Η συνταγή που σώζει ζωές παιδιών

Το κείμενο που ακολουθεί είναι πραγματικός δυναμίτης. Όλοι μας, γονείς, εκπαιδευτικοί (ειδικά αυτοί), παππούδες, γιαγιάδες, έχουμε ανάγκη να το  διαβάσουμε ξανά και  ξανά. Για να νιώσουμε πιο δυνατοί,  για να αντιληφθούμε πώς μπορούμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον που ν΄αγκαλιάζει όλα τα παιδιά. Για να πιστέψουμε πως από τη δική μας μικρή γωνίτσα αληθινά μπορούμε να συνεισφέρουμε ώστε να γίνει ο  κόσμος αυτός πιο αληθινός και φιλόξενος:

header-emotions

 Αυτή η υπέροχη δασκάλα Μαθηματικών
έχει τη συνταγή που σώζει ζωές παιδιών.

Πριν από μερικές βδομάδες, πήγα στην τάξη του Τσέις για ενισχυτική διδασκαλία.  Είχα στείλει ένα μέιλ στην δασκάλα του Τσέις ένα βράδυ όπου έγραφα «Ο Τσέις επιμένει πως αυτές οι ασκήσεις που έχει για το σπίτι είναι μαθηματικά – αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι τον πιστεύω. Βοήθεια, παρακαλώ». Μου απάντησε αμέσως λέγοντας: «Κανένα πρόβλημα, μπορώ να καθίσω μαζί του μετά το σχολείο οποιαδήποτε στιγμή». Κι εγώ της λέω «Όχι, όχι αυτόν. Αυτός το καταλαβαίνει. Εμένα βοηθήστε». Κι έτσι κάπως κατέληξα μπροστά σ’ έναν μαυροπίνακα σε μια άδεια αίθουσα της πέμπτης δημοτικού κοιτάζοντας επίμονα σειρές σχημάτων που για την δασκάλα του Τσέις ήταν «αριθμοί».

Στάθηκα λίγο μπροστά στον πίνακα ενώ η δασκάλα του Τσέις κάθισε πίσω μου, βυθισμένη στο γραφείο της και με ήρεμη φωνή προσπαθούσε να με κάνει να καταλάβω τον «νέο τρόπο που διδάσκουμε τη διαίρεση». Ευτυχώς για μένα, δεν χρειάστηκε να ξεμάθω πολλά γιατί ποτέ μου δεν κατάλαβα τον «παλιό τρόπο που διδάσκαμε τη διαίρεση». Μου πήρε μία ολόκληρη ώρα να λύσω ένα πρόβλημα, αλλά καταλάβαινα πως η δασκάλα του Τσέις με συμπάθησε έτσι κι αλλιώς. Συνεργάστηκε παλιότερα με την ΝΑΣΑ, κι έτσι προφανώς έχουμε πολλά κοινά.

teacher and students

Έπειτα, καθίσαμε για λίγα λεπτά και συζητήσαμε για την διδασκαλία των παιδιών και τι ιερό καθήκον   και ευθύνη που είναι. Συμφωνήσαμε πως μαθήματα όπως η ανάγνωση και τα μαθηματικά είναι τα λιγότερο σημαντικά που διδάσκονται σε μια τάξη. Μιλήσαμε για την διαμόρφωση μικρών ψυχών που θα συνεισφέρουν σε μια μεγαλύτερη κοινότητα -και μιλήσαμε για το κοινό μας όνειρο να αποτελούνται αυτές οι κοινότητες από άτομα που είναι Ευγενικά και Γενναία πάνω απ’ όλα.

Κι έπειτα μου είπε το εξής: Κάθε Παρασκευή απόγευμα, η δασκάλα του Τσέις ζητά από τους μαθητές της να βγάλουν ένα κομμάτι χαρτί και να γράψουν τα ονόματα τεσσάρων παιδιών με τα οποία θα ήθελαν να κάτσουν μαζί την επόμενη εβδομάδα. Τα παιδιά ξέρουν ότι αυτές τους οι επιθυμίες μπορεί να πραγματοποιηθούν μπορεί όμως και όχι. Ζητάει επίσης από τα παιδιά να ονομάσουν έναν μαθητή που πιστεύουν ότι ήταν εξαιρετικός «πολίτης» της τάξης. Οι ψήφοι τους παραδίδονται σε αυτήν κατ’ ιδίαν.

