Πες το να τελειώνουμε!

Η αλήθεια μιλάει πάντα με ευθύτητα – Σοφοκλής

Ο πατέρας αποφάσισε να μιλήσει με την οκτάχρονη κόρη του για να της πει ότι εκείνος και η μαμά της θα έπαιρναν διαζύγιο. Τραύλιζε και κόμπιαζε για λίγα λεπτά, μέχρι που το κοριτσάκι τού είπε τελικά: «Ελα βρε μπαμπά, τι είσαι, φοβιτσιάρης; Γιατί δεν το λες να τελειώνουμε;»

Μπαμπάς και κόρη τα λένε…Φωτό του Leonard John Matthews, flickr

Τα παιδιά συνήθως γνωρίζουν την αλήθεια πριν τους την πούμε. Οντας αθώα και ανοιχτά, έχουν συνεχώς τεντωμένες τις κεραίες τους, βλέπουν και ακούν πράγματα που εμείς πιστεύουμε πως μπορούμε να  κρατήσουμε κρυφά. Τα παιδιά μάς δείχνουν με το παράδειγμά τους μια ιδιότητα που τη διαθέτουμε  όλοι: Ολοι είμαστε διαισθητικοί και γνωρίζουμε πάντα  τι συμβαίνει. Ο συνειδητός μας νους μπορεί να «κοιμάται», αλλά υποσυνείδητα ξέρουμε την αλήθεια.

Πολλοί από μας είχαμε ισχυροί διαίσθηση ως παιδιά. Αν όμως μας μάλωναν ή μας κορόϊδευαν όταν μιλούσαμε για τα προαισθήματά μας ή για τους αόρατους φίλους μας, μας ανάγκασαν να κλειστούμε γρήγορα στον εαυτό μας και να σιωπήσουμε.

Art: Patti Ballard

Art: Patti Ballard

Τα ψέματα διαιωνίζονται μόνον όταν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στο ψέμα. Αν κάποιος σου λέει ψέματα, τότε κάποιο κομμάτι σου γνωρίζει ότι αυτό που άκουσες δεν είναι αλήθεια. Αν δεν ξεσκεπάζεις το ψέμα, αυτό γίνεται επειδή έχεις κάποιο όφελος να το διατηρείς. Αν οι περισσότεροι από μας αναγνωρίζαμε την ικανότητά μας να γνωρίζουμε την αλήθεια και να τη λέμε, τότε ο κόσμος πολύ σύντομα θα μεταμορφωνόταν.

Ασκήσου στο να λες την αλήθεια και να ζητάς από τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Αν βλέπεις κάτι που δεν είναι έντιμο, φώτισέ το με το φως της αλήθειας. Αν έχεις κάτι να πεις, φαντάσου ότι ο άνθρωπος στον οποίο θα απευθυνθείς σε κάποιο επίπεδο ήδη το γνωρίζει. Ετσι ερχόμαστε πιο κοντά στο βίωμα της αληθινής μας φύσης ως υπάρξεις που στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ό,τι συμβαίνει.

Δώσε μου το θάρρος να λέω την αλήθεια που γνωρίζω
Στήριξέ με καθώς διεκδικώ την ανώτερη γνώση μου

Η αλήθεια είναι φίλη μου
Η ακεραιότητα μου δίνει δύναμη να πετύχω.

Πηγή: Alan Koen, A deep breath of life (Hay House, 1996). Στα ελληνικά: Μια βαθιά ανάσα ζωής,  εκδόσεις Success Dynamics.

Δες ακόμη: Το ισχυρό πνεύμα των παιδιών

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Ζωή εδώ, Κοινή λογική and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Πες το να τελειώνουμε!

  1. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Για μια άλλη φορά θα σε συγχαρώ Παναγιώτα μου για το θέμα που θίγεις, που έχει δυο σκέλη, το διαζύγιο και την Αλήθεια… Όταν χώρισα στον πρώτο μου γάμο στα 23 μου, ο γιος μου ήταν 8 μηνών, έτσι δεν χρειάστηκε να παίξω κανένα παιχνίδι και φρόντισα στα 12 χρόνια που τον μεγάλωνα μόνη, (μια και ο πατέρας του ζούσε στη Γαλλία), να του μιλώ απλά και με καλά λόγια για τον πατέρα του, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που του έμαθα, είναι να λέει την Αλήθεια και επίσης να είναι στην ώρα του. Του εξήγησα πως κανένας ποτέ δεν θα τον μαλώσει-κατηγορήσει γιατί είπε την Αλήθεια, όσο για την ώρα, κατάλαβε πως η εμπιστοσύνη κερδίζεται όταν ο άλλος μπορεί να σ’ εμπιστευτεί δλδ να είσαι συνεπής όχι μόνο σ’ αυτά που λες αλλά και στις υποχρεώσεις σου! Έτσι στο δεύτερο μου γάμο, αντιμετώπισε τον πατριό του και τα νέα του αδέλφια, εμπνέοντας σε όλους εμπιστοσύνη! Τώρα είναι πατέρας και με τα παιδιά του έχει την ίδια στάση… κάπως έτσι μαθαίνει κανείς να λέει την Αλήθεια!
    «Αν δεν παραδεχτείς πως είπες ένα ψέμα, έχεις πει δεύτερο»! 🙂

  2. Ο/Η Νewagemama λέει:

    Σοφές κουβέντες μαγισσούλα, βγαλμένες μέσα από τα μαθήματα της ζωής… Σ΄ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας την πολύτιμη εμπειρία σου…

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s