Newagemama mia!

Ποια είναι η πρώτη κουβέντα που λέμε όταν τα βρίσκουμε σκούρα? «Αχ…μάνα!»
Πού πάει η σκέψη μας όταν χρειαζόμαστε σανίδα σωτηρίας? Φυσικά στη μάνα!
Κι επειδή η αντίδραση αυτή έχει …οικουμενική διάσταση, μελετήθηκε και πειραματικά από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους ψυχολόγους Seltzer και Seth Pollak, στο Πανεπιστήμιο του Γουϊσκόνσιν, στα πλαίσια μιας ευρύτερης μελέτης για τον έλεγχο του άγχους στα δύο φύλα.

Για τις ανάγκες της μελέτης επιστρατεύτηκαν 61 κορίτσια – εθελόντριες, ηλικίας 7-12 ετών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε απροσδόκητες στρεσογόνες καταστάσεις. Τους ζητήθηκε να βγάλουν λόγο σε ομάδα αγνώστων και στη συνέχεια να λύσουν ένα δύσκολο πρόβλημα μαθηματικών μπροστά σε ακροατήριο. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πείραμα οι ερευνητές μετρούσαν στο σάλιο των κοριτσιών τις ορμόνες κορτιζόλη και οξυτοκίνη, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την αντίδραση του οργανισμού απέναντι στο άγχος.

Στη συνέχεια, τα κορίτσια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Για τις εθελόντριες της πρώτης ομάδας «επιστρατεύτηκαν» οι μαμάδες οι οποίες πρόσφεραν διά ζώσης άμεση υποστήριξη με αγκαλιές και ενθαρρυντικά λόγια. Τα κορίτσια της δεύτερης ομάδας μίλησαν τηλεφωνικά στις μαμάδες τους, ενώ η τρίτη ομάδα παρακολούθησε μια «συναισθηματικά ουδέτερη» ταινία, χωρίς να υπάρχει καμία επαφή με τη μητέρα.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα? Οι μετρήσεις των ορμονών στις δύο πρώτες ομάδες επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Τα λόγια της μάνας ηρέμησαν τα αναστατωμένα από τις δοκιμασίες κορίτσια, που ένιωσαν αμέσως καλύτερα. Αντίθετα, οι εθελόντριες της τρίτης ομάδας παρέμειναν για αρκετή ώρα μετά το τέλος του φιλμ εκνευρισμένες, με την κορτιζόλη να χτυπάει κόκκινο!

Μάλιστα, οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι η επικοινωνία από το τηλέφωνο είχε τα ίδια αποτελέσματα με τη φυσική παρουσία της μητέρας (τα επίπεδα της οξυτοκίνης ήταν κοινά στις δύο περιπτώσεις).

Ποιο είναι το συμπέρασμα? Ένας γλυκός λόγος από τη μανούλα, ακόμα και από το τηλέφωνο,  μπορεί να μας συνεφέρει και να μας παρηγορήσει σε μια δύσκολη στιγμή. Αποδείχτηκε και επιστημονικά ότι για την υποστήριξη κάθε κόρης, μάνα είναι μόνο μία!

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Μαμαδίστικα and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s