Δημιουργικός αναβρασμός στο φουλ

Εντυπώσεις και συναισθήματα από τις «Ψηφιακές Γειτονιές» 2014

Όλος ο καλός ο ψηφιακός κόσμος συναντήθηκε φέτος στις Ψηφιακές Γειτονιές (4-5 Απριλίου), το διήμερο συνέδριο για τον κόσμο του Διαδικτύου που διοργανώθηκε για 2η χρονιά  από  την δυνατή κι ακούραστη ομάδα Μικροί Μεγάλοι. Παρακολούθησα τις περισσότερες από τις  ομιλίες, είχα την τιμή να συμμετέχω σε ένα πάνελ με εκλεκτούς γείτονες μπλόγκερς και επιχειρώ έναν απολογισμό, που προφανώς δεν  θα έχει χαρακτήρα «ρεπορτάζ»,  αλλά την περιγραφή της αίσθησης που μου έμεινε απ΄όλα αυτά τα ωραία και ενδιαφέροντα που  άκουσα  κι έζησα  εκεί:

Bridget Wilkinson

Art: Bridget Wilkinson

1. Την ίδια στιγμή που τόσο πολλοί άνθρωποι γύρω μας γκρινιάζουν, παραπονιούνται και έχουν παραλύσει από φόβο και θυμό, υπάρχει κόσμος – που ευτυχώς πληθαίνει – που σε πείσμα των δυσκολιών ψάχνει, οραματίζεται δημιουργεί κι ανοίγει καινούργιους δρόμους. Κάθε ένας από  μας  μπορεί να διαλέξει πού θέλει να βρίσκεται.

2. Το πάθος είναι ισχυρότερο από το φόβο και την αμφιβολία. Είναι η κινητήρια δύναμη για να αψηφάς την ματαίωση, την κούραση, την ανασφάλεια. Το πάθος κρατάει το όνειρό σου ζωντανό όταν οι καταστάσεις σε σπρώχνουν προς το βόλεμα και την παραίτηση. Ο Κώστας Βογιατζής, Yatzer, περιέγραψε με απίστευτη ακρίβεια τη δύναμη του πάθους και τη διαδρομή προς την επικράτησή του.

3. Πίσω από την αποδοχή και την αναγνώριση των Ψηφιακών Γειτόνων που έκαναν αίσθηση με την ιστορία τους, υπάρχει σκληρή δουλειά, ξενύχτια, πολλή λάντζα και άπειρη επιμονή. Το μετέφεραν όλο αυτό πολύ γλαφυρά οι εκδότες της Key Books Βασίλης Βαρδάκας και Βλάσης Μαρωνίτης. Όλα μοιάζουν εύκολα όταν τα κοιτάς απ’ έξω σαν παρατηρητής, αλλά  καμιά διαδρομή προς την εκπλήρωση δεν είναι σπαρμένη με ρόδα.

4. Οι άνθρωποι που αφήνουν το στίγμα τους και εμπνέουν εμάς τους υπόλοιπους δεν παραιτήθηκαν μπροστά στην αποτυχία και την αλλαγή. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ακούγοντας τον Παναγιώτη Βρυώνη, τον Κίμωνα Φραγκάκη, τον Απόστολο Αποστολάκη πόσα διαφορετικά πράγματα είχαν δοκιμάσει και από πόσα κύματα είχαν περάσει – και περνούν – συνεχίζοντας την πορεία τους ακάθεκτοι προς το επόμενο δημιουργικό πρότζεκτ, προς τον επόμενο προσωπικό τους σταθμό…

Karla Gerard

Art: Karla Gerard

5.  Ο  συνδυασμός υψηλής ποιότητας και συνέπειας είναι ακαταμάχητος. Το εξαιρετικό πρωτογενές περιεχόμενο, αυτό που μπορείς μόνο εσύ να δημιουργήσεις, είναι η δύναμή σου και η ευθύνη σου. Όποιος γλυκαίνεται  από τις σειρήνες της ευκολίας αργά ή  γρήγορα χάνει πρώτα τη μάχη με τον εαυτό του και μετά το ενδιαφέρον των άλλων…

6. Η  φλόγα της δημιουργίας κρατιέται ζωντανή με ρομαντισμό, αφοσίωση και μεράκι, όχι με μάρκετινγκ και διασυνδέσεις. Το είπε πολύ ωραία με τον τρόπο της η Αρετή Μποραϊτη του Bright Side of Mom στο πάνελ της, όταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το κατά πόσον τα μπλογκς μπορούν να προσελκύσουν μπράντς  και οι μπλόγκερς χρήματα από διαφήμιση.

