Δέκα τρόποι για να χτίσεις την αυτοεκτίμηση του παιδιού σου

Δεν θα ήταν υπέροχο  να νιώθεις σίγουρος ότι τα παιδιά σου θα αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις της ζωής; Οτι θα είναι μαχητές της καθημερινότητας που θα βρίσκουν το δρόμο τους χωρίς να χάνουν το κουράγιο να προσπαθούν για το καλύτερο;

Η απάντηση βρίσκεται στη μαγική λέξη: αυτοεκτίμηση. Τα παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση  νιώθουν ασφαλή, αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους, είναι πρόθυμα να αναλάβουν θετικά ρίσκα και  αντιμετωπίζουν με ευελιξία τις αλλαγές. Ως ενήλικες, οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση μπορούν να αντέξουν και να διαχειριστούν δημιουργικά την  απόρριψη, την απογοήτευση  και την αποτυχία, που  κάποια στιγμή αναπόφευκτα συναντούν στο δρόμο τους.

Ακολουθούν δέκα τρόποι για να ωθήσεις τα παιδιά σου να  αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους:

1. Κέρδισε πρώτα εσύ σαν άνθρωπος την αυτοεκτίμηση

Τα παιδιά αναπαράγουν με μεγάλη ευκολία τις συμπεριφορές των γονιών. Αφησέ τα να αντιληφθούν τον καθημερινό αγώνα που δίνεις στη ζωή, μίλησέ τους με ειλικρίνεια για τους στόχους σου  και την προσπάθεια που καταβάλεις για να τους πετύχεις. Εξήγησέ τους πώς αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες που συναντάς  και ποια είναι τα μαθήματα ζωής που παίρνεις μέσα απ΄ αυτήν τη διαδικασία.

Φωτό του Mitch Allman, flickr

Φωτό του Mitch Allman, flickr

2. Δημιούργησε ένα σπιτικό γεμάτο αγάπη και υποστήριξη

Οταν το παιδί δεν βιώνει  αγάπη και ασφάλεια μέσα στο σπίτι –  όσο ικανό κι αν είναι, όσες διακρίσεις κι αν έχει, για παράδειγμα, στο σχολείο ή στον αθλητισμό –  αργά ή γρήγορα θα νιώσει αβοήθητο και μόνο, και η αυτοεκτίμησή του θα πάρει την κάτω βόλτα.  Στην πραγματικότητα η αυτοεκτίμηση στηρίζεται πάνω σε δύο βασικές πεποιθήσεις: «είμαι αξιαγάπητος» και «είμαι ικανός». Χρειάζονται και τα δύο ταυτόχρονα για να λειτουργήσει!

3. Δώσε τους την ευθύνη

Η αυτοεκτίμηση κερδίζεται και χτίζεται σταδιακά,  μέσα από την ικανοποίηση που νιώθουν τα παιδιά όταν ολοκληρώνουν με επιτυχία κάποιο έργο. Ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητές τους, ανάθεσέ τους  τις κατάλληλες δουλειές: να φτιάξουν τη βαλίτσα τους για το ταξίδι, να ετοιμάσουν το πρωϊνό τους, να βγάλουν βόλτα το σκύλο, να πλύνουν κάποια ρούχα τους, να στρώσουν τα κρεβάτια τους, να κάνουν τα απαραίτητα τηλεφωνήματα για την οργάνωση μιας γιορτής κοκ.

 4.  Άφηνέ τα να παίρνουν κάποιες αποφάσεις μόνα τους

 Ένα νήπιο μπορεί να αποφασίσει αν θα φορέσει το κόκκινο ή το πράσινο μπλουζάκι, ένα μεγαλύτερο παιδί να διαλέξει τα ρούχα που θα φορέσει, αν θα πάει ή όχι στην κατασκήνωση κοκ. Οσο μεγαλώνουν και ωριμάζουν θα μπορούν να αποφασίζουν και για πιο σημαντικά θέματα. Βοήθησέ τα με τρυφερότητα και συνέπεια, μέσα από τη συζήτηση, να διερευνήσουν τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους. Σεβάσου την άποψή τους.

 5. Επιβράβευσε στη σωστή δοσολογία

Η αυτοεκτίμηση βασίζεται σε γεγονότα και αλήθειες, σε επιτεύγματα και ικανότητες. Αν τα παινεύεις για ό,τι κι αν κάνουν υπάρχει ο κίνδυνος να τους περάσεις άθελά σου το μήνυμα  ότι δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν ιδιαίτερα ή – ακόμα χειρότερα- ότι  δεν μπορούν να κάνουν λάθη. Είναι καλύτερο να επιβραβεύεις την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα. Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση το παιδί μαθαίνει να δοκιμάζει, να επιχειρεί, να επιτρέπει στον εαυτό του το λάθος.

