Σύνδεσε το νου με την καρδιά

«Είναι η καρδιά που βλέπει πριν δει ο νους» – Thomas Carlyle

Οι περισσότεροι από μας έχουμε εκπαιδευτεί να ζούμε «από το λαιμό και πάνω». Ο πολιτισμός μας δίνει αξία στη γνώση, στη γρήγορη σκέψη και σε μια καλή παιδεία με γερές βάσεις. Ομως, όταν «ζεις μέσα στο νου σου», αποκλειστικά μέσα από τη λογική και τις χιλιάδες σκέψεις, αποσυνδέεσαι από τα συναισθήματά σου, που αποτελούν το κλειδί για να τιμήσεις τη φροντίδα του εαυτού σου.

"Ρίζες" από τη συγκλονιστική Φρίντα Κάλο (1943)

"Ρίζες" από τη συγκλονιστική Φρίντα Κάλο (1943)

Οταν δεν έχεις επαφή με τα συναισθήματά σου, συμβαίνουν συνήθως τα εξής:

Πρώτον, παίρνεις αποφάσεις που συχνά δεν  είναι προς το συμφέρον σου. Αποκτάς την τάση να βάζεις στο περιθώριο τις προτεραιότητές σου και να ασχολείσαι με τις απαιτήσεις των άλλων, κάνοντας αυτό που νομίζεις πως πρέπει να κάνεις, αντί γι΄αυτό που θέλεις να κάνεις. Θα αντιληφθείς ότι λειτουργείς έτσι, όταν πιάνεις τον εαυτό σου να λέει «ναι» σε κάτι που του ζητάνε και, αμέσως μετά, εύχεσαι να είχες πει «όχι».

Δεύτερον, το όριό σου για το στρες ανεβαίνει κι αρχίζεις να  ανέχεσαι ολοένα και πιο δύσκολες καταστάσεις. Συχνά αναλαμβάνεις περισσότερες ευθύνες χωρίς καν να συνειδητοποιείς ότι φορτώνεσαι  παραπάνω απ΄όσο αντέχεις. Μπορείς να αναγνωρίσεις αυτό το πρότυπο στους ανθρώπους που υποφέρουν από το ένα κρυολόγημα μετά το άλλο ή είναι συνεχώς άρρωστοι. Η διαρκής αδιαθεσία είναι σημάδι υπερβολικής δουλειάς και  άγχους. Ο συναγερμός χτυπάει όταν είναι πια πολύ αργά.

Τρίτον, στερείσαι  το θησαυρό που προσφέρει η συναισθηματική ισορροπία. Χάνεις το   «δεσμό με την ψυχή», την  ικανότητα να αισθάνεσαι τι αληθινά θέλεις σε μια δεδομένη κατάσταση. Oταν  ζεις «μέσα στο νου σου», επιστρατεύοντας μονίμως τη λογική και χιλιάδες σκέψεις, δεν επιτρέπεις να σε αγγίξουν βαθιά οι εμπειρίες της ζωής, με κίνδυνο να νιώθεις μονίμως απόμακρος και νεκρωμένος.

"Το δέντρο της ζωής". Εργο του Γκούσταβ Κλιμτ (1909)

"Το δέντρο της ζωής". Εργο του Γκούσταβ Κλιμτ (1909)

Θα αντιληφθείς ότι έχεις χάσει την επαφή με τα συναισθήματά σου όταν συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να είναι ψυχρός και αποστασιοποιημένος σε καταστάσεις όπου οι άλλοι συγκινούνται, όπως σε γάμους και σε κηδείες. Ο/η σύντροφός σου, οι φίλοι ή οι δικοί σου μπορεί να σου λένε ότι δείχνεις ξεκομμένος ή απρόσιτος συναισθηματικά. Η σύνδεση ανάμεσα στο νου και στην καρδιά είναι ζωτικής σημασίας για να ζεις καλά. Χωρίς αυτήν, θα καταλήξεις να περνάς μέσα από τη ζωή σαν υπνοβάτης.

Σε προσεχή ανάρτηση θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ζωντανέψουμε ξανά τη σύνδεση ανάμεσα στην καρδιά και το νου.

Πηγή αποσπάσματος: Cheryl Richarson, Take time for your life (Random House, 1998). Στα ελληνικά: Βρες χρόνο για τη ζωή σου, σε μετάφραση Ρένας Καρακατσάνη, από τις εκδόσεις “Δυναμική της επιτυχίας”.

Διαβάστε εδώ μια εξαιρετική «ζουμερή» συνέντευξη της Cheryl Richarson και της Louise Hay με θέμα «Συναισθήματα, υγεία και στρες», με προτάσεις καθημερινής πρακτικής δουλειάς για να φροντίσουμε τον πολύτιμο εαυτό μας, κι εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο της Marcelle Pick για το πώς η συναισθηματική εμπειρία επηρεάζει την υγεία μας.

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Ζωή εδώ, Κοινή λογική and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Σύνδεσε το νου με την καρδιά

  1. Ο/Η Αφροδιτη λέει:

    Εξαιρετικα αληθινο!!!!

  2. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Ευχαριστούμε Παναγιώτα…ακόμα μια φορά! :))

  3. Ο/Η Όταν είσαι μπερδεμένος , ρώτα τη καρδιά σου λέει:

    ΄΄ Όταν τα ορθολογικά επιχειρήματα δεν σου επιτρέπουν να πάρεις κάποια απόφαση , τότε απλώς ρώτα τη καρδιά σου και αποφάσισε να κάνεις αυτό που σου προτείνει εκείνη΄΄ ( Ελεύθερη μετάφραση , Ουίλλιαμ Σαίξπηρ – Με το ίδιο μέτρο ) Δεν υπάρχει τίποτε σημαντικότερο .από το να αναγνωρίζουμε κάθε στιγμή το τι και το πως αισθανόμαστε. Όλα όσα θεωρούμε σημαντικά , είναι για έναν και μοναδικό λόγο : Δημιουργούν μέσα μας συναισθήματα. Θεωρούμε κάτι καλό , επειδή μας κάνει να αισθανόμαστε καλά , θεωρούμε κάτι άσχημο , επειδή μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα. Ο άνθρωπος επιλέγει κάθε στιγμή τα ενδιαφέροντά του , με ένα και μοναδικό κριτήριο. Αν και σε ποιό βαθμό αυτό γεννάει συναισθήματα μέσα του. Οτιδήποτε διαφορετικό και για όσο χρόνο δεν του γεννάει συναισθήματα είναι έξω από τον κύκλο των ενδιαφέροντών του. Να σημειωθεί ότι δεν διαχωρίζονται εδώ τα συναισθήματα σαν θετικά ή αρνητικά. Παράδειγμα θεωρούμε σημαντική την ειρήνη και την ασφάλεια , επειδή μας προκαλούν ισχυρά συναισθήματα ανάτασης , ευγνωμοσύνης , χαράς , αλλά θεωρούμε σημαντικό και τον πόλεμο επειδή επίσης μας προκαλεί ισχυρά συναισθήματα πόνου , απελπισίας , απόγνωσης.

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s