Δέκα φράσεις που χρειάζεται να λέμε καθημερινά στα παιδιά

Λέξεις και φράσεις που αξίζει να χρησιμοποιούμε καθημερινά και συστηματικά, ανάλογα με την περίσταση, για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό των παιδιών, καθώς και το πολύτιμο συναίσθημα σύνδεσης και μοιράσματος μέσα στην οικογένεια:

1. «Σ΄ ευχαριστώ! «: Μοιάζει αυτονόητο, αλλά πόσο συχνά ευχαριστούμε τα παιδιά μας, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους να μας βοηθήσουν; «Σ΄ευχαριστώ που έστρωσες το τραπέζι. Εφτιαξα τη σαλάτα όσο με βοηθούσες». «Σ΄ευχαριστώ που βρήκες τη χαμένη θήκη του cd μου» κοκ.

2. «Πες μου κι άλλα»: Η φράση – κλειδί για άμεση σύνδεση, χωρίς κριτική και υποδείξεις (τουλάχιστον άμεσα). Δίνει το πράσινο φως για να λυθεί η γλώσσα και ν΄ανοίξει η καρδούλα του παιδιού, που μπορεί να αρχίσει να λέει οτιδήποτε το απασχολεί: από την προπαίδεια που μόλις έμαθε μέχρι το πόσο εντυπωσιακό ήταν το πολύχρωμο κασκόλ της δασκάλας του. Στην πραγματικότητα δεν έχει τόσο σημασία τι θα πει, όσο το να νιώθει άνετα να μιλάει με φυσικό τρόπο για την καθημερινότητα και η οικειότητα που αναπτύσσεται μέσα από μια επικοινωνία που ρέει.

"Ιπτάμενα παιδιά" από τον Neil Pierce, flickr

3. «Μπορείς!»: Η λέξη – σφραγίδα που αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στο δυναμικό του. Η παρότρυνση του γονιού είναι αυτή που κάνει τη διαφορά όταν το παιδί χρειάζεται ενθάρρυνση για να συνεχίσει την προσπάθεια, για να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, για να κάνει το πρώτο βήμα, για να επιμείνει απέναντι στη δυσκολία.

4. «Πώς μπορώ να βοηθήσω;»: Η προθυμία μας να βοηθήσουμε (προσοχή, λέμε απλώς να βοηθήσουμε όχι να κάνουμε τη δουλειά για λογαριασμό του) προσφέρει το πολύτιμο συναίσθημα της υποστήριξης στο παιδί. Το εξοικειώνει επίσης με μια πιο γενναιόδωρη και ακομπλεξάριστη συμπεριφορά που μπορεί να υιοθετήσει το ίδιο απέναντι στους συνομηλίκους του.

5. «Ας βάλουμε όλοι ένα χεράκι για να…..»: συμμαζέψουμε το σπίτι, καθαρίσουμε το δωμάτιο, φυτέψουμε τον κήπο…κοκ. Υπάρχει πιο όμορφος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά την αξία της συνεργασίας και της συλλογικότητας, ώστε να γίνονται όλα πιο αποτελεσματικά, πιο εύκολα και πιο γρήγορα;

6. «Τι θα ΄λεγες για μια αγκαλιά;»: Ο πιο γλυκός , άμεσος, υπέροχος τρόπος για να δείξουμε τρυφερότητα, υποστήριξη, αγάπη… Ισως όσο τα παιδιά μεγαλώνουν να  αλλάζει και ο τρόπος που θέλουν να τους εκδηλώνουμε την τρυφερότητά μας: μπορεί να θέλουν αγκαλιά «διαρκείας» ή ένα χτυπηματάκι στην πλάτη ή ένα φιλάκι στο μάγουλο ή μια γρήγορη αγκαλιά…

7. «Παρακαλώ»: Διαχρονική και κλασική λέξη όταν ζητάμε οτιδήποτε από το παιδί. Στο κάτω κάτω δείχνει στοιχειώδη ευγένεια, το χρησιμοποιούμε με τους ξένους, γιατί όχι και με το παιδί μας;

Ποιος δεν ξεσηκώνεται απ΄αυτή τη φωτογραφία;

8. «Μπράβο, τα κατάφερες!»: Η λεκτική επιβράβευση από έναν περήφανο γονιό δίνει φτερά στο παιδί για να επιστρατεύσει τις δυνάμεις του και να ανοιχτεί σε νέα επιτεύγματα. Προσοχή: Να λέμε το μπράβο όταν το νιώθουμε πραγματικά και για μια συγκεκριμένη προσπάθεια ή συμπεριφορά. Αν το λέμε με ευκολία για καθετί χάνει την αξία του!

9. «Είναι ώρα για …»:ύπνο, μελέτη, ξεκούραση, να κλείσει η τηλεόραση κοκ. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδιά λειτουργούν και είναι δουλειά του γονιού να το παρέχει και να το τηρεί, ειδικά όταν τα παιδιά είναι ακόμα μικρά.