Και κάθε Παρασκευή απόγευμα, αφού οι μαθητές πάνε σπίτι, η δασκάλα του Τσέις βγάζει αυτά τα χαρτιά, τα τοποθετεί μπροστά της και τα μελετά. Ψάχνει για μοτίβα.

Ποιον δεν θέλει κανείς να έχει διπλανό;

Ποιος δεν ξέρει καν ποιον να ζητήσει για διπλανό;

Ποιος περνάει απαρατήρητος και δεν προτείνεται ποτέ;

Ποιος είχε ένα εκατομμύριο φίλους την προηγούμενη βδομάδα και κανέναν αυτή τη βδομάδα;

 Βλέπετε, η δασκάλα του Τσέις δεν ψάχνει καινούργιο διάγραμμα θέσεων ή «εξαιρετικούς πολίτες». Η δασκάλα του Τσέις ψάχνει για μοναχικά παιδιά. Ψάχνει για παιδιά που δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με άλλα παιδιά. Εντοπίζει τα μικρά εκείνα που περνούν απαρατήρητα στην κοινωνική ζωή της τάξης. Ανακαλύπτει ποιων τα προτερήματα περνούν απαρατήρητα από τους συμμαθητές τους. Και εντοπίζει -αμέσως- ποιος διαπράττει και ποιος υφίσταται τη σχολική βία (bullying).

full love

Ως δασκάλα, γονιός και άνθρωπος που αγαπάει όλα τα παιδιά – θεωρώ ότι αυτό είναι η πιο έξυπνη στρατηγική Νίντζα της αγάπης που έχω δει ποτέ μου. Είναι σαν να παίρνεις την ακτινογραφία της τάξης και να κοιτάς κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων και μέσα στις καρδιές των παιδιών. Είναι σαν να βγάζεις χρυσό απ’ το χρυσορυχείο-ο χρυσός είναι αυτά τα μικρά που χρειάζονται λίγη βοήθεια – που χρειάζονται τους ενήλικες να επέμβουν και να τα ΔΙΔΑΞΟΥΝ πώς να κάνουν φίλους, πώς να ζητήσουν από τους άλλους να παίξουν, πώς να συμμετέχουν σε μία ομάδα και πώς να μοιραστούν τα χαρίσματα τους με τους άλλους. Και αυτό αποθαρρύνει τη σχολική βία( bullying) γιατί ο κάθε δάσκαλος γνωρίζει πως το bullying συμβαίνει όταν δεν κοιτάει -και τα παιδιά που το υφίστανται φοβούνται να το μαρτυρήσουν. Μα, όπως είπε -η αλήθεια αποκαλύπτεται σε αυτά τα προσωπικά μικρά χαρτιά.

Ενώ η δασκάλα του Τσεις εξηγούσε αυτή την απλή, πανέξυπνη ιδέα -την κοιτούσα με ορθάνοιχτο το στόμα. «Πόσο καιρό χρησιμοποιείς το σύστημα αυτό;» ρώτησα.

Από τη σφαγή στο λύκειο Κολουμπάιν, είπε. Κάθε Παρασκευή μετά το Κολουμπάιν.

Θεέ και Κύριε.

Αυτή η υπέροχη γυναίκα παρακολούθησε τι έγινε στο Κολουμπάιν γνωρίζοντας πως ΟΛΗ Η ΒΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Όλη η εξωτερική βία ξεκινά ως εσωτερική μοναξιά. Παρακολουθούσε την τραγωδία αυτή ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ πως τα παιδιά που δεν τα προσέχει κανείς κάποια στιγμή θα κάνουν οτιδήποτε μόνο και μόνο για να τα προσέξουν.

Κι έτσι αποφάσισε να αρχίσει να πολεμάει την βία από νωρίς και συχνά, και με τον κόσμο που είναι κοντά της. Αυτό που κάνει η δασκάλα του Τσέις όταν κάθεται στην άδεια αίθουσα και μελετά αυτές τις λίστες που είναι γραμμένες από τρεμάμενα 11χρονα χέρια είναι να ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ. Είμαι πεπεισμένη γι’ αυτό. Σώζει ζωές.

Κι αυτό που έμαθε αυτή η μαθηματικός χρησιμοποιώντας αυτό το σύστημα είναι κάτι που ήδη γνώριζε: πως τα πάντα -ακόμα κι η αγάπη και η αίσθηση του να ανήκεις κάπου-έχουν ένα μοτίβο. Και βρίσκει αυτά τα μοτίβα μέσα από αυτές τις λίστες -σπάει τους κώδικες της προβληματικής επικοινωνίας. Και δίνει στα μοναχικά παιδιά την βοήθεια που χρειάζονται. Γι’ αυτήν, είναι μαθηματικά. Είναι ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ.

