Τα θεμέλια της δύναμης

Αναρωτιέμαι συχνά αν  βοηθάω αρκετά τα παιδιά μου να εξελιχτούν σε ενήλικες ικανούς να βρίσκουν δημιουργικές λύσεις στα προβλήματα και στις προκλήσεις της ζωής. Αν με τη συμπεριφορά μου  ενισχύω την αυτοπεποίθησή τους ή, άθελά μου, τους βάζω τρικλοποδιές. Αν καλλιεργώ επαρκώς την αυτοεκτίμηση και την ανεξαρτησία τους ή υποσυνείδητα τα συγκρατώ από φόβο  με τα αόρατα δεσμά της εξάρτησης και του ελέγχου. Ετσι, όταν διάβασα το παρακάτω απόσπασμα, με τα επτά χαρακτηριστικά του  παιδιού που εξελίσσεται σε  ικανό, δυνατό, παραγωγικό ενήλικα, κοντοστάθηκα. Και επανήλθα διαβάζοντάς τα ξανά και ξανά. Τα μοιράζομαι μαζί σας γιατί πιστεύω πως αξίζει να έχουμε όλοι οι γονείς έναν μπούσουλα για να κρατάμε τους ίδιους μας τους εαυτούς σ΄έναν δρόμο, αφήνοντας στην άκρη τα στερεότυπα άλλων εποχών και τις προσωπικές μας εμμονές.

Οι αντιλήψεις που έχει ένα παιδί με υγιή ανάπτυξη για τον εαυτό του:
1. «Είμαι ικανός/είμαι ικανή».
2. «Συνεισφέρω με σημαντικούς τρόπους και με χρειάζονται αληθινά».
3. «Μπορώ να επηρεάσω το τι μου συμβαίνει».
4. «Τα συναισθήματά μου είναι σημαντικά. Eχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου ότι μπορεί να μάθει από τα λάθη του. Eχω αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία».
5. «Μπορώ να κάνω φίλους. Ξέρω να μιλώ, να ακούω, να συνεργάζομαι, να μοιράζομαι και να διαπραγματεύομαι για να πετύχω αυτό που θέλω».
6. «Οι άλλοι μπορούν να στηριχτούν πάνω μου και είμαι ειλικρινής. Τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλω, αλλά μπορώ να προσαρμοστώ όταν χρειάζεται».
7. «Προσπαθώ να λύνω μόνος μου τα προβλήματά μου, αλλά ξέρω ότι, αν χρειάζομαι βοήθεια, θα τη ζητήσω».

Με μια τέτοια εικόνα για τον εαυτό του, το παιδί έχει σημαντικά πλεονεκτήματα: ξέρει πως, ό,τι κι αν συμβεί, έχει μέσα του τις δυνατότητες να λειτουργήσει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να λύσει δημιουργικά τα προβλήματά του.(…..) Ενσταλάζοντας στα παιδιά μας αυτές τις επτά πεποιθήσεις, τους δίνουμε το μεγαλύτερο δυνατό δώρο.

Πηγή αποσπάσματος: Από το κεφάλαιο 8  «Η διαπροσωπική ηθική: μια νέα αντίληψη για τις σχέσεις» του βιβλίου των James Redfield και Carol Adrienne  Οδηγός των εννέα επιγνώσεων της Ουράνιας Προφητείας, εκδόσεις Διόπτρα. Η φωτό από τη σελίδα unconditional love.

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Ζωή εδώ, Κοινή λογική, Μαμαδίστικα, Της καρδιάς and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s