7.  Οι άνθρωποι που αποτελούν το περιβάλλον σου και ο τρόπος που βλέπουν τη ζωή σε επηρεάζουν άμεσα. Η τακτική επαφή, ακόμα κι αν είναι ψηφιακή, με ανθρώπους  που έχουν τις  κεραίες τους στραμμένες προς τη δημιουργική πλευρά της  ζωής, με  μια ανοιχτή καλοπροαίρετη ματιά προς το  καινούργιο και το  φρέσκο, σου κάνει  καλό. Ενισχύει τον οργανισμό  σου με  αντισώματα ενάντια στην γκρίνια και την σκοτεινιά.

8.  Ό,τι ισχύει στο μπλόγκιγκ ισχύει και στη ζωή. Και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το ψηφιακό σου σπίτι, όπως  ακριβώς το φυσικό σου σπίτι και το αυτοκίνητό σου, είναι προέκταση του εαυτού σου, καθρέφτης της δικής σου μοναδικής προσωπικότητας. Ισως κλισέ και αυτονόητη η διαπίστωση, αλλά εμένα μου έγινε το κλικ όταν η σπινθηροβόλα συντονίστρια του πάνελ μου Εφη Ανέστη με  ρώτησε «αν το μπλογκ σου ήταν  παιδί τι παιδί θα ήταν;» Και όταν απάντησα «ένα παιδί ανήσυχο, απ΄έξω ήρεμο και καθώς πρέπει, ενώ από μέσα τρώγεται για να  κάνει τα  πράγματα  με τον τρόπο του», ένιωσα πως μιλούσα για τον εαυτό μου.  ‘Ηταν για μένα μια στιγμή συνειδητοποίησης που θα θυμάμαι  για  καιρό.

9. Χωρίς συναίσθημα δεν υπάρχει χρώμα ούτε στα κείμενα, ούτε στους ιστότοπους,  ούτε στη ζωή. Η γκάμα των  συναισθημάτων είναι ευρεία, περιλαμβάνει τον πόνο, τη ντροπή, τον ενθουσιασμό, τον φόβο…  Η  έκφρασή τους κάνει το ψηφιακό  περιεχόμενο ενδιαφέρον, δίνει  ζωντάνια και αλήθεια, συντονίζει τις καρδιές, συνδέει τους ανθρώπους. Η πιο  πλούσια σε συναίσθημα παρουσίαση ήταν του Ναυτίλου, με το  πιο γλυκό χαμόγελο του Διαδικτύου, της Κατερίνας Χλωροκώστα  που μίλησε για το συγκλονιστικό έργο των θεραπευτών Νίτσας και Νίκου Κωνσταντινίδη στη Θάσο και της αεικίνητης Σοφίας Γκιούσου, που μετέδωσε τον δημιουργικό της ενθουσιασμό με τις διαδικτυακές της ιστορίες.

10.  Τα ανοιχτά  μυαλά χωράνε το διαφορετικό και εμπνέονται απ΄αυτό. Δεν  χρειάζεται ας πούμε να μαγειρεύεις συστηματικά για να παρακολουθείς ένα μπλογκ μαγειρικής ή να είσαι ντε και καλά γονιός για να περιδιαβαίνεις τα ιστολόγια των μαμάδων και μπαμπάδων.  Σε όλους τους χώρους θα βρεις ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που θα τροφοδοτήσουν το  πνεύμα σου και θα κάνουν την καρδιά σου να χαμογελάσει!