 6. Να δείχνεις πόσο πιστεύεις στις δυνατότητες και στην κρίση τους

Η αυτοεκτίμηση πηγάζει «από μέσα», από τη γνώση του εαυτού μας και του προσωπικού μας δυναμικού. Με την  ενθάρρυνση των γονιών  τα παιδιά  δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε νέα πεδία, νιώθουν ελεύθερα να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους  και να αναγνωρίσουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους. Μέσα απ΄ αυτή τη διαδικασία μαθαίνουν να εμπιστεύονται  τις επιλογές τους. Πες τους: «Εκτιμώ τον τρόπο που…..» ή  «γίνεσαι όλο και καλύτερος στο…..». Όταν εσύ τούς δείχνεις εμπιστοσύνη  είναι πιο εύκολο να αρχίσουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους.

Θυμήσου ότι η αυτοεκτίμηση είναι σαν μια σπείρα που ανεβαίνει. Όταν είναι υψηλή, τα παιδιά αντιμετωπίζουν τις καινούργιες προκλήσεις με αυτοπεποίθηση. Αν πετύχουν, η αυτοεκτίμησή τους μεγαλώνει και είναι ικανά να αναλάβουν πιο απαιτητικά θετικά ρίσκα κοκ. Αν αποτύχουν μπορούν να τα βγάλουν πέρα επειδή η αυτοεκτίμησή τους είναι υψηλή.

7. Να ακούς  με ανοιχτή καρδιά ό,τι έχουν να σου πουν

 Αφιέρωνε χρόνο στην επικοινωνία με τα παιδιά, στην αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων τους χωρίς καμία κριτική, όπως και  στην ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα θέματα που τα απασχολούν. Εχουν ανάγκη να  νιώθουν ότι ο λόγος τους μετράει και η γνώμη  τους είναι σεβαστή. Υποστήριξέ όσο γίνεται περισσότερο, αλλά διόρθωσέ τα με τρυφερότητα αν κάνουν κάποιο λάθος.

Φωτό από το topsibelle.wordpress.com.

Φωτό από το topsibelle.wordpress.com.

 8. Άφησέ τα να υποστούν κάποιες συνέπειες

Τα λάθη και οι συνέπειές τους είναι κομμάτι της ζωής. Δεν χρειάζεται να τα «σώζεις» πάντα, ούτε  να τα προστατεύεις από τις δυσκολίες. Καλύτερα να τους μάθεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξέων τους και να αναγνωρίζουν το μάθημα που έχει να προσφέρει η ζωή μέσα από τις αποτυχίες και τις παραλείψεις. Μίλησέ τους για αντίστοιχες  εμπειρίες σου.

 9. Να είσαι αληθινός

Μην υποκρίνεσαι ότι όλα είναι καλά όταν δεν είναι. Εντάξει, δεν χρειάζεται να φορτίζεις και να εκθέτεις τα παιδιά απέναντι σε ό,τι σε φοβίζει και σε καταρρακώνει, αλλά μην παίζεις θέατρο. Αν αποτύχεις σε μια σου προσπάθεια, μην τους πεις ψέματα«Ετσι κι αλλιώς τα  ξέρουν όλα». Είναι πιο σημαντικό να  αναγνωρίσουν ότι στη ζωή μπορεί να χάσουν κάποιες μάχες μέχρι να κερδίσουν τον πόλεμο.

10. Εξόρισε την τελειοθηρία από την ζωή της οικογένειας

Οταν τα παιδιά φοβούνται μήπως κάνουν λάθος, μήπως δεν ανταποκριθούν στις όποιες προσδοκίες, μήπως δεν είναι “τέλεια”, το παιχνίδι κινδυνεύει να  χαθεί. Χρειάζεται να λέμε – και να τους το μάθουμε να το λένε και να το πιστεύουν – το λυτρωτικό «δεν πειράζει, τα λάθη επιτρέπονται!»

Τα παιδιά που μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν την αποτυχία κυνηγούν ό,τι είναι αληθινά  σημαντικό για τις ζωές τους,  διεκδικούν τη θέση τους στον ήλιο, τολμούν να σπάζουν αυγά όταν θέλουν να φτιάξουν ομελέτα. Ξεδιπλώνουν τη δύναμή τους αγκαλιάζοντας τα λάθη και μαθαίνουν αληθινά. Οχι μόνο στα θρανία του σχολείου, αλλά στα μαθήματα του βίου!


