Πώς να μιλάμε στα κορίτσια μας

Με τόσες κοριτσομάνες εδώ γύρω είπα να αφιερώσω μια ανάρτηση στις κουβεντούλες που λέγονται ανάμεσα στις μαμάδες και τις θυγατέρες (οι μαμάδες με αγόρια μπορείτε να αξιοποιήσετε ό,τι ταιριάζει και στα δύο φύλα)! Αφορμή ήταν η επίσκεψη μιας φίλης, που μου έκανε δύο ενδιαφέρουσες  «παρατηρήσεις» για τον τρόπο που μιλάω στα κορίτσια μέσα στην καθημερινότητα.

Από τον Enokson, flickr

Μου επισήμανε λοιπόν κάτι που έχω  κατά νου, αλλά συχνά το ξεχνάω: πέφτω εύκολα στην παγίδα του «ροζ ελέφαντα» (αν σου πουν «μην σκέφτεσαι έναν ροζ ελέφαντα» τι θα κάνεις αυτόματα; Θα εστιάσεις τη σκέψη σου σ΄έναν ροζ ελέφαντα,  αυτό  που υποτίθεται θέλεις να αποφύγεις). Ετσι κι εγώ, τι κι αν γράφω και ξαναγράφω για την αξία των θετικών δηλώσεων, όταν κουραστώ καταφεύγω στην εύκολη λύση του «μη»: μην καθυστερείς, μη χαζεύεις, μην πετάς τα παιχνίδια στο πάτωμα, μη μιλάς έτσι στην αδελφή σου… Περιττό να πω ποιο είναι το αποτέλεσμα: το σπίτι γεμίζει με ροζ ελέφαντες και δε χωράμε πια!

Η κατάσταση αυτή έχει και μια ακόμα βλαβερή παρενέργεια για τον ίδιο το γονιό: τον ωθεί να βλέπει τα παιδιά του σαν μεγάλους και να έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες απ΄αυτά. Με τη σειρά τους τα παιδιά νιώθουν ανεπαρκή αφού δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις «προδιαγραφές» της οικογένειας.

Mια κοριτσο-νεραϊδούλα της Josephine Wall

Η φίλη μου πολύ έξυπνα μου είπε ακόμα να ενισχύω την αυτοπεποίθηση των κοριτσιών για τον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν, καθώς  και την ικανότητά τους να πετυχαίνουν πράγματα, χωρίς να  δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση και στο ντύσιμο. Τα νέα κορίτσια δέχονται από τα μήντια μεγάλη πίεση στο  να «είναι όμορφες για να είναι αποδεκτές». Αντί λοιπόν να ενισχύουμε αυτή την επιρροή μπορούμε να τονώσουμε πλευρές της προσωπικότητάς τους που συνδέονται με τα ουσιαστικά τους ενδιαφέροντα και χαρίσματα, την κοινωνικότητα και την ανεξαρτησία τους.

Γι’ αυτό έφτιαξα μια λίστα με όμορφα λόγια που αξιοποιώ συνειδητά με την πρώτη ευκαιρία στην επικοινωνία με τις κόρες μου. Πάρτε ιδέες κι εσείς και χρησιμοποιήστε την κατά βούληση. Οσοι γονείς έχετε αγοράκια, κάντε τις απαραίτητες μετατροπές:

