ο/Η Νewagemama λέει:

  Η προσωπική μου εμπειρία θα μπορούσε να ειπωθεί κάπως έτσι: «όπου διοχετεύω την ενέργειά μου, αυτό διευρύνεται». Το θέμα είναι ότι ο νους μας έχει συνήθως εκπαιδευτεί να εντοπίζει ό,τι δεν θέλει ή δεν χρειάζεται, άρα να διευρύνει το ανεπιθύμητο. Ομως με μια συνειδητή επανεκπαίδευση μπορούμε να δούμε τη ζωή και τις δυνατότητές μας με άλλο μάτι…

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s