Δες ακόμη:1.  Παιδιά με αυτοπεποίθηση για πρακτικές καθημερινές ιδέες που μπορεί να αξιοποιήσει κάθε γονιός για να αυξήσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών του.
2. Παιδιά με δύναμη (συλλογή κειμένων)
3. Ο δεκάλογος των «μη»  από τα παιδιά στους γονείς: Αν τα παιδιά με αυτοεκτίμηση μάς έβαζαν κανόνες, ποιοι θα ήταν αυτοί;

Πηγές: 1. Μichele Borba, Parents do make a difference (Jossey-Bass, 1999), 2. G. Kaufman, L. Raphael, P. Espeland Stick up to yourself, Every kids guide to personal power and positive self esteem, (Free Spirit, 1999).

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Κοινή λογική, Μαμαδίστικα and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Δέκα τρόποι για να χτίσεις την αυτοεκτίμηση του παιδιού σου

 1. Ο/Η Εκπαίδευση Γονέων. λέει:

  Κάθε φορά που διαβάζω ανάλογα άρθρα , μου δημιουργείται το αναπάντητο ερώτημα , γιατί ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων θα γίνουνε γονείς , δεν υπάρχει εκπαίδευση γονέων. Είναι τόσο δύσκολο τουλάχιστον στις πρώτες τάξεις του Λυκείου , να προσθέσουμε ένα μάθημα ανάλογο , ώστε να υπάρχει μια πρώτη επαφή των παιδιών , για όσα θα απαιτηθούν από αυτά στο μέλλον , που θα γίνουνε γονείς; Το άμεσο κέρδος των 16χρονων παιδιών θα ήταν το γεγονός πως θα είχαν κάποιο μέτρο σύγκρισης των προσωπικών τους εμπειριών με όσα πρεσβεύουν οι ειδικοί. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση . Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  • Ο/Η Νewagemama λέει:

   Πολύ εύστοχα το διατυπώνεις. Αφού οι περισσότεροι άνθρωποι θα γίνουν γονείς γιατί να μην εκπαιδεύονται εγκαίρως γι΄αυτό; Εγώ θα συμπλήρωνα: γιατί να μη γίνονται στοχευμένα «μαθήματα» (υπάρχουν εργαλεία και τεχνικές γι΄ αυτό) για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των ίδιων των παιδιών από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, αν όχι νωρίτερα; Είναι σαν να φυτεύεις σπόρους στο πιο γόνιμο έδαφος και στην ιδανική για ανάπτυξη εποχή. Ενα παιδί με υψηλή αυτοεκτίμηση θα εξελιχθεί σε γονιό με αυτοεκτίμηση που θα μεγαλώσει παιδιά με αυτοεκτίμηση.
   Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου, εύχομαι να τα λέμε τακτικά!

 2. Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΑΣ
  Όλα αυτά που γονείς, σχολείο και κοινωνικό περιβάλλον λένε σε ένα παιδί σχολιάζοντας τη συμπεριφορά και τις επιλογές του «γράφονται» στο βάθος του μυαλού του και όταν ενηλικιωθεί ενεργοποιούνται σε κάθε ευκαιρία – λίγο σαν ένα εσωτερικό μαγνητόφωνο που παίζει συνέχεια την ίδια παλιά κασέτα.

  Γιατί μας λείπει η αυτοπεποίθηση;

 3. Πολύ καλό άρθρο! Η ενθάρρυνση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αυτοπεποίθηση και την ανάπτυξη των παιδιών. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να δεχτούν τα παιδιά τους όπως είναι και όχι όπως θα ήθελαν οι ίδιοι να είναι. Αυτό θα βοηθήσει τους γονείς ώστε να μην έχουν παράλογες απαιτήσεις από τα παιδιά τους. Ακόμα, δεν θα πρέπει οι γονείς να παρουσιάζονται στα παιδιά σαν τέλειοι και αλάνθαστοι – κάτι που άλλωστε δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση – ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να τους αισθανθούν κοντά τους. Από εκεί και πέρα, οι γονείς θα πρέπει να πιστέψουν στα παιδιά και να τα ενθαρρύνουν ώστε αυτά να βελτιωθούν, εισπράττοντας και την αντίστοιχη αναγνώριση. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην αξιοποίηση των φυσικών ταλέντων των παιδιών.

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s