1. Νιώθω τόσο τυχερή/χαρούμενη/ευτυχισμένη  που είσαι κόρη μου!
2. Είμαι περήφανη για σένα.
3. Είσαι ένα αστέρι που λάμπει.
4. Με βοήθησες πολύ όταν… Σ΄ευχαριστώ!
5. Παίζετε τόσο ωραία με την αδελφή σου/τη φίλη σου…
6. Σ΄αγαπάμε κάθε μέρα και πιο πολύ.
7. Το μάθημά σου είναι πράγματι δύσκολο. Είμαι περήφανη που βάζεις τα δυνατά σου κι επιμένεις για το καλύτερο.
8. Εχεις κοφτερό μυαλό.
9. Κοίτα να δεις! Ντύθηκες τόσο ωραία μόνη σου.
10. Εσύ κι εγώ περνάμε τέλεια μαζί!
11. Χάρη σε σένα και στην αδελφή σου/αδελφό σου είμαστε μια ευτυχισμένη οικογένεια.
12. Γίνεσαι όλο και πιο επιδέξια όταν φτιάχνεις….
13. Κάθε φορά που συζητάμε μου δίνεις πολύ ωραίες ιδέες.
14. Είναι σπουδαίο που καταφέρνεις να συγκεντρωθείς στο μάθημά σου.
15. Είσαι η αγάπη της ζωής μου!
16. Είσαι θαρραλέα και δυνατή!
17. Είσαι ο θησαυρός μου!
18. Χορεύεις πολύ ωραία. Θα μου μάθεις κι εμένα;
19. Σου έχω εμπιστοσύνη.
20. Οταν νιώθω λυπημένη και μόνο που σε βλέπω μου φτιάχνει  τη διάθεση!
21. Μ΄αρέσει πολύ να σε βλέπω να τα πας τόσο καλά με την αδελφή σου.
22. Μ΄αρέσει να σε βλέπω να φτιάχνεις τόσο ωραίο το δωμάτιό σου.
23. Ναι, μπορείς!
24. Κάθε μέρα γίνεσαι όλο και καλύτερη στο…
25. Ελα αγκαλίτσα, είσαι η νεραϊδούλα μου!
26. Πιστεύω σε σένα.
27. Εχεις μεγάλη καρδιά και σπουδαίο μυαλό!
28. Μπορείς να τα καταφέρεις, θα είμαι δίπλα σου.
29. Σ΄αγαπώ ό,τι κι αν κάνεις.
30. Κάθε μαμά θα ήθελε να έχει ένα παιδί σαν και σένα!

Νεραϊδένιο έργο της Julie Fain

Δεν νιώθετε μια γλύκα στην καρδιά μόνο και μόνο που τα διαβάζετε; Φαντάζεστε τι ωραία θα ήταν να τα ακούγατε από τους γονείς σας  σε τακτική βάση; Εμπρός λοιπόν, να τονώσουμε τα παιδιά μας με όμορφα υποστηρικτικά και ενθαρρυντικά λόγια που θα συνοδεύουν αντίστοιχες πράξεις!

Φυσικά το θέμα αυτό μ΄έχει απασχολήσει πολλές φορές κι έχω ξαναγράψει, έχω ξαναπροσπαθήσει κι έχω… ξαναξεχάσει. Οι παλιές συμπεριφορές έρχονται στην επιφάνεια σχεδόν αυτόματα όταν καταβληθώ από κούραση ή δυσκολία. Γι΄αυτό ώρα για επανάληψη:

Δέκα φράσεις που χρειάζεται να λέμε καθημερινά στα παιδιά: Εκφράσεις αγάπης και τρυφερότητας για άμεση και διαρκή χρήση, για μικρούς και μεγάλους!

Ο δεκάλογος των «μη» από τα παιδιά στους γονείς: Ενας δεκάλογος που μας βάζει στη θέση μας. Τι θα μας έλεγαν τα παιδιά μας αν είχαν τη δυνατότητα να απαγορεύσουν συμπεριφορές που τα μειώνουν και τα υποτιμούν στο όνομα της αγάπης;

Το πραγματικό στοίχημα: Πρακτικοί τρόποι για να επικεντρωθούμε σ΄έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης μέσα σε μια καθημερινότητα που ισοπεδώνει.

