Καθημερινή σύνδεση

Λέξεις και φράσεις που αξίζει να χρησιμοποιούμε καθημερινά και συστηματικά, ανάλογα με την περίσταση, για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και  τον αυτοσεβασμό των παιδιών, καθώς και το πολύτιμο συναίσθημα σύνδεσης και μοιράσματος μέσα στην οικογένεια:

 • «Σ΄ ευχαριστώ»: μοιάζει αυτονόητο, αλλά πόσο συχνά ευχαριστούμε τα παιδιά μας, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους να μας βοηθήσουν;
   «Σ΄ευχαριστώ που έστρωσες το τραπέζι. Εφτιαξα τη σαλάτα όσο με βοηθούσες». «Σ΄ευχαριστώ που βρήκες τη χαμένη θήκη του cd μου» κοκ.
 • «Πες μου κι  άλλα»: η φράση – κλειδί για άμεση σύνδεση, χωρίς κριτική και υποδείξεις (τουλάχιστον άμεσα). Δίνει το πράσινο φως για να λυθεί η γλώσσα και ν΄ανοίξει η καρδούλα του παιδιού, που μπορεί να αρχίσει να λέει οτιδήποτε το απασχολεί: από την προπαίδεια που μόλις έμαθε μέχρι το πόσο εντυπωσιακό ήταν το πολύχρωμο κασκόλ της δασκάλας του. Στην πραγματικότητα δεν έχει τόσο σημασία τι θα πει όσο το να νιώθει άνετα να μιλάει με φυσικό τρόπο για την καθημερινότητα και η οικειότητα που αναπτύσσεται μέσα από την  επικοινωνία που ρέει.
 • «Μπορείς!»: Η λέξη – σφραγίδα που αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στο δυναμικό του. Η παρότρυνση του γονιού είναι αυτή που κάνει τη διαφορά όταν το παιδί χρειάζεται ενθάρρυνση για να συνεχίσει την προσπάθεια, για να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, για να κάνει το πρώτο βήμα.

Εργο της Judy Mastrangelo, που σίγουρα αφήνει το εσωτερικό της παιδι να παίξει και να χαρεί ζωγραφίζοντας!

 • «Πώς μπορώ να βοηθήσω;»: Η προθυμία μας να βοηθήσουμε (προσοχή, λέμε απλώς να βοηθήσουμε όχι να κάνουμε τη δουλειά για λογαριασμό του) προσφέρει το πολύτιμο συναίσθημα της υποστήριξης στο παιδί. Το εξοικειώνει επίσης με μια πιο  γενναιόδωρη και ακομπλεξάριστη συμπεριφορά που μπορεί να υιοθετήσει το ίδιο απέναντι στους συνομηλίκους του.
 • «Ας βάλουμε όλοι ένα χεράκι για να…..»: …συμμαζέψουμε το σπίτι, καθαρίσουμε το δωμάτιο, φυτέψουμε τον κήπο…κοκ. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά την αξία της συνεργασίας για να γίνονται όλα πιο αποτελεσματικά, πιο εύκολα και πιο γρήγορα;
 • «Τι θα ΄λεγες για μια αγκαλιά;»: Ο πιο άμεσος, αποτελεσματικός, υπέροχος τρόπος για να δείξουμε τρυφερότητα, υποστήριξη, αγάπη! Μάλιστα, η αγαπημένη συναδέλφισσα μαμαδο-μπλόγκερ Aspa προτείνει τη φράση – κλειδί «Επείγουσα αγκαλίτσα» για τις στιγμές SOS, όταν ένα μέλος της οικογένειας χρειάζεται άμεση ενίσχυση! Οσο τα παιδιά μεγαλώνουν αλλάζει και ο τρόπος που θέλουν να τους εκδηλώνουμε την τρυφερότητά μας: ένα χτυπηματάκι στην πλάτη, ένα φιλάκι στο μάγουλο, μια γρήγορη αγκαλιά…
 • «Παρακαλώ»: Διαχρονική και κλασική λέξη όταν ζητάμε οτιδήποτε από το παιδί.  Στο κάτω κάτω δείχνει στοιχειώδη ευγένεια, το χρησιμοποιούμε με τους ξένους, γιατί όχι και με το παιδί μας;
 • «Μπράβο, τα κατάφερες!»: Η λεκτική επιβράβευση  από έναν περήφανο γονιό  δίνει φτερά στο παιδί για να επιστρατεύσει τις δυνάμεις του και να ανοιχτεί σε νέα επιτεύγματα. Προσοχή: Να λέμε το μπράβο όταν το νιώθουμε πραγματικά και για μια  συγκεκριμένη προσπάθεια ή συμπεριφορά. Αν το λέμε με ευκολία για καθετί χάνει την αξία του!
 • «Είναι ώρα για …»: ύπνο, μελέτη, ξεκούραση,  να κλείσει η τηλεόραση κοκ. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδιά λειτουργούν και είναι δουλειά του γονιού να το παρέχει και να το τηρεί, ειδικά όταν τα παιδιά είναι ακόμα μικρά.
 • «Σ΄ αγαπώ!»: Δεν αρκεί να το νιώθουμε, χρειάζεται και να το λέμε! Οσο πιο συχνά λέμε «σ΄αγαπώ» τόσο πιο συχνά το ακούμε και η ζωή γίνεται όλο  και πιο όμορφη! Οσο για τα παιδιά, τα θεμέλια της αυτοεκτίμησής τους είναι τα «σ΄ αγαπώ»,  σε λέξεις και πράξεις, που εισέπραξαν από τους γονείς τους!