Όλα είναι αγάπη -ακόμα και τα μαθηματικά. Εκπληκτικό.

Η δασκάλα του Τσέις παίρνει σύνταξη φέτος -μετά από δεκαετίες που έσωζε ζωές. Τι ωραίος τρόπος να περάσεις την ζωή σου: ψάχνοντας μοτίβα αγάπης και μοναξιάς, να παρεμβαίνεις κάθε μέρα -και να αλλάζεις την τροχιά του κόσμου μας.

full love

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΕ, ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ. Είστε οι πρώτοι που δέχεστε τα πυρά, η πρώτη γραμμή, οι ανιχνευτές προβληματικής επικοινωνίας και η μεγαλύτερη και μοναδική ελπίδα που έχουμε για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτό που κάνετε στις τάξεις όταν κανείς δεν παρακολουθεί – είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μας.

Δάσκαλοι -δασκάλες- έχετε ένα εκατομμύριο γονείς πίσω σας που ψιθυρίζουν όλοι μαζί: «Δεν μας νοιάζουν τα τυποποιημένα τεστ. Μας νοιάζει που μαθαίνετε στα παιδιά μας να είναι Γενναία και Ευγενικά. Και σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε που σώζετε ζωές».

Με Αγάπη-Όλοι Εμείς

Πηγή: Glennon Melton, «This Brilliant Math Teacher Has a   Formula to Save Kids’ Lives», Huffington Post, 3.5.2014. Μετάφραση: Signora Alba,  ευχαριστούμε πολύ!

 

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Ζωή εδώ, Κοινή λογική, Μαμαδίστικα, Της καρδιάς and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

30 Responses to Η συνταγή που σώζει ζωές παιδιών

 1. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Για μια ακόμη φορά, εύγε Παναγιώτα που μας έδωσες αυτή την υπέροχη μαρτυρία-συνταγή!
  Το παραπάνω κείμενο πρέπει να το προωθήσουμε σε όσους δασκάλους ξέρουμε πως καθημερινά κρατούν στα χέρια τους τις ψυχούλες των παιδιών μας!
  Καλό μας Φθινόπωρο! 🙂

 2. Ο/Η kokkolas giorgos λέει:

  ΝΟΜΠΕΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

 3. Ο/Η Νewagemama λέει:

  Συμφωνώ μαγισσούλα! Πολύ με άγγιξε κι εμένα αυτό το κείμενο. Καλό φθινόπωρο και σε σένα, με δημιουργικές «ξεσηκωτικές» αναρτήσεις!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ήδη το προώθησα (πάντα με το link σου), σε δάσκαλους…γιατί μου αρέσουν μεν τα όμορφα λόγια, αλλά προτιμώ τη «ξεσηκωτική» δράση! 😉
   ΑΦιλάκια καρδιάς πάντα! (Α=Αληθινά) 🙂

   • Ο/Η Αγριμιώ λέει:

    Εγώ πέρασα απ’το κουτουκάκι σου λόγω της Στεφανίας, αλλά απ’ό,τι φαίνεται θα τα λέμε συχνά! Πολύ ξεχωριστό το σπιτάκι σου 🙂 Αυτό το παιχνίδι με τα χαρτάκια και τους συμμαθητές το παίζουμε κι εμείς στην τάξη μας, αλλά και στην άλλη μου δουλειά (ένα αντίστοιχο πρόγραμμα εδώ στη Μελβούρνη όπως το Παιδικό Χωριό SOS). Για εμένα όμως, αυτό που πραγματικά μας έχει «δέσει» σαν ομάδα είναι τα ημερολόγια των παιδιών, αφού στην αρχή κάθε σχολικού έτους δίνω στο κάθε ένα από ένα ημερολογιάκι κι εκεί μου γράφουν τα προσωπικά τους, δουλεύουμε έτσι και την έκθεση αλλά και το συναισθηματικό κομμάτι 🙂

 4. Ο/Η ΑΓΑΠΗ λέει:

  Πραγματικα μιλησε στην καρδια μου, τελικα υπαρχει ακομα ελπιδα…….

 5. Ο/Η Ανν Λου λέει:

  συγκλονιστικό

 6. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση για δασκάλους αλλά και για γονείς…
  Ευχαριστούμε!!!

