«Θέλω τα παιδιά μου να…»

«Πριν παντρευτώ είχα έξι διαφορετικές θεωρίες για την ανατροφή των παιδιών. Σήμερα έχω έξι παιδιά και καμιά απολύτως θεωρία» – John Wilmot

Τι θέλουμε στ΄ αλήθεια για τα παιδιά μας; Να είναι υπάκουα και βολικά, καλοί μαθητές, πρόθυμα να ακολουθήσουν ό,τι τους προτείνουμε; Να γίνουν επιτυχημένoι ενήλικες με τους όρους της κοινωνίας  μας; Επιθυμούμε να τα δούμε να στέκουν στα πόδια τους και να χαράζουν το δικό τους δρόμο στη ζωή, όποιος κι αν είναι αυτός; Όπως και να΄χει, στο ερώτημα αυτό υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές απαντήσεις. Ο σπουδαίος δάσκαλος, συγγραφέας και πατέρας οκτώ παιδιών – τα επτά με τη νυν σύζυγό του – Wayne W. Dyer, κατέγραψε και κατηγοριοποίησε τις απαντήσεις πολλών γονιών κάπως έτσι:

Θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν ευτυχισμένα, χωρίς απωθημένα.

Θέλω τα παιδιά μου να μάθουν να απολαμβάνουν τη ζωή και να χαίρονται κάθε μέρα σαν ένα θαύμα.

Θέλω να νιώθουν σημαντικοί και αξιόλογοι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το τι κάνουν.

Θέλω να νιώθουν θετικά συναισθήματα για τον εαυτό τους και τη ζωή.

Θέλω να μεγαλώσουν, γνωρίζοντας  πώς να μην αφήνουν τις αναπόφευκτες αναποδιές της ζωής να τα καταστρέψουν.

Θέλω να αποφύγουν την κατάθλιψη και τη δυστυχία.

Θέλω να μη γίνουν μονομανή και νευρωτικά άτομα.

Φωτογραφία του Randell, flickr

Θέλω να αποκτήσουν  μια  ακλόνητη αίσθηση εσωτερικής γαλήνης  που θα  τα  στηρίζει στις δύσκολες στιγμές.

Θέλω τα παιδιά μου να εκτιμούν το «τώρα». Να χαίρονται  το ταξίδι της ζωής, χωρίς να εστιάζουν την προσοχή τους αποκλειστικά στον προορισμό του.

Θέλω τα παιδιά μου να γνωρίζουν ότι διαμορφώνουν τα ίδια τη ζωή τους και  ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν επιλογές και να φέρουν αλλαγές.

Θέλω να είναι ευαίσθητα και υπεύθυνα, με σεβασμό στη φύση και στον άνθρωπο.

Θέλω να είναι πρόθυμα να  εξερευνήσουν το δυναμικό τους και να βιώσουν ικανοποίηση για τη ζωή και το σκοπό της ύπαρξής τους.

Θέλω να μάθουν να αγαπούν και να αγαπιούνται.

Θέλω να ανακαλύπτουν τις ευκαιρίες που κρύβονται μέσα στις αναπόφευκτες οδυνηρές εμπειρίες της ζωής.

Θέλω να έχουν καλές σχέσεις με την υγεία,  σωματική, πνευματική  και ψυχική.

Πηγή: Wayne Dyer, What do you really want for your children (Harper, 2001). Στα ελληνικά: Tι θέλετε στ ΄ αλήθεια για τα παιδιά σας, σε μετάφραση Μαρίνας Λώμη, από τις εκδόσεις Γλάρος.

Απ΄όλα τα παραπάνω, με  αγγίζει πιο πολύ και θα επιθυμούσα για τα παιδιά μου το δεύτερο «θέλω»: «…να απολαμβάνουν τη ζωή και να χαίρονται κάθε μέρα σαν ένα θαύμα». Ισως γιατί αυτό είναι ένα μάθημα ζωής που δεν έχω καταφέρει ακόμα να πάρω, ίσως γιατί ωριμάζοντας συνειδητοποιώ πόσο απελευθερωτικό  είναι να μπορείς να χαίρεσαι το δώρο της ύπαρξης, χωρίς επιδιώξεις, χωρίς «πρέπει», χωρίς να χρειάζεται να αποδείξεις κάτι. Εσάς, φίλοι και φίλες, ποιο «θέλω» σάς αγγίζει πιο πολύ; 

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Κοινή λογική, Μαμαδίστικα and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to «Θέλω τα παιδιά μου να…»

 1. Ο/Η merketta λέει:

  Θέλω να ανακαλύπτουν τις ευκαιρίες που κρύβονται μέσα στις αναπόφευκτες οδυνηρές εμπειρίες της ζωής. Με άλλα λόγια, να μην παραιτούνται. Αποδοχή ότι η ζωή απαιτεί διαρκή προσπάθεια εντός του στίβου. Χωρίς το βάρος του συγκεκριμένου.

 2. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Τι όμορφα όλα αυτά τα «θέλω» Παναγιώτα μου, που γίνονται τόσο απλά όταν «αγαπάμε» τα παιδιά μας πραγματικά και βάζουμε τους εαυτούς μας σε δεύτερη μοίρα!
  Καλό Κυριακάτικο βραδάκι! 🙂

 3. Ο/Η Positive Junkie λέει:

  Με συγκινεις !! Ειναι το αγαπημένο μου βιβλίο όλων των εποχών !! Λατρεύω τον Δρ Γουειν !!! Θελω για το παιδι να ειναι χαρουμενο απο μέσα του, να έχει εσωτερική γαλήνη και να απολαμβάνει τη κάθε του μέρα!!
  «Θέλω για τα παιδία μου να γνωρίζουν ότι διαμορφώνουν τα ίδια τη ζωή τους και ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν επιλογές και να φέρουν αλλαγές!!»
  Με αγγιζουν όλα αλλα πιο πολυ θέλω να μάθει οτι έχει τη δύναμη να κάνει τα παντα!!!!! ¨οτι σκεφτεί και ότι θελήσει !! Γιατι μπορεί!!!

 4. Ο/Η katerina KaPa λέει:

  Σε β’αζουν σε σκέψεις αυτά τα θέλω…Θέλω κι εγώ τόσο πολύ να ξέρω τι θέλω για να μάθω και σε εκείνα να ξέρουν τι θέλουν…Καλημέρα!

 5. Ο/Η elena λέει:

  θέλω τα παιδιά μου να εκφράζουν τον αληθινό τους εαυτό, και να βλέπω τα ματάκια τους (τις ματάρες τους!) να λάμπουν… αυτό (αχ)

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s