Advertisement

About Νewagemama

Full spectrum mother and blogger - Newagemama.com
This entry was posted in Ζωή εδώ, Μαμαδίστικα and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

21 Responses to Πώς να μιλάμε στα κορίτσια μας

 1. Ο/Η nefosis λέει:

  H φράση που κάνει τα μάτια των γιων μου (η αγορομάνα που έλεγες) να λάμπουν, είναι: «είμαι περήφανη για σένα». Μετά απ’ αυτό, μέχρι και το κρεβάτι τους μπορεί να στρώσουν. :))

 2. Ο/Η Mama Koukouvagia λέει:

  Ωραία ανάρτηση Παναγιώτα, ευχαριστούμε πολύ!!! Βασικά πολλά από αυτά μάλλον θα πρέπει να τα λέμε και στον ίδιο μας τον εαυτό…Οι γονείς με αυτοπεποίθηση νομίζω ότι μπορούν να δώσουν περισσότερα στα παιδιά τους!!! Καλή σου μέρα και καλό μήνα! Φιλιά…

  • Ο/Η Νewagemama λέει:

   Μερσί, καλό μήνα! Τώρα που το σκέφτομαι και το ξαναβλέπω μάλλον θα αλλάξω τον τίτλο της ανάρτησης για να γίνει πιο συγκεκριμένος. Από «από τη μαμά στην κόρη με αγάπη» σε «πώς να μιλάμε στα κορίτσια μας».

 3. Ο/Η adrianh λέει:

  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ΄΄ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ,ΚΑΝΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΛΟ.
  ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ Η ΚΟΡΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ,»ΕΙΝΑΙ 19 ΧΡΟΝΩΝ»

  • Ο/Η Νewagemama λέει:

   Εννοια σου και θέλει ν΄ακούει! Ολοι θέλουμε να ακούμε όμορφα υποστηρικτικά λόγια, όσο κι αν κάνουμε τάχα μου πως δεν μας ενδιαφέρουν. Πες τα εσύ για να πιάσουν τόπο κι ας σου λέει πως δεν τη νοιάζει…

 4. Ο/Η ξωτικό λέει:

  χαίρομαι, ανοίγει η καρδιά μου να τα διαβάζω αυτά… και είναι unisex, δεν είναι μόνο για κοριτσάκια!
  είναι λόγια μαμάς ερωτευμένης με τα παιδιά της…

 5. Ο/Η pepi λέει:

  Ψηφίζω το 20 Παναγιώτα μου. Ειδικά τον τελευταίο καιρό όλο αυτό σκέφτομαι και πολύ συχνά της το υπογραμμίζω. Σχόλια όπως είσαι το «φεγγάρι» μου και ο «θησαυρός» μου, δυστυχώς στην Αλίκη δεν πιάνουν γιατί πάντα η απάντησή της είναι «δεν είμαι το φεγγάρι, είμαι η Αλίκη». Καληνύχτα γλυκιά Παναγιώτα!

  • Ο/Η Νewagemama λέει:

   Και μένα μ΄αρέσει πολύ το «Οταν νιώθω λυπημένη και μόνο που σε βλέπω μου φτιάχνει τη διάθεση!». Το λέω και απολαμβάνω το πώς καμαρώνουν!

 6. Ο/Η Anna λέει:

