Τι έμαθα στα 4 χρόνια του blogging

«Δεν μπορώ να γυρίσω πίσω στο χτες, γιατί  τότε ήμουν άλλος άνθρωπος»-  Lewis Carroll

4thbirthdayΤο ιστολόγιο αυτό μόλις συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια ζωής. Και  σκέφτηκα να τιμήσω τα τέταρτα γενέθλιά του με έναν μίνι απολογισμό,
με τα πιο «ζουμερά» απ΄όσα  έμαθα αυτά τα τέσσερα χρόνια,  μετά από 334 αναρτήσεις, 600.000 θεάσεις και 2.500 σχόλια.
Επιτρέψτε μου για σήμερα να παραστήσω την «παλιά» και να πω κι εγώ τα δικά μου, μια που η μπλογκόσφαιρα έχει την τιμητική της αυτή την εβδομάδα χάρη στις Ψηφιακές Γειτονιές, που θα πραγματοποιηθούν για 2η φορά στις 4-5 Απριλίου και θα συγκεντρώσουν όλο τον καλό τον κόσμο της ψηφιακής κοινότητας. Σας παρουσιάζω λοιπόν τα 10 πράγματα που έμαθα ως 4χρονη μπλόγκερ:

1. Χρειάζεται χρόνος για να βρεις την ταυτότητά σου ως μπλόγκερ
Και ακόμα περισσότερο χρόνο για να καταφέρεις να «γεμίσεις» το ιστολόγιό σου με περιεχόμενο άξιο λόγου. Στην αρχή δεν θα  ξέρεις πού πάνε τα τέσσερα,  τα κείμενά σου θα βγαίνουν κάπως άκαμπτα, αλλά όσο γράφεις θα λυθεί η ψηφιακή σου γλώσσα και θα βρεις ρυθμό. Αν  στην αρχική φάση ζοριστείς και τα παρατήσεις,  τότε το μπλόγκιγκ δεν κάνει για σένα, βρες κάτι άλλο για να επενδύσεις την ενέργειά σου.

2. Όταν καταθέτεις ψυχή στο κείμενό σου, ο αναγνώστης το νιώθει.Όταν γράφεις διεκπεραιωτικά, κι αυτό το νιώθει
Οι άνθρωποι που σε παρακολουθούν – λίγοι στην αρχή,  περισσότεροι αργότερα – δεν τρώνε κουτόχορτο. Αντιλαμβάνονται  από την πρώτη παράγραφο, μην πω από τον τίτλο της ανάρτησης, αν έχεις κάτι να πεις, αν αγγίζεις κάποια εσωτερική τους χορδή. Και το  πιο   σημαντικό είναι ότι κι  εσύ το ξέρεις όταν πατάς  το «Publish» και  δημοσιεύεις περιεχόμενο. Ποιότητα κι όχι ποσότητα λοιπόν, δεν είναι αυτοσκοπός να μπλογκάρεις!

3. Το μπλόγκιγκ θέλει χρόνο και τρόπο
Ναι, χρειάζεται να μείνεις μόνη με τον εαυτό σου (και τον υπολογιστή σου). Ναι χρειάζεται να κόψεις και να ράψεις, να σβήσεις και να διαγράψεις.  Να κρατήσεις την ιδέα σου στα «Πρόχειρα» και να την  ξαναπιάσεις μετά από μέρες… Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Όπως είπε ο Πικάσσο «η έμπνευση υπάρχει,  αλλά πρέπει να σε βρει να δουλεύεις».

4.  Το μπλόγκιγκ σε οδηγεί σε καινούργια μονοπάτια γνώσης
Είναι μέρος της ομορφιάς του κι αυτό. Πέρα απ΄το ότι γίνεσαι αναγκαστικά εξπέρ της πλατφόρμας που χρησιμοποιείς, μαθαίνεις σιγά σιγά κι άλλα ωραία, για να κάνεις τις αναρτήσεις σου πιο  ενδιαφέρουσες και τη ζωή σου πιο εύκολη: SEO, Google Analytics, Photoshop, Social Media, Networking είναι μερικά από  τα «μαθήματα» που μπαίνουν σταθερά και αμετακίνητα στη ζωή κάθε μάχιμου μπλόγκερ.

Art: Claire Barone

Art: Claire Barone

5. Οι μπλόγκερς είναι ενδιαφέροντες, γενναιόδωροι και την «ψάχνουν»
Δεν είμαι άνθρωπος των γενικεύσεων, αλλά η αλήθεια να λέγεται! Σε μια παρέα μπλόγκερς δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθείς ποτέ. Θα ακούσεις ωραία νέα πράγματα, θα εκτιμήσεις το ζήλο τους και  θα αντιληφθείς ότι τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή. Βρίσκεις ό,τι ψάχνεις.

6. Όσο μοναχικός κι αν είσαι, νιώθεις τη σύνδεση να ρέει
Ακόμα κι  αν είσαι μια μοναχική κοριτσομαμά  όπως εγώ,  θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις την  ψηφιακή συντροφιά κι άλλων ανθρώπων σαν κι εσένα. Και το πιο ωραίο είναι πως  καμιά φορά μια ψηφιακή φίλη μπορεί  να γνωρίζει περισσότερες συναισθηματικές αποχρώσεις της ζωής σου από μια «φυσική» φίλη.

