Κλάψε ελεύθερα!

«Ο χρόνος σκάβει το πρόσωπό μας, χαράσσοντας σημάδια για τα δάκρυα που δεν αφήσαμε ποτέ να κυλήσουν» – Natalie  Clifford Barney

"Κλάμα", φωτογραφία του tokofrans, flickr

Θυμάμαι τον εαυτό μου σαν παιδί να κλαίω συχνά. Να κλαίω που  έχασα την κούκλα μου, να κλαίω που δεν μ΄ έπαιξε η φίλη μου, που μου έπεσε κάτω το κουλούρι μου, που τα θαλάσσωσα στο τεστ της αριθμητικής, που μου ξηλώθηκε η φούστα, που, που….. Θυμάμαι επίσης τους γονείς και γενικά τους «μεγάλους», να μου λένε ενοχλημένοι όλη την ώρα «γιατί κλαις πάλι» και «δεν υπάρχει λόγος να κλαις» κι εγώ να νιώθω ακόμη χειρότερα, προσπαθώντας να καταπιώ τα δάκρυά μου.

Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν, στην  πρώτη δημοτικού, η δασκάλα μου- η κυρία Μαρίκα, καλή της ώρα – βλέποντάς με να κλαψουρίζω στα μουλωχτά για κάποιο λόγο στο διάλειμμα, με πλησίασε και απλά μου είπε: «Κλάψε κορίτσι μου να ξαλαφρώσεις!». Από το ξάφνιασμα ξέχασα για δευτερόλεπτα τον καημό μου. Μετά από λίγο τον ξαναθυμήθηκα και έμπηξα κάτι λυτρωτικά κλάματα, χωρίς ενοχές αφού είχα και την άδεια της κυρίας μου, που ακόμα   σήμερα ανακαλώ το αίσθημα της απελευθέρωσης και της ανακούφισης που βίωσα αμέσως μετά.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά ξαναδιαβάζοντας ένα εξαιρετικό βιβλίο, το Connection parenting της Pam Leo, που αφιερώνει αρκετές σελίδες στη θεραπευτική δύναμη του κλάματος και των δακρύων. Η βραβευμένη συγγραφέας υπενθυμίζει σε όλους εμάς τους γονείς ότι δεν έχουμε τη δύναμη να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τα συναισθηματικά τραύματα. Μπορούμε όμως να  βοηθήσουμε τα παιδιά να τα θεραπεύσουν, παρέχοντάς τους ένα ασφαλές περιβάλλον για  να εκφράσουν ανεμπόδιστα τα πληγωμένα τους συναισθήματα. Αυτό που έχει ανάγκη το πληγωμένο παιδί δεν είναι η συμβουλή («την άλλη φορά να προσέχεις») ή η υποβάθμιση («δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου για να κάνεις έτσι»), αλλά η τρυφερή  παρουσία του ενήλικα που είναι πρόθυμος να το ακούσει αληθινά, χωρίς καμμία κριτική, ενθαρρύνοντάς το να απελευθερώσει τον πόνο, το θυμό, την απογοήτευση.

Στοργή και προδέρμ για να κλάψουμε ελεύθερα! Φωτό του pishtii, flickr

Το κλάμα είναι ίσως ο πιο λυτρωτικός μηχανισμός απελευθέρωσης του πόνου. Τα δάκρυα ξεπλένουν τους καημούς της καρδιάς, επιτρέποντας σε σώμα και νου να αποβάλλουν τις ορμόνες του άγχους και να ανακτήσουν τη χαμένη ισορροπία τους. Αν σταματήσουμε τη ροή του  κλάματος – πιστεύοντας λανθασμένα ότι βοηθάμε το παιδί να νιώσει καλύτερα – επεμβαίνουμε στην αυθόρμητη  θεραπευτική διαδικασία, αφήνοντας μετέωρο μέσα του το επώδυνο συναίσθημα. Το μπλοκάρισμα αυτό παραμένει «έλκοντας» σταδιακά, με το πέρασμα του χρόνου, και άλλα ανέκφραστα συναισθήματα, δημιουργώντας μια εστία συσσωρευμένου πόνου, που μπορεί να ενεργοποιηθεί και με μια φαινομενικά  ασήμαντη αφορμή.