 7. Ο/Η ioanna klarouda λέει:

  Μακάρι όλοι μας -κι ας μην είμαστε δάσκαλοι- να μπορούσαμε κάθε μέρα να κάναμε κάποια από αυτά τα λόγια.. πράξεις!!!

 8. Ο/Η Antonia Fragkiadulaki λέει:

  Υπέροχο, υπέροχο, υπέροχο !!!!!!!!!!!

 9. Ο/Η Nικόλαος Μπλάγας λέει:

  Aυτό το σύστημα (συνταγή) το διδάσκουν στις ακαδημίες μας τουλάχιστον από το 1987!!!!!!

  • Ο/Η Ειρήνη λέει:

   Aκριβώς!Δεν είναι κάτι καινούριο σαν ιδέα,είναι το γνωστό σε όλους κοινωνιόγραμμα.Απλά,ποιοι το χρησιμοποιούν….;Το άρθρο για μένα εξαίρει την ευαισθησία και την αγάπη της εκπαιδευτικού στα παιδιά.

 10. Ο/Η ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ "Η ΕΛΠΊΔΑ" λέει:

  Δυστυχώς, η κοινωνία μας σήμερα έγινε τόσο δύσκολη και πολύπλοκη, που στο άμεσο μέλλον μπορεί και στη χώρα μας να παρουσιαστούν φαινόμενα και εκρήξεις βίας στα σχολεία μας σαν αυτές, που βλέπουμε να γίνονται στην Αμερική και σε πολλές άλλες χώρες. Πριν είναι πολύ αργά και προτού θρηνήσουμε μαθητές, θύματα άλλων συμμαθητών τους, πρωτοβουλίες και δράσεις σαν αυτές αυτής της δασκάλας, είναι καλοδεχούμενες και, κυριολεκτικά, σώζουν ΖΩΈΣ. Πόσοι, όμως, δάσκαλοι και δασκάλες μπορούν να το κάνουν αυτό; Ανάγκη, επομένως, να τοποθετηθούν ψυχολόγοι στα σχολεία μας, που θα παρατηρούν τα παιδιά στα διαλείμματα και στην τάξη, θα συνεργάζονται με τους γονείς και θα προλαβαίνουν τυχόν παραβατικές συμπεριφορές.

 11. Ο/Η foxy λέει:

  Πόσο υπέροχο το κείμενο, για άλλη μία φορά ευχαριστούμε για τη μετάδοση απίστευτων ιδεών. 🙂 Keep it coming.

 12. Ο/Η Γιάννης Τερζόπουλος λέει:

  Καλή μου Εμμυ,
  Σε θαυμάζω για όλα που περνάς στο δίκτυο και την αγάπη που έχεις γιά θέματα για τα λίγοι ενδιαφέρονται. Ειχα την αγαλλίαση να μιλήσω με τα δύο κοριτσάκια σας και πως τα ανατρέφετε. Εύγε σας.
  Γιάννης

 13. Ο/Η Είμαι Παιδί λέει:

  Απλά υπέροχο!!!
  Τα φιλιά μου.

 14. Ο/Η ολγα χατζηανδρεου λέει:

  Μακαρι ολοι οι δασκαλοι να ηταν σαν την δασκαλα του τσεις ο κοσμος μας θα ηταν καλυτερος και θα γινοταν ακομα καλυτερος γιατι ολα ειναι θεμα παιδειας και εκπαιδευσης γιατι ανθρωπος δεν γεννιεσαι αλλα γινεσαι γι αυτο μας εδωσε η φυση μυαλο για να γινομαστε και να λεγομαστε ανθρωποι.

 15. Ο/Η Achillefs Mylono λέει:

  Προς το Σύλλογο Αιμοδοτων Αμπελώνα «Η Ελπίδα»…… Στην Ελλάδα έχετε-έχουμε μια αντριχιαστική απλότητα και ελαφρότητα να ζητάμε να γίνουν πράγματα στην κοινωνία προτού να λυθούν τα προφανή. Και γίνομαι σαφέστερος. Προτού μπούν οι ψυχολόγοι στις τάξεις θα πρέπει 1. ολα τα παιδιά να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία, στέγη, θέρμανση και σίτιση στα σπίτια τους. 2 όλα τα σχολεία να έχουν στέγη θέρμανση και θρανία 3. Ολα τα παιδιά να εχουν πρόσβαση σε υγιεινούς χώρους και καθαριότητα. Εάν όλα τα παραπάνω απουσιάζουν τι ακριβώς μπορούν να κάνουν οι ψυχολόγοι; Να λύσουν τα διατροφικά παθολογικά και ιατρικά προβλήματα ενός παιδιού;