Αυτές ήταν οι εντυπώσεις μου από  τις Ψηφιακές Γειτονιές 2014, που μου  άνοιξαν την όρεξη για καλύτερο και περισσότερο μπλόγκιγκ.  Ευχαριστώ θερμά όλους τους ψηφιακούς γειτόνους για την επικοινωνία και την ομορφιά  της επαφής. Εύχομαι και του χρόνου να παραμείνει έτσι ψηλά ο πήχυς για να δούμε ακόμα πιο δημιουργικά καινούργια πράγματα στην  Ψηφιακή μας Γειτονιά!

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Ζωή εδώ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Δημιουργικός αναβρασμός στο φουλ

 1. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Παρόλο που μείναμε πολύ λίγο (ο Παραμυθάς και η ίδια) από τα πρώτα λεπτά, αισθάνθηκα πως υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ομάδα ατόμων που την «αλλαγή» την κάνουν πράξη, ο καθένας στον τομέα του. Έφυγα με μια αίσθηση αισιοδοξίας, πως ναι, πολλά μπορούμε να καταφέρουμε οι ίδιοι φτάνει να παραμερίσουμε την εγωκεντρική μας δραστηριότητα και όλο αυτό θα το εισπράξουν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές!
  Μπράβο στους διοργανωτές, μπράβο στους ομιλητές! 🙂 🙂 🙂

 2. Ο/Η Tzina λέει:

  τί όμορφα που τα περιέγραψες!!
  χάρηκα πολύ που σε γνώρισα Παναγιώτα και ήταν τιμή μου να είμαι στο ίδιο πάνελ μαζί σου 🙂

 3. Ο/Η KidsCloudgr (@KidsCloudgr) λέει:

  Μα, πόσο γαλήνη προκαλεί το γραπτό σου ακόμη και σε αυτόν τον υπέροχο απολογισμό.

  Αν και δεν σε είδα, όσο θα ήθελα, θα σου πω, πόσο χάρηκα που σε είδα και που ήμασταν δίπλα-δίπλα.
  Και του χρόνου (αλλά και νωρίτερα 😉 ). Σε φιλώ! 🙂

 4. Ο/Η shareyourlikes λέει:

  Παναγιώτα μου, είσαι από τους ανθρώπους που με εμπνέουν στη blogoγειτονιά πολύ καιρό και το ξέρεις., Χάρηκα πολύ που με τη συμμετοχή σου στο πάνελ, δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς να σε γνωρίσουν και να πάρουν λίγη από τη σοφία σου…μαζί τους εννοείται όπως πάντα κι εγώ!

 5. Ο/Η Kapaworld Katerina λέει:

  Η απάντηση που έδωσες για το blog σου το αντιπροσωπεύει πλήρως…γεμάτο αναζητήσεις κι ερωτηματικά…ήσυχο μα σπινθιροβόλο! Υπέροχη παρουσία, σοβαρή, σταθερή…Θα ήθελα να τα λέγαμε περισσότερο. Ηταν μια απίθανη ημέρα γεμάτη συναισθήματα. Σε ευχαριστώ για την ζεστή σου αναφορά. Με γεμίζει χαρά.

 6. Ο/Η kathy by anthomeli λέει:

  Kαλημέρα κι από μένα. Αν και δεν ήμουν παρούσα το πάνελ σας ήταν το μόνο που είδα και άκουσα από τον υπολογιστή μου live! Χάρηκα που σε γνώρισα έστω κι από εκεί!
  Kathy by anthomeli

 7. Ο/Η Panayotis Vryonis (@vrypan) λέει:

  Σε ευχαριστώ για την αναφορά, Παναγιώτα!

 8. Παράθεμα: Ψηφιακές Γειτονιές » Μεγαλώνοντας (σ)το αύριο » Οι Ψηφιακές Γειτονιές στην Ψηφιακή Γειτονιά

 9. Ο/Η Νewagemama λέει:

  Περάσαμε πολύ όμορφα! Εγώ ένιωσα πως άνοιξε το μυαλό μου σε καινούργια πράγματα, κι αυτό το θεωρώ πολύτιμο. Οπως πολύτιμο θεωρώ και το να γνωρίζεις στον φυσικό κόσμο τους ανθρώπους που παρακολουθείς στον ψηφιακό κόσμο!
  Και του χρόνου ακόμα καλύτερα!

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s