  Πολλά απο αυτά τα λέω και εγώ στα παιδιά που έχω κάθε χρόνο…Και βλέπεις ματάκια να λάμπουν και να προσπαθούν όλο και και πιο πολυ γιατι η κυρία είναι περήφανη για μας…
  Αυτή την ανάρτηση θα έπρεπε να τη μοιράσω σε κάποιους γονείς…Εχω ακούσει απίστευτα πράγματα απο τα παιδιά αλλά έχει τύχει να ακούσω και live…
  «Είσαι άχρηστος, τίποτα δε θα κάνεις στη ζωή σου» γιατί το πρωτάκι μου τότε έκανε 2 λάθη στην ορθογραφία.
  «Το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μας είσαι εσύ» είπαν οι γονείς στο εκτάκι μου και με ρώτησε «γιατί κυρία , είμαι λάθος επειδή κάνω λάθη»
  «Είσαι βλάκας παιδί μου;;;Καθυστερημένο;;; » είπαν στο τριτάκι που δεν κατάλαβε την μετατροπή δεκαδικού κλάσματος σε δεκαδικό αριθμο»
  Είναι πολλα και πονάνε πολύ…Εδώ πονάνε εμένα…
  Σήμερα λες και είχα διαβάσει την ανάρτηση σου είπα στα παιδιά «κάθε δασκάλα θα ήθελε να σας έχει μαθητές» γιατι σήμερα που πήγα στο σχολείο με λαιμό κλειστό ήταν απίστευτα ήσυχα και κάναμε μάθημα κανονικά ενω εγω μιλούσα απο μέσα μου…Και οταν κάποιο απο τα παιδιά δεν άκουγε κάποιος άλλος έλεγε δυνατά τα λόγια μου….Χωρις καν να το ζητήσω.

  • Ο/Η Νewagemama λέει:

   Συνειδητοποιούν άραγε κάποιο γονείς πόσο πληγώνουν αυτές οι βαριές και ανυπόστατες κουβέντες; Και πόσο επηρεάζουν τις ζωές των παιδιών τους;

   Αννα, εσύ ως δασκάλα θα ισορροπήσεις για τους μαθητές σου την απώλεια, γιατί τα παιδιά του Δημοτικού βλέπουν τις δασκάλες τους σα θεές!

 7. Τί ωραία λόγια!! Χαίρομαι πολύ που συναντηθήκαμε εδώ! 🙂

 8. Τι όμορφα και θετικά λόγια! Μακάρι να μην μας επισκέπτονται συχνά οι ροζ ελέφαντες και να κάνουμε ότι πιο σωστό για τα μπουμπούκια μας!

  • Ο/Η Νewagemama λέει:

   Βέρα, πολύ με ζορίζουν οι ροζ ελέφαντες… Είναι σαν μια παλιά κασέτα που μόλις βρει την παραμικρή ευκαιρία επαναλαμβάνεται. Εχω αρχίσει να κολλάω χαρτάκια με θετικές δηλώσεις σε διάφορα σημεία του σπιτιού για να τους ξορκίσω!

 9. Ο/Η Liakada λέει:

  χε χε τυχερή! Κοριτσομανα! Σoφες οι εκφρασεις σου Μαμα μου. Πολλες απο αυτές τις λέω κι εγω ακομα στην κορη μου παρ όλο που ειναι μεγαλο κοριτσι πια! Δυο καλες κουβεντες παντα κρατανε ψηλα το ηθικο τους και τις οπλιζουν με δυναμη ,αυτοπεποιηθηση και ασφαλεια οτι κι αν εχουν να αντιμετωπισουν… 😀 μονες …

  • Ο/Η Νewagemama λέει:

   Α, να και μια «παλιοσειρά» για να μας δώσει θάρρος! Οταν είναι ψηλά το ηθικό, κάνεις τις πιο σωστές επιλογές και δεν κατευθύνεσαι σε «δεύτερες» καταστάσεις…

 10. Ο/Η Θωμάς λέει:

  Εγώ λέω συχνά στην κόρη μου: «Πώς το κάνεις αυτό; Θα μου δείξεις;» και της ανεβαίνει πολύ η αυτοπεποίθηση.
  Να αναφέρω όμως και την εμπειρία της γυναίκας μου που η μητέρα της της έλεγε συχνά: «Εσύ, κορίτσι μου, είσαι φοβιτσιάρα σαν κι εμένα!» Κι αυτά τα λόγια την πείσμωσαν και την έκαναν το εντελώς αντίθετο.

 11. Ο/Η Maria λέει:

  Πόσα λάθη εχω κάνει…

Θέλεις να σχολιάσεις;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s