Πηγές: 1. http://life.familyeducation.com, 2. Terri Apter, The Confident Child (Bantam, 1998)

Δες ακόμη: Παιδιά με αυτοπεποίθηση!

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Κοινή λογική, Μαμαδίστικα and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Καθημερινή σύνδεση

 1. Ο/Η Aspa λέει:

  Όλες οι παραπάνω λέξεις και φράσεις πρέπει να μας γίνουν καθημερινή συνήθεια…
  Ευχαριστώ για την αναφορά! 🙂

 2. Ο/Η Αφροδίτη λέει:

  … έστω κι’αν μέσα στο καθημερινό τρέξιμο ,κάποιες φορές , δεν προλαβαίνουμε να λέμε πολλές κουβέντες … μπορούμε όμως σίγουρα να είμαστε ευγενικοί με τα παιδιά μας!

  • Ο/Η newagemama λέει:

   Χτες το βράδυ όταν τα παιδιά είχαν ήδη μισοκοιμηθεί, συνειδητοποίησα πως ούτε ένα «σ΄ αγαπώ» δεν τους είχα πει όλη τη μέρα. Το είπα λοιπόν εκείνη την ώρα, που σίγουρα το υποσυνείδητό τους ακούει ακόμα κι αν ο συνειδητός νους κοιμάται. Χρειάζεται να κρατάμε την πρόθεση ζωντανή!

 3. Ο/Η Τελευταίος λέει:

  Εγώ πάντως newagemama, τις εκφράσεις αυτές τις χρησιμοποιώ κάθε μέρα. Προς τα παιδιά μου αλλά και προς τη μαμά τους… 😉

 4. Ο/Η Ρεβεκκα λέει:

  Εκτος απο το ‘πως μπορω να βοηθησω’ τα λεμε και εχει πλακα γιατι ο μικρος 16 μηνων αρχισε να λεει «τατω» δηλ ευχαριστω καθε φορα που του διναμε κατι.φιλια.

 5. Ο/Η Θωμάς λέει:

  Συμπληρώνοντας το σχόλιο του Τελευταίου θα έλεγα πως θα ήταν πολύ καλό να λέμε αυτές τις φράσεις όχι μόνο με τα παιδιά μας ή το σύντροφό μας αλλά και με φίλους ή γνωστούς. Πόσο καιρό έχω να ακούσω από φίλο -ή να πω εγώ ο ίδιος- τη φράση: «πες μου κι άλλα» , περιμένουμε να τελειώσει ο φίλος για να πούμε τα δικά μας, ή «πώς μπορώ να βοηθήσω», εδώ κουνάμε απλώς το κεφάλι γιατί έχουμε -υποτίθεται- τα δικά μας προβλήματα

 6. Ο/Η newagemama λέει:

  Εχεις δίκιο! Αυτές οι απλές λεξούλες μάς αλλάζουν τη διάθεση συνολικά και μας τοποθετούν δίπλα και όχι απέναντι στους ανθρώπους…Στην αρχή μπορεί να τις λέμε μουδιασμένα, μετά θα ξεθαρρέψουμε όμως!

 7. Ο/Η ειρηνη λέει:

  το ίδιο συμβαίνει και με το συγνώμη? εμένα είναι τώρα 7 μηνών αλλά εκτός από ευχαριστώ και σε αγαπώ του λέω και συγνώμη εάν κάνω κάτι που το ενοχλεί…έχει την ίδια δράση???

  • Ο/Η newagemama λέει:

   Την ενέργεια της συγγνώμης τη νιώθει κι ένα νεογέννητο, είμαι σίγουρη. Δεν είμαι καμιά ειδική, αλλά η διαίσθησή μου μού το βεβαιώνει (όπως και η δική σου, καλά κάνεις!)

 8. Παράθεμα: Από τη μαμά στην κόρη με αγάπη | Newagemama.com

 9. Ο/Η Maria λέει:

  συμφωνω απόλυτα με τις συμβουλές σου, τις εχω εφαρμόσει στον γιο και πραγματι εχουν αποτέλεσμα, ,τον αντιμετωπίζω σαν φίλο από την ηλικία των 3…

 10. Ο/Η Νewagemama λέει:

  Πολύ καλά κάνεις! Απ΄ό,τι κατάλαβα εφαρμόζεις το πνεύμα του ποστ εδώ http://wp.me/pS7gV-Ps, που λέει να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά με τον ίδιο σεβασμό που συμπεριφερόμαστε στους φίλους μας. Καλή χρονιά Μαρία, να περνάς να τα λέμε!

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s