  • Όλα αυτά,τα προφανή, αγαπητέ Αχιλλέα, εννοείται ότι υπάρχουν στα περισσότερα σχολεία μας και όπου δεν υπάρχουν, είναι περισσότερο από από αναγκαίο να επιλυθούν από την πολιτεία άμεσα, αν όχι χθες. Το ότι υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, όμως, σε πολλά σχολεία, δε σημαίνει ότι είναι «ανατριχιαστική απλότητα και ελαφρότητα» να ζητάμε να μπουν ψυχολόγοι στα σχολεία μας, με στόχο μαζί με τους εκπαιδευτικούς να προλάβουν μη συμβούν και στα σχολεία μας γεγονότα, που βλέπουμε να γίνονται σε σχολεία άλλων χωρών, όπως, κυρίως, της Αμερικής.

 16. Ο/Η vicky λέει:

  Και μετα τι κανει???? Βάζει υποχρεωτικά να κάτσει κάποιος με κάποιον? Το θέμα είναι…. αφού το εντοπίσεις….. Πως το λυνεις?

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Κατ΄ αρχάς ζητώ συγνώμη για την παρέμβαση, αλλά επειδή τελευταία «το» έχω συζητήσει με αρκετούς εκπαιδευτικούς, μπορώ να πω, πως αφού ο δάσκαλος ξέρει πλέον τα παιδιά που έχουν πρόβλημα, πολύ απλά ασχολείται περισσότερο μαζί τους, τα πλησιάζει τρυφερά, τους δείχνει ενδιαφέρον, προσπαθεί να δει που έχουν κολλήσει και αν δει πως όντος υπάρχει σοβαρό πρόβλημα (και όχι γιατί πχ είναι ντροπαλά) πλησιάζει και τους γονείς…
   Μια δασκάλα που το εφάρμοσε στη τρίτη δημοτικού, βρήκε τρόπους να λέει πιο πολλά μπράβο σ’ αυτά παιδιά και βρήκε τρόπους να τα βάλει να κάτσουν κοντά σε παιδιά με ευγενική καρδιά, επίσης, είπε: «Αυτή τη βδομάδα όλοι θα αλλάξετε θέση», έτσι δεν χρειάστηκε να πει ψέματα!
   Αχ! αν ο εκπαιδευτικός είναι «σωστός», δεν έχει κανένα πρόβλημα!!! 😉
   Καλή δύναμη σε όλους μας! 🙂

   • Ο/Η Ζωη Φουκη -Σούρδη λέει:

    Οι Δάσκαλοι απλως εξετάζουν τι δουλεια κανουν οι γονεις και αναλογα αποφασιζουν με πιο παιδί θα καθησει το αδύναμο.Και τα παιδιά με την ευγενική ψυχή και τα πολλαπλά χαρίσματα θα επρεπε να τα προσέχουν περισσοτερο στα Δημοσια Σχολεία.χρεαζονται και αυτά στηριξη γαιτι εχουν να παλαιψουν με τις μεγαλες προσδοκιες.Απο γεννησημιου τους λογω της χαρισματικότητας τους

 17. Ο/Η Stavroula λέει:

  υπέροχη μέθοδος διδασκαλίας!!!!πρέπει να παραδειγματιστούμε και εμείς οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί!!!

 18. Ο/Η Antriana..Io λέει:

  Συγκλονιστικό! Μια λεξη που τα περιγράφει ολα….

 19. Ο/Η giota λέει:

  δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο απλά υπέροχο χαρισματικό

 20. Ο/Η XRHSTOS λέει:

  Oλα τα παιδια πρεπει να τα μα8αινουν να δουλευουν ομαδικα και ειναι νικητες με σεβασμο

 21. Ο/Η ντινος τζαδημας λέει:

  Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ!

 22. Ο/Η patzaroula λέει:

  Μετά από τόσα πολλά share στο facebook,έφτασε και σε μένα…Να πολλαπλασιαστούν τα share και ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος!Ευχαριστούμε για την ανάρτησή σου.σε ακολουθώ..

 23. Ο/Η Ελενη λέει:

  Όντως την καλοσύνη καιτην ευγένεια όσα σχολεία και πανεπιστήμια να τελειώσεις δεν είναι αρκετά για να τα μάθεις. ..

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s