Άκου το σώμα σου

Mια από τις  πιο έντονες αναμνήσεις που έχω από τις δύο εγκυμοσύνες μου είναι ότι δεχόμουν συμβουλές, γνώμες, προτροπές, απόψεις κλπ κλπ από δεκάδες ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους μου ήταν άγνωστοι. Οι περισσότεροι φυσικά ήταν γυναίκες και μανούλες, διαφόρων ηλικιών, που μου μιλούσαν στο δρόμο, στο λεωφορείο, στη δουλειά, παντού για τις εμπειρίες τους – θετικές και αρνητικές – από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και το μεγάλωμα των παιδιών τους. 

Στην αρχή θυμάμαι πως όλο αυτό το έβρισκα διασκεδαστικό. Στη συνέχεια όμως – και όσο η εγκυμοσύνη προχωρούσε – άρχιζε να με κουράζει και να με εξαντλεί. Δεν ήθελα να προσβάλλω κανένα καλοπροαίρετο συνάνθρωπο που ήθελε να βοηθήσει, αλλά μερικές φορές ακόμα και η ένταση της φωνής τους με ενοχλούσε και δεν με άφηνε να σκεφτώ και να λειτουργήσω φυσιολογικά. Αρκετές από τις ιστορίες τους ήταν δυσάρεστες –  ή ακόμα και τρομακτικές – και γι΄ αυτό αποφάσισα από ένα σημείο και μετά να αποφεύγω συστηματικά παρόμοιες συναναστροφές και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μόνο με ανθρώπους που εμπιστευόμουν και ένιωθα πως με βοηθούσαν αληθινά. 

Γι΄ αυτό, εκκολαπτόμενη μανούλα  έχε το νου σου! Θυμήσου πρόκειται για το δικό σου σώμα, τη δική σου οικογένεια , το δικό σου μωρό, τις δικές σου επιλογές στη ζωή! Στο κάτω κάτω, την  «πιο μεγάλη ώρα», την ώρα του τοκετού, πρωταγωνιστές είστε εσύ και το μωρό  και είναι η δική σας στιγμή! 

Οσο πλησιάζει η γέννα, εξοικονόμησε ενέργεια για τον εαυτό σου και το μωρό. Αφιέρωσε χρόνο σε σένα, μείνε με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, όποια κι αν είναι αυτά. Αγκάλιασε συνειδητά το φόβο για τη μεταμόρφωση και την αλλαγή που φέρνει στη ζωή ο ερχομός του παιδιού. Νιώσε βαθιά την ευγνωμοσύνη και τη χαρά  για το μεγαλείο της σύλληψης και της κυοφορίας μιας νέας ζωής. Θαύμασε το σώμα σου, όχι με τα κριτήρια των περιοδικών μόδας, αλλά με τα μάτια της αγάπης και της επίγνωσης για τις εκπληκτικές λειτουργίες που επιτελεί αδιάκοπα θρέφοντας τη νέα ζωή. 

Όταν στραφείς προς τα μέσα, το ίδιο το σώμα  θα σου μιλήσει. Κι εσύ θα μπορείς να το ακούσεις και να το σεβαστείς. Θα αφουγκραστείς  πράγματα που κανείς  «εκεί έξω» δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί για λογαριασμό σου. Μείνε συντονισμένη και άκουσέ το. 

Ο τοκετός είναι μια συγκλονιστική στιγμή, γεμάτη ιερότητα και πρωτόγονο πάθος. Μην αφήσεις κανέναν να σε φοβίσει και να σε αποδυναμώσει με άσκοπο θόρυβο, φωνές, φλυαρίες και ιστορίες πόνου. Ακόμα και οι πιο τραχείς επαγγελματίες της υγείας κινούνται σε πιο χαμηλούς τόνους όταν τους ζητηθεί περισσότερη ηρεμία και  σεβασμός στην ιερότητα της εμπειρίας. 

"Mother earth" από την Edie Art

Ασε τον κόσμο εκεί έξω να λιώσει, να εξαϋλωθεί. Μπες στο σώμα σου. Κλείσε τα μάτια και φαντάσου το μωρό σου, γερό και δυνατό, μια νέα ψυχή γεμάτη ορμή, έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Την ώρα αυτή έχεις την τιμή να συντονίζεσαι με το μεγαλείο της δημιουργίας, με το θαύμα της ζωής! 

