Μερικές φορές ασήμαντα περιστατικά μάς οδηγούν σε σκέψεις που είναι αδύνατο να αγνοήσουμε. Είναι το «κλικ» μέσα μας που κάνει τη διαφορά κι αλλάζει την οπτική μας καθοριστικά απέναντι στην καθημερινότητα.
Ενώ μαγείρευα στην κουζίνα, ετοιμάστηκα να ρίξω στο φαγητό ένα μυρωδικό που δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει. Ενιωσα αμέσως ένα μούδιασμα. «Κι αν το μυρωδικό δεν ταιριάζει και χαλάσει τη γεύση του φαγητού αντί να το κάνει πιο νόστιμο?» έρχεται η πρώτη αυθόρμητη σκέψη.
«Μα υπάρχει περίπτωση να φτιάξεις κάτι καινούργιο αν δεν τολμήσεις το διαφορετικό?» έρχεται ακαριαία η απάντηση.
Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς ο φόβος μήπως κάνουμε λάθος καταστρέφει τη δημιουργικότητά μας. Βρήκα δεκάδες παρόμοια παραδείγματα στην καθημερινότητα:
· Δεν δοκιμάζω μια εναλλακτική διαδρομή με το αυτοκίνητο μήπως μπερδευτώ ή μπλέξω στην κίνηση
Δεν βάφω μωβ έναν τοίχο του υπνοδωματίου μου μήπως δεν πετύχω τη σωστή απόχρωση
· Δεν αγοράζω ένα ρούχο διαφορετικού στυλ μήπως και δεν μου ταιριάζει
· Δεν πιάνω κουβέντα με τον συμπαθητικό συνάδελφο για να μη νιώσω αμηχανία και μετά το μετανιώσω
Μα τι γίνεται εδώ? Εξαιτίας του φόβου «μήπως κάνω λάθος» στραγγαλίζω τη δημιουργική μου έκφραση και χάνω ευκαιρίες που μπορεί να κάνουν τη ζωή μου αν όχι καλύτερη, σίγουρα όμως συναρπαστικότερη! Ε, λοιπόν όχι! Θα αφήσω τον εαυτό μου να δοκιμάσει και να κάνει λάθη. Ο ιδρυτής της IBM Τόμας Γουότσον το είπε πολύ ωραία: «Αν θέλεις να αυξήσεις τον δείκτη της επιτυχίας σου, διπλασίασε το δείκτη της αποτυχίας σου».
Το κείμενο αυτό γράφτηκε στα πλαίσια του μαθήματος Δημιουργικής γραφής με το συγγραφέα Ηλία Φλωράκη, στο Ashinart, το χειμώνα του 2009