7. Το μπλόγκιγκ σε βγάζει από  το καβούκι σου (ακόμα κι αν δεν είχες εξ αρχής την  πρόθεση να ξανοιχτείς)
Ξεκινάς με την πρόθεση να μοιραστείς τις  έννοιες που έχεις σαν γονιός κι όσο περνά ο καιρός μπαίνεις και σε άλλα μονοπάτια: Προσωπική εξέλιξη, κοινωνική πραγματικότητα, εκπαιδευτικό σύστημα…. γιατί στο μπλόγκιγκ  όπως και στη ζωή, «όλα συνδέονται με όλα».

8. Το μπλόγκιγκ δυναμώνει τη φωνή και την αυτοπεποίθησή σου
Για να δημοσιεύσεις μια ανάρτηση χρειάζεται κάτι να έχεις να πεις. Και να εκτεθείς. Αν υπάρξουν αμφισβητήσεις,  θα «κληθείς» να υπερασπιστείς την άποψή σου. Τα σχόλια δεν είναι πάντα θετικά, υπάρχουν και τα δεικτικά, τα ειρωνικά και καμιά φορά και τα κακόβουλα σχόλια. Χάρη στο ιστολόγιό σου μαθαίνεις να υψώνεις το ψηφιακό σου ανάστημα!

"Stand out from the crowd" by MANvsPRIN

«Stand out from the crowd» by MANvsPRIN

9. Το μπλόγκιγκ σε ανταμείβει με αναπάντεχους τρόπους
Δεν μιλάω για οικονομική ανταμοιβή, αλλά για ουσιαστική ανταμοιβή. Ποια είναι αυτή; Όταν μια ανάρτησή σου τη μοιράζονται χίλιες μαμάδες  στο facebook γιατί συντονίστηκαν με το συναίσθημα και  την έννοια σου..Όταν το ιστολόγιό σου είναι πηγή πληροφόρησης και  αναφοράς για γονείς και εκπαιδευτικούς… Όταν εσύ η ίδια παρατηρείς την προσωπική σου εξέλιξη μέσα από τις αναρτήσεις  σου (κι  αυτό που βλέπεις σου αρέσει).

10. Το μπλογκ σου σε ακολουθεί
Μετά από 4 χρόνια, απλώς δεν γίνεται να ζεις χωρίς το ιστολόγιό σου. Είναι κομμάτι της προσωπικής σου ιστορίας και της καθημερινότητάς σου. Αλλάζεις εσύ, αλλάζει κι αυτό. Μεγαλώνεις εσύ,  μεγαλώνει κι αυτό. Ωριμάζεις εσύ, ωριμάζει κι αυτό.

omilitis_300x300

Κλείνοντας αυτή την επετειακή ανάρτηση θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την αγάπη και τη σύνδεση που μοιραζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Θα χαρώ ειλικρινά να τα πούμε από κοντά στις Ψηφιακές Γειτονιές. Ραντεβού λοιπόν στο Hub events στις 4 και 5 Απριλίου. Μπορείτε να ενημερώνεστε για το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ και στο fb εδώ. Και όσες «ψήνεστε» να δημιουργήσετε δικό σας ιστολόγιο, είναι μια χρυσή ευκαιρία να μάθετε από πρώτο χέρι τα «μυστικά» της δουλειάς!

 

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Ζωή εδώ, Της καρδιάς and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Τι έμαθα στα 4 χρόνια του blogging

 1. Ο/Η silia λέει:

  Κρίμα που ζω μακριά… (για τις Ψηφιακές Γειτονιές, λέω)
  —————————–
  Μου άρεσε πολύ η επετειακή ανάρτηση σου.

 2. Ο/Η marron λέει:

  🙂 Όμορφα που τα λες, newagemama!!!
  Όπως πάντα!!!
  Καλή αντάμωση, σε φιλώ ❤

 3. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Χρόνια πολλά στ’ όμορφο μπλογκό-σπιτο σου! 😉
  Είμαι απ΄ αυτές που δεν χάνουν καμιά σου ανάρτηση και με βρίσκεις σε όλα σου τα θέματα σύμφωνη, κάτι σπάνιο στο blogging! 😉
  Καλή συνέχεια, καλές εμπνεύσεις!
  Ελπίζω να τα πούμε και από κοντά τη Κυριακή!
  ΑΦιλάκια καρδιάς! 🙂

 4. Ο/Η Maria λέει:

  τι να πω…δεν είναι τυχαίο που είσαι η αγαπημένη μου!!! Μακάρι να μπορέσω να έρθω να συναντήσω εσένα και τόσα άλλα κορίτσια!!!!

 5. Ο/Η xara λέει:

  διαβαζω το blog σου και σε καποιες αναρτησεις σου εχω συγκινηθει και εχω γραψει καποια σχολια…διαβαζω διαφορα blog και θα ειμαι στις ψηφιακες γειτονιες και μακαρι να τα πουμε και απο κοντα..

 6. Είναι η διάρκεια που λέγαμε και στις υπέροχες Ψηφιακές Γειτονιές! Χρόνια πολλά και να έχεις πάντα χρόνο και διάθεση να μοιράζεσαι! Και στα επόμενα…40!

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s