Όταν νιώσεις πόνο, φόβο, θυμό,  μην συγκρατηθείς. Μίλα, ζήτα βοήθεια από το γιατρό, τη μαία, το σύντροφό σου. Είναι εκεί για να βοηθήσουν εσένα. Μοιράσου. Φώναξε. Κλάψε. Θύμωσε. Κανένας περιορισμός, κανένα όριο. Αγκάλιασε την ισχύ αυτής της στιγμής. Είναι δική σου. Η αρχέγονη δύναμη που προσφέρει σου ανήκει για πάντα. 

Πηγές: 1. Jill Chasse, Baby magic for your magic baby (J. Chasse, 2010), 2. Christian Northrup, Women’ s Bodies, Women ‘s Wisdom (Random House, 2010)

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Μαμαδίστικα and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Άκου το σώμα σου

  1. Ο/Η Daisy mother λέει:

    Ευχαριστώ! Πάνω στην ώρα, μπανω στο μήνα μου!

  2. Ο/Η mpompires λέει:

    μου άρεσε πολύ το ποστ. Κι εγώ άκουγα πάρα πολλά αλλά τον τελικό λόγο τον είχε η φωνούλα μέσα μου, που μου έδειχνε τι ήταν το καλύτερο για ΜΕΝΑ!
    Keep up the good work, newagemama~!

  3. Ο/Η αριάδνη λέει:

    Μπράβο mama μου!!! Εξαιρετικό άρθρο έγραψες(όπως και όλα σου τα άρθρα δηλαδή 🙂 ).
    Να το βάλω στη σελίδα μας στο facebook?

  4. Ο/Η foxy vegan λέει:

    Πολύ καλό άρθρο! Μακάρι όλες οι μανούλες να συνειδητοποιούσαν πως είναι κύριες του εαυτού τους. Πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να αντιστεκόμαστε στην κοινωνική πίεση & στα σχόλια τρίτων. 🙂 Καλησπέρα!

  5. Ο/Η newagemama λέει:


    Τhanks! Kαλώς ήλθες!

  6. Ο/Η Elena Gogou λέει:

    …καλά, η εγκυμοσύνη και τα μωρά ξυπνούν τον ειδικό μέσα στους γύρω μας, είναι απίστευτο το πόσες απόψεις / δοξασίες / συμβουλές / και άλλες μπούρδες ακούμε από τους γύρω μας… για να μην πώ για τους γιατρούς, που είναι «εκ θέσεως» ειδικοί, και λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, προσποιούμενοι οτι λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές μας παρατηρήσεις…
    για μένα το ζήτημα είναι να κρατάμε μικρό καλάθι και ψιλό κόσκινο για τους κάθε λογής ειδικούς, και όπως λες να ακούμε τη φωνή του σώματος και της ψυχής μας…

  7. Ο/Η Samarcande λέει:

    Εξαιρετικό το άρθρο και τόσο αληθινό! Είναι απίστευτο τι έχω ακούσει από τότε που ανακοίνωσα την εγκυμοσύνη μου (και σκέψου πως άργησα να το κάνω ακριβώς γι αυτό το λόγο)! Το σώμα μας πάντα μας δείχνει τις ανάγκες του αρκεί να μάθουμε να το ακούμε! Και τα μωράκια μας επίσης. Έχω δηλώσει πολύ «πεισματάρα» ως προς το τοκετό. Ξέρω τι θέλω και πως θέλω να γίνει και θα το διεκδικήσω μέχρο το τέλος (σε τρεις μήνες!) Σ’ ευχαριστούμε!

    • Ο/Η newagemama λέει:

      Eτσι σε θέλω μανούλα, πεισματάρα! Μέσα από την εμπειρία της γέννας κάθε γυναίκα μπορεί να βιώσει απίστευτη δύναμη και ενέργεια, το πιστεύω ακράδαντα!
      Ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιό σου. Να μείνουμε σε επαφή.

Θέλεις να σχολιάσεις;