10. «Σ΄ αγαπώ!»: Δεν αρκεί να το νιώθουμε, χρειάζεται  να το λέμε και να το ξαναλέμε! Οσο πιο συχνά λέμε «σ΄αγαπώ» τόσο πιο συχνά το ακούμε και η ζωή γίνεται όλο και πιο όμορφη! Οσο για τα παιδιά, τα θεμέλια της αυτοεκτίμησής τους είναι τα «σ΄ αγαπώ», σε λέξεις και πράξεις, που εισέπραξαν από τους γονείς τους!

Πηγές: 1. http://life.familyeducation.com, 2. Terri Apter, The Confident Child (Bantam, 1998)

Δες ακόμη:Παιδιά με αυτοπεποίθηση: Απλοί πρακτικοί τρόποι για να τονώσουμε μέσα στην καθημερινότητα την πολύτιμη αυτοπεποίθηση των παιδιών μας.

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Κοινή λογική, Μαμαδίστικα and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Δέκα φράσεις που χρειάζεται να λέμε καθημερινά στα παιδιά

 1. Ο/Η Rebecca Christofi λέει:

  Τι ωραία λόγια για να λέμε στα παιδιά μας.Μου θυμίσατε το ποίημα του Χαλίλ Τζιμπράτ για τα παιδιά μας.Γιατί δεν το θυμίζετε στην παρέα μας?

 2. Ο/Η shareyourlikes λέει:

  K εγώ στο γιο μου του τα λέω καθημερινά όλα αυτά! Σκέφτομαι καμιά φορά ότι ίσως υπερβάλλω, αλλά προτιμώ να υπερεκτιμήσει ενδεχομένως τις δυνάμεις του κάποια στιγμή μεγαλώνοντας και να πρέπει να «χαμηλώσει» λίγο, πάρα να έχει ανασφάλειες και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Γιατί τότε θα πρέπει να «σκαρφαλώσει» και είναι πιο δύσκολο και επίπονο αυτό

  • Ο/Η Νewagemama λέει:

   Η αλήθεια είναι ότι και μένα μ΄έχει απασχολήσει το ίδιο θέμα. Σκέφτομαι πως, έτσι κι αλλιώς, από ένα σημείο και μετά δεν αρκούν μόνο οι φραστικές επιβεβαιώσεις από το γονιό. Χρειάζεται και το παιδί έμπρακτα να βιώσει ότι τα καταφέρνει και ότι δεν είναι απλώς λόγια ενθάρρυνσης αυτά που λέγονται. Είναι όμως το πρώτο στάδιο για να νιώσει πως είναι ικανό να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.

 3. Ο/Η Βούλα Σούφη λέει:

  Πολύ ωραία όλα όσα έγραψες Παναγιώτα. Χαίρομαι που χρησιμοποιώ τα περισσότερα από αυτά, κι ας είναι η κόρη μου μόλις ενάμιση έτους. Δε μου αρκεί αυτό όμως, θέλω να τα φωνάξω στον κόσμο, να τα ακούσουν και οι άλλοι γονείς..
  Πάντα με πιάνει αυτό. Είναι τόσο απλά πραγματάκια που κακώς τα παραμελούν πολλοί γονείς. Ας προσπαθήσουμε να εκπαιδεύσουμε και εμείς οι ίδιοι τους γονείς γύρω μας, στο κοντινό μας περιβάλλον. Ο καθένας από εμάς όλο και κάτι θα καταφέρει μέσα από μια τέτοια προσπάθεια.

  • Ο/Η Νewagemama λέει:

   Πόσο μα πόσο συμφωνούμε! Δεν το βλέπω ωστόσο σαν «εκπαίδευση» – αν και μπορεί να έχει και αυτή την παράμετρο – όσο σαν ένα βίωμα ζωής που μας καλεί να το κάνουμε δικό μας…

 4. Ο/Η Irini K λέει:

  Ti omorfa logia….poso kalo tha kanoyn kathimerina sta polytima paidakia mas!!!Sas eyxaristoyme poly apo kardias!!!

 5. Ο/Η Θωμάς λέει:

  Εξαιρετικές όλες οι προτάσεις σου, να προσθέσω απλώς και το «συγνώμη» που λέω συχνά στην κόρη μου, προσπαθώντας να τη μάθω να το λέει κι αυτή, χωρίς όμως να τα έχω καταφέρει πλήρως μέχρι τώρα.

 6. Παράθεμα: Δέκα φράσεις που χρειάζεται να λέμε καθημερινά στα παιδιά « Passipoularidou’s Weblog

 7. Ο/Η Eleftheria λέει:

  Καλημέρα :))
  Πολύ εύστοχο και ειλικρινές το θέμα…

 8. Παράθεμα: Δέκα φράσεις που χρειάζεται να λέμε καθημερινά στα παιδιά | thinkfree.gr

 9. Ο/Η Angeliki Tzavara λέει:

  Το χρειάστηκα και το ξαναθυμήθηκα! Πολύ εύστοχο κείμενο. Μου φαίνεται πως ήταν η πρώτη σου ανάρτηση που διάβασα!

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s