Γι΄ αυτό, την επόμενη φορά που το παιδί μας θα βάλει τα κλάματα, ας του προσφέρουμε μια αγκαλιά για να το «ευχαριστηθεί»! Και ας του εξηγήσουμε μετά ότι «τα δάκρυα είναι για την καρδιά ό,τι το σαπούνι για το σώμα». Ο δεσμός της αγάπης μεγαλώνει όταν τα δάκρυα μπορούν να κυλήσουν μέσα στην αποδοχή.

Πηγές:1.  Pam Leo, Connection Parenting (Wyatt- MacKenzie publishing, 2005), 2. Διαβάστε εδώ ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο της εφημερίδας Independent για τη θεραπευτική δύναμη του κλάματος.

Δες ακόμη: Αφησε τα δάκρυα να κυλήσουν!

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Μαμαδίστικα, Της καρδιάς and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Κλάψε ελεύθερα!

  1. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Στο όμορφο και τόσο αληθινό: «Τα δάκρυα είναι για τη καρδιά ότι το σαπούνι για το σώμα» και «τα δάκρυα είναι η ευγενής γλώσσα των ματιών», έρχεται και αυτό που προσωπικά έχω βιώσει:
    «Κανείς δεν αξίζει τα δάκρυα σου, γιατί αυτός που αξίζει δεν σε κάνει να κλαις»…

    Καλή βδομάδα να έχουμε όλοι μας! :))

    ΥΓ: Εξαιρετικά λυτρωτική ανάρτηση Παναγιώτα μου!

  2. Ο/Η Νewagemama λέει:

    Eυχαριστώ που πέρασες μαγισσούλα! Ακόμα και τώρα (για να μην πω κυρίως τώρα) το φχαριστιέμαι το κλάμα!

  3. Ο/Η Θωμάς λέει:

    Η γιαγιά μου -σοφή γυναίκα- όταν έβλεπε τα αγαπημένα της ελληνικά δράματα με Ξανθόπουλο και Βούρτση έλεγε μετά: «Έκλαψα, έκλαψα, το φχαριστήθηκα!»

    • Ο/Η Νewagemama λέει:

      Σοφή γυναίκα πράγματι. Κάπου είχα ακούσει έναν ψυχίατρο που έλεγε πως τα μελό είχαν γνωρίσει τέτοια άνθηση στη δεκαετία του 1950 ήταν γιατί καθρέφτιζαν την ανάγκη των ανθρώπων να κλάψουν για να θρηνήσουν τις απώλειες λόγω του πολέμου και του εμφυλίου. Οι ταινίες με τη Βούρτση και τον Ξανθόπουλο έδιναν τη δυνατότητα για απελευθερωτικούς λυγμούς (και συλλογικούς λυγμούς, γιατί μιλάμε για ασφυκτικά γεμάτες) κινηματογραφικές αίθουσες!

  4. Ο/Η SWEET NOVEMBER λέει:

    Παντως προσωπικα θεωρω οτι μαλλον δεν πρεπει να κλαιμε γιατι κατα βαθος
    λυπομαστε τον εαυτο μας.Αν κατι δεν μας αρεσει ισως ειναι καλυτερα να το αντιμετωπιζουμε
    χωρις αυτολυπηση…δε λεω οτι το κανω,,,,το προβλημα μου ειναι πως θα συγκρατουμαι μπροστα στο παιδί.Τωρα απλα σηκωνομαι και φευγω.Κανα δυο φορες που το εκανα ενιωσα καλυτερα,βοηθαει και μια αντικαταθλιπτικη σοκολατα με γεμιση φραουλα…

    • Ο/Η Νewagemama λέει:

      Να σου πω κάτι Γλυκέ Νοέμβρη; Ναι, καμιά φορά τον λυπάμαι τον εαυτό μου, όπως θα λυπηθώ κι ένα παιδί που προσπαθεί να τα καταφέρει κι ακόμα δεν μπορεί. Προσωπικά πιστεύω πως το κλάμα σε βγάζει πολύ γρήγορα από την αυτολύπηση και, απελευθερωμένο από το έντονο συναίσθημα, σε σπρώχνει στη δημιουργική δράση. Αν η αυτολύπηση είναι διαρκής, χρειάζεται κάτι παραπάνω σίγουρα και δεν την προκαλεί το κλάμα…

  5. Ο/Η Rebecca Christofi λέει:

    Φίλες μου,εγώ κλαίω πολύ συχνά για πολλούς και διάφορους λόγους και δυστυχώς είμαι παιδί μόνο στην καρδιά.Τα δάκρυα ξεπλένουν την ψυχή μου.

Θέλεις να σχολιάσεις;